Skocz do zawartości

Gotujemy

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm, a co to jest, bo nie rozpoznaję

No właśnie co to?, a mnie jako domorosłego historyka zawsze zastanawiało i dalej zastanawia, jak nasze społeczeństwo, przecież o niedawnych jeszcze  korzeniach niemal wyłącznie chłopskich (wiejskich), tak szybko odeszło od tych korzeni (wielowiekowej tradycji), a przede wszystkim pod względem kulinarnym.

Edytowane przez Mariusz1000

Nie jestem szczególnym fanem szpinaku, ale jako nowalijkę chętnie zjadam. Podobnie przyrządzony, jak w opisie SOB, choć są różnice.

Całe, opłukane, listki wrzucam na patelnię z masłem, na którym wcześniej lekko przysmażyłem drobno posiekany czosnek. Przykrywam na dwie minuty, po czym dodaję grubo mielony pieprz, sok z połowy limonki i tarty ser (każdy niech dorzuci swój ulubiony). Przekładam na talerz i skrapiam oliwą z pierwszego tłoczenia lub olejem lnianym, tłoczonym na zimno. Potrawa nie wymaga soli, zastępuje ją tarty ser.

Smacznego   :)

• Like 3

Cudze chwalicie, swojego nie znacie.. patelnię masło albo wytopiony ze słoniny tłuszcz - ten sam indeks co oliwa -  na to pokawałkowany szpinak. Jak zmięknie,  wykładamy na niego dojrzewającą owczą bryndzę prosto z Podhala - przy bryndzy nawet dobrze wyhodowany Benoit się chowa. Do tego angielka, albo grzanki z białego chleba z prawdziwej piekarni. I Duch Puszczy - nie za zimny.. :)  

Byniek - po koleżeńsku, nie powiem Ci, że nie musisz być wierną kopią tescoida..  :)

• Like 1

... to może teraz tak polsko-przaśnie. Wspominałem jakiś czas temu,że stawiam barszcz z buraków. Nieco więcej zastawilem w słoju, Dojrzał zgęstniał, nieco popijałem. Przedwczoraj bazę na indyczym skrzydle ze sporą ilością warzyw. Wczoaj tak z 0,7l dodałem do ponad 1,5 l rosołu. Wcześniej podgotowałem trochę buraków przetartych, dodałem też przetarte warzywa, co by gęściej. Zabielone nieco śmietaną. Klasycznie po polsku, kwaskowato. Jutro będzie, jajo na twardo na wkład jeszcze dojdzie :)

• Like 2

... to może teraz tak polsko-przaśnie. Wspominałem jakiś czas temu,że stawiam barszcz z buraków. Nieco więcej zastawilem w słoju, Dojrzał zgęstniał, nieco popijałem. Przedwczoraj bazę na indyczym skrzydle ze sporą ilością warzyw. Wczoaj tak z 0,7l dodałem do ponad 1,5 l rosołu. Wcześniej podgotowałem trochę buraków przetartych, dodałem też przetarte warzywa, co by gęściej. Zabielone nieco śmietaną. Klasycznie po polsku, kwaskowato. Jutro będzie, jajo na twardo na wkład jeszcze dojdzie :)

dodaj żebro :D

Barszcz na zakwasie domowym robię 2-3 razy w roku. Po kilku próbach używam wywaru warzywnego, bardzo intensywnego, z ogromnej ilości warzyw z zielem i liściem, ale z dodatkiem wędzonki. Kupuję wędzone żebra, które są bardzo intensywne, robią robotę.   ;)

Chyba nie ma czegoś takiego jak dobry elektryczny grill. Nie da się podrobić tego smrodku przypalanego tłuszczu na węglu. Żar i dym muszą być a to wyklucza elektryczny grill. No ale przecież mogę się mylić  ;)

Edytowane przez Paprykarz

Chyba nie ma czegoś takiego jak dobry elektryczny grill. Nie da się podrobić tego smrodku przypalanego tłuszczu na węglu. Żar i dym muszą być a to wyklucza elektryczny grill. No ale przecież mogę się mylić ;)

Ja się zgadzam. Też uważam, że aromat dymu musi być. Przypuszczam, że będzie mi to smakowało tak samo jak frytki z piekarnika, czyli tak sobie. No ale...

Na balkon w bloku nie wstawię grilla na węgiel czy nawet na gaz.

• Like 1

… mąka z cieciorki była, oliwa również, to dojrzałem do zabawy w klimaty genueńsko-nicejskie. Farinata / socca była dziś grana. Pierwsza ,,blacha" z cebula drobno pociętą. Druga już z wkładem z oliwek w krążki i pomidorów suszonych, suchych i z oleju. Posmak z wkładką cebulową jak ,,nasze" placki ziemniaczane. Drugie bardziej wytrawne.Będę ćwiczył  :)

Ja dzisiaj popełniłem focaccię, pierwszy raz i troszkę przekombinowałem. Zachciało mi się zrobić a'la cebularz, wszystko bajki, tylko trochę za dużo smażonej cebuli wrzuciłem  :D. Generalnie polecam, zeżarłem pół blachy na gorąco  :whistling:

Wieczorem znalazłem w lodówce kawałek udźca wołowego i torebkę maleńkich pieczarek. Decyzja była oczywista, właśnie skończył się gotować beuf stroganov. Będzie na jutro po powrocie z rybek, chyba z kluskami śląskimi  :D

• Like 1

Ja steki robię tylko i wyłącznie na patelni grillowej - chyba największa kontrola nad cennymi sekundami :D

Dajesz radę wytrzymać w domu?

Raz zabrakło mi w tamtym roku gazu pod grillem, nie chciało się jechać po pełną butlę i usmażyłem na patelni. Masakra, nie mogłem wywietrzyć przez długi czas. Wczoraj pierwszy raz tej wiosny grillowałem steki, wydawały się znośne przy zakupie, ale tylko jeden był niezły, drugi już żylasty. Trudno o dobre steki w sklepach. Najlepiej zamówić w sieci, np. z angusa argentyńskiego, ale to wielkie kawały mięcha, na jakieś zjazdy towarzyskie, bo mrozić...? A do steka praktycznie zawsze pieczone ziemniaki i zielona surówka, wczoraj był jarmuż.

A ja mam zamiar przejść na zagraniczne odżywianie.

Bułka paryska, salceson włoski, herbata indyjska {szkoda że gruzińskiej nie ma} i takie tam, pychota.

pozdrawiam byniek

Nie ma zagranicznego odżywiania ani patryjotycznego-polskiego, tylko smaczne albo niesmaczne, ewentualnie zdrowe lub nie.

Mnie to loto skąd potrawa pochodzi, jeśli mi tylko smakuje, to może być i eskimoska, choć oczywiście najwięcej przewija się w domu tradycyjne jedzenie polskie. Choć jestem ciekawy i lubię egzotyczne smaki, tylko paru rzeczy nie tknę, jeśli głód mnie do tego nie zmusi-owady, żaby i małpy.

• Like 1