Mariusz1000 Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Mnie nie przypomina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Co to jest "kartoflak"? i z jakiego regionu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszzz Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Babka ziemniaczana, kugiel. Ta druga nazwa z Kurpsiów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 (edytowane) Takie ciasto z tartych ziemniaków z dodatkiem tłuszczu, boczku i dużej ilości pieprzu. W tym przypadku region to Podlasie [emoji4] Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Marca 2020 przez Qcyk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 (edytowane) Dobre to.Jadałem, za czasów mojej bytności na Podlasiu. Jedna z wariacji z tzw. babką ziemniaczaną. Edytowane 23 Marca 2020 przez Novis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 (edytowane) Babka ziemniaczana, pierogi z ziemniakami, kiszka ziemniaczana, kartacze. Podlasie ziemniakiem stoi [emoji6] Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Marca 2020 przez Qcyk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 O to, to. Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 … z wąskiej formy, jak dla mnie nietypowo. Jak już baby ziemniaczane są robione to jak największe/szersze formy do pieczenia. Czy to na babkę ziemniaczaną, czy kartacze to i tak wiaderko ocynkowane z ,,górką" trzeba było obrać bulwy, oczywiście jak największej, potem na ręcznej tarce zetrzeć. Nikt nie bawił się w małe ilości. Na drugi dzień i kolejne najlepiej z patelni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Takie ciasto z tartych ziemniaków z dodatkiem tłuszczu, boczku i dużej ilości pieprzu. W tym przypadku region to Podlasie [emoji4]Jak jestem czasami na Podlasiu to zawsze musi być obowiązkowo grana kiszka. Kupuję ją w Boćkach w sklepie(wszyscy miejscowi się w nią zaopatrują) i za ka każdym razem zanim wrócę z zakupów to taką ciepłą całą zjem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 U mnie w domu robimy takie kartacze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Babka ziemniaczana, pierogi z ziemniakami, kiszka ziemniaczana, kartacze. Podlasie ziemniakiem stoi [emoji6] Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka U mnie w domu robimy takie kartacze kartacze.jpgAle wkurzacie podniebienie. Jak sobie przypomnę wyprawę motocyklową na Podlasie i te wszystkie kindziuki, babki ziemniaczane itp. przysmaki to sama ślinka cieknie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 (edytowane) Ale wkurzacie podniebienie. Jak sobie przypomnę wyprawę motocyklową na Podlasie i te wszystkie kindziuki, babki ziemniaczane itp. przysmaki to sama ślinka cieknie.Podlasie ma swój klimat.Jak po moją Wigry 355 pojechałem zamówić to byłem tam trzy dni a jak odbierałem to dwa i żal było wracać. Edytowane 24 Marca 2020 przez M a r a s 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 ... to tak ugościli Cię w Nowince, czy dwa dni dochodziłeś do siebie? Ja to mam w dna. Latem placki ziemniaczane z cukinią, z własnych rabatek, takie placki light, bym porównał. Jesienią kiszenie kapusty,w listopadzie, wbrew zabobonom, z kminem, takie przenikanie smaków z Litwy. Wielu się też na to skrzywi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Babka ziemniaczana, pierogi z ziemniakami, kiszka ziemniaczana, kartacze. Podlasie ziemniakiem stoi [emoji6] Pierogi z ziemniakami, masz na myśli te z farszem jak na placki ziemniaczane??? Jeśli te, to one są genialne!!! Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 … z wąskiej formy, jak dla mnie nietypowo. Jak już baby ziemniaczane są robione to jak największe/szersze formy do pieczenia. Czy to na babkę ziemniaczaną, czy kartacze to i tak wiaderko ocynkowane z ,,górką" trzeba było obrać bulwy, oczywiście jak największej, potem na ręcznej tarce zetrzeć. Nikt nie bawił się w małe ilości. Na drugi dzień i kolejne najlepiej z patelni Bo to kartoflak taki mini w odwiedziny. Standardowy naturalnie w szerokiej blasze [emoji4] Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 (edytowane) ... to tak ugościli Cię w Nowince, czy dwa dni dochodziłeś do siebie? Ja to mam w dna. Latem placki ziemniaczane z cukinią, z własnych rabatek, takie placki light, bym porównał. Jesienią kiszenie kapusty,w listopadzie, wbrew zabobonom, z kminem, takie przenikanie smaków z Litwy. Wielu się też na to skrzywi. Nie nie, nic nie piłem musiałem być trzeźwy choć Zbyszkowi coś tam zawiozłem Spałem Szczerbie a dokładnie w Abro.Odwiedziłem mojej Mamy strony i spotkałem się z sympatycznym kumplem .A on jako lokales dobrze wiedział gdzie podjechać aby coś lokalnego zjeść i tak jakoś zleciało Edytowane 25 Marca 2020 przez M a r a s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 ... w Abro to konkretnie karmią. Wyborną surowiznę podają, tylko trzeba wcześniej zamówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Bity rok spędziłem kiedyś w Gołdapi w ramach powrzechnego obowiązku do służby wojskowej....Niby daleko od domu, ale piękny czas zdecydowanie. Napewno z racji okoliczności przyrody,ciszy,głupawych występów, wszak człowiek młody to i krew gorąca...ale najbardziej wspominam właśnie babki zimniaczane i kartacze jedzone w kantynie czy też w miejscowościach takich jak Węgorzewo, Ełk i kilku mniejszych ...w Olsztynie to już nie było to niestety.Piękne miejsca,piekny czas,super kuchnia. Zazdroszcze Podlasiu i Mazurom do dziś tego wszystkiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Proste i smaczne jedzonko , które można samemu , bez problemu zrobić . Polecam ten kanał , fajnie też się ogląda . https://www.youtube.com/user/strzelczyk10/videos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasek Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Już wiele obiadów zrobione dzięki Tomkowi???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Zajebisty kanał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deridun Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Ziemniak.W Rudce takie ciasto ziemniazczane BLIN nazywamy...dobre na świeżo- ale i po odsmażeniu,skarmelizowane pycha.Po świniobiciu kiszka ziemniaczana oprócz kaszanek i reszty.Podpłomyki z mąki pszennej,pokruszonego gotowanego ziemniaka z masłem...i do tego dobra zupa.Jednak najsmaczniejsza jak dla mnie postać ziemniaka to czerwone pokrojone w łódki ugotowane w rosole cielęcym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Już wiele obiadów zrobione dzięki TomkowiMoja kochana żoneczka ostatnio zrobiła skrzydełka z jego receptury polecam Zajebisty kanałNie wiem czemu ale jak dla mnie Tomek na wielki dar w swojej mowie i przekazie .Jest po prostu niesamowity . Lubię jego odcinki oglądać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszzz Opublikowano 31 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Widać po nim pasję, radochę. Nie oglądam nic kulinarnego, ale filmy Tomka to inny wymiar smaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 31 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Coś chłop w sobie ma, również oglądam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi