Skocz do zawartości

Gotujemy


turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

... tajny sposób na COVIDa attachicon.gif 20201105_160104.jpg

prawdziwa kwaśnica po góralsku na ... spirytusie  :rolleyes:  ;)  i kromeczką własnego chlebka ...

Na gęsinie? Kwaśnica i kapuśniak to moje ulubione zupy. Podstawa to porządna kapusta, ukwaszona tradycyjnie bez kropli octu i chemii. Warzywa na bulion też mają znaczenie, te z własnego ogródka mają o wiele lepszy smak, ewentualnie dobrej jakości organiczne.

Poszukuję dostępu do wędzonej kaczki. Jadłem parę razy rosół z takiej wędzonej i przypadł mi do gustu. Nie ma nie tylko w okolicznych sklepach, ale nawet w sieci ani śladu. Tylko piersi kacze wędzone da się kupić, a nie tylko mięso jest potrzebne. Potrzebna cała kaczka,  kości dają smak, ale...nie ma.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... niestety nie na gęsinie :( ... ale za to na wędzonych żeberkach oraz boczku  :)  :whistling:

... kapusta oczywiście swoja, tak jak i warzywa ... :good:

 

z kaczką  niestety nie pomogę , nie ma i u mnie takich rarytasów ...  :unsure:

Edytowane przez miramar69
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Malczery"...napisz coś więcej :) 

Robert klasyka....cudów nie ma...dla mnie klucz to doprawienie mięsa, dla mnie obowiązkowo: posiekany imbir, dużo czosnku, trochę bulionu + sos worcester. A same dodatki to już kwestia gustu, u mnie klasyka, czyli: od dołu: sosik - sałata karbowana - kotlet - cheddar - pomidorek - pikle - boczek + drugi sosik :) no i oczywiście dobra bułeczka lekko podpieczona:)

 

Pozdrawiam,

malcz

Edytowane przez malcz
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... tajny sposób na COVIDa attachicon.gif 20201105_160104.jpg

prawdziwa kwaśnica po góralsku na ... spirytusie  :rolleyes:  ;)  i kromeczką własnego chlebka ...

Chce przepis ,jak znajdziesz chwile to skrobnij skladniki i zasady przygotowania ,kapucha sie kisi ,a tak przy okazji czym rożni sie kwaśnica od kapuśniaka 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wątek zamarł w zeszłym roku, więc wrzucam coś na rozruch, bo przecież z głodu jeszcze nikt nie poumierał ;)

Taki tam przepis z głowy na tłuściutki i syty makaron casarecce z chorizo, cukinią, pieczarkami, papryką, suszonymi pomidorami i czosnkiem.

post-50649-0-61453100-1611344105_thumb.jpeg

  • Like 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lubię makarony zastosowany w każdy sposób. Nie mam jakichś swoich ulubionych przepisów, po prostu używam tego co znajdę pod ręką-w lodówce i spiżarni, byle zbalansować smak. Wychodzą nieraz kłopotliwe sytuacje, bo nieraz wychodzi wyborny smak, a ja kompletnie nie mam na niego przepisu. Nie zapisuję, sypię, kroję, dodaję "od ręki" co pasuje akurat do dania i nie jestem w stanie tego odtworzyć :lol: . Ale przynajmniej niespodzianki gwarantowane i zjadliwe wszystko przy okazji.

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja także lubie makarony choć wolę te z dodatkami sosu. Najlepiej śmietanowego ????. Ten przepis miał być małą odmianą. Ugotowany i podsmarzony makaron na tłuszczyku z wytopionego chorizo. Do tego wysmarzone chorizo, podsmarzone pieczarki, papryka, cukinia, czosnek i garstka przypraw takich jak: tymianek, papryka wędzona i odrobina cayenne. No i jeszcze te drobno krojone suszone pomidorki z oleju. Dietetyki się łapią za głowy ????

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...