Skocz do zawartości

Gotujemy

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

… z wąskiej formy, jak dla mnie nietypowo. Jak już baby ziemniaczane są robione to jak największe/szersze formy do pieczenia. Czy  to na babkę ziemniaczaną, czy kartacze to i tak wiaderko ocynkowane z ,,górką" trzeba było obrać bulwy, oczywiście jak największej, potem na ręcznej tarce zetrzeć. Nikt nie bawił się w małe ilości. Na drugi dzień i kolejne najlepiej z patelni :)

• Like 1

Takie ciasto z tartych ziemniaków z dodatkiem tłuszczu, boczku i dużej ilości pieprzu. W tym przypadku region to Podlasie [emoji4]

Jak jestem czasami na Podlasiu to zawsze musi być obowiązkowo grana kiszka. Kupuję ją w Boćkach w sklepie(wszyscy miejscowi się w nią zaopatrują) i za ka każdym razem zanim wrócę z zakupów to taką ciepłą całą zjem  :D

• Like 2

Babka ziemniaczana, pierogi z ziemniakami, kiszka ziemniaczana, kartacze. Podlasie ziemniakiem stoi [emoji6]

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

U mnie w domu robimy takie kartacze

attachicon.gif kartacze.jpg

Ale wkurzacie podniebienie. Jak sobie przypomnę wyprawę motocyklową na Podlasie i te wszystkie kindziuki, babki ziemniaczane itp. przysmaki to sama ślinka cieknie.

• Like 1

Ale wkurzacie podniebienie. Jak sobie przypomnę wyprawę motocyklową na Podlasie i te wszystkie kindziuki, babki ziemniaczane itp. przysmaki to sama ślinka cieknie.

Podlasie ma swój klimat.

Jak po moją Wigry 355 pojechałem zamówić to byłem tam trzy dni a jak odbierałem to dwa i żal było wracać.

Edytowane przez M a r a s
  • Like 1

... to tak ugościli Cię w Nowince, czy dwa dni dochodziłeś do siebie? Ja to mam w dna. Latem placki ziemniaczane z cukinią, z własnych rabatek, takie placki light, bym porównał. Jesienią kiszenie kapusty,w listopadzie, wbrew zabobonom, z kminem, takie przenikanie smaków z Litwy. Wielu się też na to skrzywi.

• Like 1

Babka ziemniaczana, pierogi z ziemniakami, kiszka ziemniaczana, kartacze. Podlasie ziemniakiem stoi [emoji6]

Pierogi z ziemniakami, masz na myśli te z farszem jak na placki ziemniaczane???

Jeśli te, to one są genialne!!!

… z wąskiej formy, jak dla mnie nietypowo. Jak już baby ziemniaczane są robione to jak największe/szersze formy do pieczenia. Czy to na babkę ziemniaczaną, czy kartacze to i tak wiaderko ocynkowane z ,,górką" trzeba było obrać bulwy, oczywiście jak największej, potem na ręcznej tarce zetrzeć. Nikt nie bawił się w małe ilości. Na drugi dzień i kolejne najlepiej z patelni :)

Bo to kartoflak taki mini w odwiedziny. Standardowy naturalnie w szerokiej blasze [emoji4]

• Like 2

... to tak ugościli Cię w Nowince, czy dwa dni dochodziłeś do siebie? Ja to mam w dna. Latem placki ziemniaczane z cukinią, z własnych rabatek, takie placki light, bym porównał. Jesienią kiszenie kapusty,w listopadzie, wbrew zabobonom, z kminem, takie przenikanie smaków z Litwy. Wielu się też na to skrzywi.

Nie nie, nic nie piłem musiałem być trzeźwy choć Zbyszkowi coś tam zawiozłem :)  Spałem  Szczerbie a dokładnie w Abro.

Odwiedziłem mojej Mamy strony i spotkałem się z sympatycznym kumplem .A on jako lokales dobrze wiedział  gdzie podjechać aby coś lokalnego zjeść i tak jakoś zleciało  :)

Edytowane przez M a r a s

Bity rok spędziłem kiedyś w Gołdapi w ramach powrzechnego obowiązku do służby wojskowej....Niby daleko od domu, ale piękny czas zdecydowanie. Napewno z racji okoliczności przyrody,ciszy,głupawych występów, wszak człowiek młody to i krew gorąca...ale najbardziej wspominam właśnie babki zimniaczane i kartacze jedzone w kantynie czy też w miejscowościach takich jak Węgorzewo, Ełk i kilku mniejszych ...w Olsztynie to już nie było to niestety.Piękne miejsca,piekny czas,super kuchnia. Zazdroszcze Podlasiu i Mazurom do dziś tego wszystkiego.

• Like 1

Ziemniak.

W Rudce takie ciasto ziemniazczane BLIN nazywamy...dobre na świeżo- ale i po odsmażeniu,skarmelizowane pycha.

Po świniobiciu kiszka ziemniaczana oprócz kaszanek i reszty.Podpłomyki z mąki pszennej,pokruszonego gotowanego ziemniaka z masłem...i do tego dobra zupa.

Jednak najsmaczniejsza jak dla mnie postać ziemniaka to czerwone pokrojone w łódki ugotowane w rosole cielęcym.

Już wiele obiadów zrobione dzięki Tomkowi

Moja kochana żoneczka ostatnio zrobiła skrzydełka z jego receptury   polecam :)

Zajebisty kanał

Nie wiem czemu ale jak dla mnie Tomek na wielki dar w swojej mowie i przekazie .Jest po prostu niesamowity  . Lubię jego odcinki oglądać.  

• Like 2