Skocz do zawartości

Gotujemy

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Imienniku, używam wyłącznie extra virgin do pizzy, łyżkę stołową na 200 gramów mąki, ciasto nie wysycha przy termoobiegu, brzegi łapią fajną chrupkość.

Wczoraj pierwszy raz zawinąłem ser w krawędź, ale za mało. Fajnie rozpuścił się, wierzch został chrupiący, ale było go za mało. Ja jestem domowy dłubacz, daleko mi do profesjonalistów, próbuję, eksperymentuję. Bawię się pizzą od roku, robię 2-3 razy w miesiącu, zapisuję swoje kroki i efekty. Chyba jeszcze nie zrobiłem dwa razy tak samo, choć kilka razy naprawdę mi smakowała, mam to zarejestrowane  :D  Ciasto to 3/4 pizzy, następnym razem biorę się za focaccia, zobaczymy, co mi z tego wyjdzie  ;)

• Like 1

Przez nas zwany też blaszakiem[emoji6] , tylko na tarce ręcznej inaczej wychodzi tyko coś podobnego , mało smaczne[emoji45] Odgrzewany tylko na smalcu .

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

U nas to był kruchalec, pamiętam jeszcze jak babcia robiła cała dużą blachę, ze słoninka i cebulą....

• Like 1

Bartek,skoro lubisz poeksperymentować to wypróbuj mąkę z pszennym płatkiem z młyna braci Górskich. Powinieneś ją dostać w Topazie. Świetne ciasto z niej wychodzi. I dodaj goudę do mozzarelli, tak do 30 %,wtedy ser nabierze fajnego smaku.

Edytowane przez trolinka666

... ale po mrożeniu drożdże już nie są tak "żywe", oczywiście to sposób na "szybką" pizzę, podobnie jak placek ze sklepu

Bartku, mrożone ,,odżywają" paliwa nieco dodać i ,,ruszają". Sprawdzone,ale nie przy pizzy  ;) 

Edyta. Bartku jeśli chcesz coś nowego to proponuje socca/farinata. Tylko mąka z cieciorki tu niezbędna i można poeksperymentować z dodatkami. Na emigrację zabrałem coś ok.kilograma. Będę kombinował.

Edytowane przez bob74

Senior akurat podniósł z wędzarni... , mieliśmy do tego również inne HM, bo Padre po ART, wydz technologii żywności w prawdzie specjalność mięso ale całą chemię spożywczą ma w małym palcu...jako dziecko akademickie od urodzenia jestem związany z branżą ;)

post-50477-0-85085300-1586983536_thumb.jpeg

• Like 7

Kupujecie w biedrze kaufie tesco lidlu. A może zacznijcie wspierać polską gospodarkę i polskie sklepy? ! 

Narzekacie jak jest ale to przez Was tak jest. Patrioci kurła. Z worka grila kręcą przy tanich sikach.

Odpady jeść za tanią kasę. Tfu! 

• Like 1

Kupujecie w biedrze kaufie tesco lidlu. A może zacznijcie wspierać polską gospodarkę i polskie sklepy? ! 

Narzekacie jak jest ale to przez Was tak jest. Patrioci kurła. Z worka grila kręcą przy tanich sikach.

Z przyjemnością kupię trymowaną jagnięcinę i sezonowany na sucho rostbef od chłopa, a krewetki i peccorino od baby, dasz adres?

A może znasz dobry, popularny, czysto polski sklep, w którym kupię opisane trzy gatunki ziemniaków?

Zaproponuj coś konkretnego, nie opluwaj jadem wszystkich dookoła

• Like 7

A tak zapytam Patriotę jakimi to ciągnikami Polscy rolnicy  robią w polu ....

New Holland, John Deere ,Clas pewnie Fendt  a nasz Ursus to daleko w tyle i pewnie to co zostało z dawnych lat 

a te cześci to zapewne też z importu 

a paliwo to z której stacji ... 

Prowadząc DG nie dostaje żadnej dotacji i płacę ZUS kilkakrotnie droższy od Krusu  nie ma obrotu nie mam kasy .

I jeszcze coś taka wisienka na torcie,  jak była susza to lament bo zbiory malutkie i fajnie żeby Państwo poratowało biednego rolnika. Ale jak były słabe plony to więcej płacili w skupie więc kasa prawie się zgadzała Mało urosło ale więcej zapłacili..+ dopłata . Ale kużwa jak ja poszedłem do sklepu i więcej zapłaciłem bo susza to mi Państwo nie dorzuciło kasy za to że stratny byłem. Pozdrawiam i zdrówka życzę.

Edytowane przez M a r a s
  • Like 4