Skocz do zawartości

ABU Morrum 3601 - pierwsze kroki

datoos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy może ktoś napisać co nieco o tym multiku. Prosząc siostrę o przywiezienie mi ze stanów jakiegoś ekstra wypasionego kołowrotka nie przypuszczałem, że sprzedawca wciśnie Jej takie coś i to w ilości x 2.

Z castingiem nie miałem do tej pory czynienia, ponieważ bardziej leżały mi korbiaczki.

Może ktoś napisze z jakimi przynętami i jakim kijaszkiem ta wielkość będzie się dobrze zgrywała.

:unsure: Nie mam żadnego odniesienia dlatego proszę o parę wskazówek.

Z góry dzięki. :mellow:

.

post-4381-1348915688,8244_thumb.jpg

post-4381-1348915689,0485_thumb.jpg

datoos nie marudz! :D

dostales calkiem fajna dosc uniwersalna maszynke warta 300+ $/€

nie wiem jak nisko da rade zejsc - na tunowanej szpuli na pewno do 4-5g. na oryginalnej pewnie ok 8, moze ciut nizej - ale nie wiem bo nie sprawdzalem....

datoos dobijmy targu :D

ty zrobisz mi jeszcze kilka fotek wyjetej szpuli (chodzi mi glownie o glebokosc szpuli oraz DOKLADNE zdjecie systemu rzutowego a ja ci pomoge jak tylko bede mogl w jego zglebieniu - ooczywiscie na prv... wszak to dosc nowa maszyna i zbyt wielu w polsce ich nie ma :D

Ok nie ma sprawy....

Ale jak wyjmuje się szpulę ....hehe naprawdę nie wiem :unsure:

Po drugie system rzutowy??? Chodzi o to wycięcie w kształcie fasolki przez który prowadzona jest plecionka???

Kurna to chyba się za bardzo pospieszyłem z zakupem plecionki na ten multik, 0,19 PP red, oraz druga 0,13 PP green.

Po trzecie znajomi, którzy łowią już na multiki mówią mi, że nie jedną plecionkę na początku zniszczę...........hmmm pewnie tak o ile zacznę w ogóle łowić tą metodą.

Po czwarte kij, jak tu dobrać coś odpowiedniego :unsure:

Zdjęcia wrzucę jutro ponieważ w dzień będzie lepsze światło.

Bez przesady z tym niszczeniem plecionki... :unsure:

Tragedii być nie powinno, bylebyś nie zaczął od paprochów na 3 g główce. Załóż wahadłówkę i bardzo ostrożnie wykonuj rzuty, co chwilę wydłużając odległość. I będzie dobrze.

Tak patrząc po klasie i wielkości młynka - trafił Ci się fajny multik łowienia szczupaków i sandaczy na średnie przynęty. Wszelkie gumki, woblery myślę od 10 do 40 g.

No i jest naprawdę piękny - w sam raz do casta w piance :D

pozdrawiam i pozytywnie zazdroszczę siostry, która takie prezenty przywozi!

podany przez wojtka zakres rzutowy jest jak naj bardziej ok i bardzo komfortowy. poniewaz piszesz ze to twoje pierwsze kroki to... bez cisnienia. zacznij czyms dobrze latajacym. gnom 1-2, alga 1-2. albo jakas gumka z olowiem. najwazniejsze zebys nie staral sie na dzien dobry rzucac na maxa.

jesli chodzi o wyjecie szpuli to jest kilka trickow o ktorych musisz wiedziec:

.

pierwsze i najwazniejsze odkrec srubki (postaraj sie recznie - jak nie bedzie chcialo puscic to moneta - srubokret jesli sie zeslizgnie moze porysowac panel boczny) - CZERWONE STRZALKI

następnie zlap za panel i sproboj go zdjac - tak po prostu bez przekrecania, wstrzasania i czego by tam jeszcze czlowiek nie wymyslil...

jelsi to ci sie uda - to jestes prawie w domu. twoich oczom ukaze sie szpula z boku. zlap delikatnie (w paluchy) za oś szpuli i wyjmij ją (szpule nie os!!!). po przeciwnej stronie szpuli (w stosunku do tej z ktorej dostales sie do szpuli) bedzie schowany system rzutowy (bloczki). interesuje mnie DOKLADNE zdjecie tego systemu oraz miejsca do ktorego przylega ten system (panel boczny po przeciwnej stronie.

UWAGAponiewaz bedziesz to robil pierwszy raz podloz sobie gazete lub cos jasnego pod multika - bedzie bezpieczniej. NIE ROB TEGO NAD WODA LUB W TRAWIE!!!!!

w trakcie skladania jest jeden BARDZO WAZNY manewr - zielona strzalka na fotce wskazuje spust (zwalniajacy szpule). zanim zalożysz panel na swoje miejsce zadbaj o to by spust byl PODNIESIONY!!! w przeciwnym wypadku po skreceniu wszystkiego nie bedzie dzialal mechanizm zwalniania szpuli.... w razie problemow daj znac - mam podobna maszyne tyle ze w wielkosci 1601 i serii ZX IV CB - w razie czego moge pokazac jak to zrobic na przykladzie mojego multika..

post-7-1348915690,9951_thumb.jpg

Ok

Więc tak Mifek jak doradziłeś zrobiłem, a o tą monetę to z racji mojego chorobliwego dbania o sprzęt martwić się nie musisz. :mellow:

Mam nadzieję, że te zdjęcia pozwolą Tobie stwierdzić do czego może mieć ten multik zastosowanie. Czy jest to raczej model mały, średni czy raczej duży.

.

Co proponujesz nawinąć na ten multik??

Szukałem z czystej ciekawości tego sprzętu w necie aby zorientować się ile te prezenty kosztowały, ale nic nie znalazłem hmmmmm.. :unsure:

Coś tylko na japońskiej stronce ale cena powala na kolana.

post-4381-1348915691,4313_thumb.jpg

post-4381-1348915691,5781_thumb.jpg

co do ceny to wygląda to mniej wiecej tak

jesli chodzi o zastosowanie to bez zadnych modyfikacji:

- bolen

- sredniociezki szczupak

- sandacz

przedzial 10-50 spoko bez problemu - wiecej tez ale moze troche szkoda maszynki...

linka w zaleznosci od potrzeb 12-max 20lb bedzie w sam raz...

Jeśli chodzi o prezentowany multik, to czy ktoś może wyjaśnić mi zasadę działania tego czegoś co jest po przeciwnej stronie korbki???

A jeśli chodzi o dobór kija, to poczekam aż ktoś założy wątek o kijkach castingowych z podziałem na powiedzmy ryby, które będziemy chcieli nimi łowić.

Jeśli chodzi o prezentowany multik, to czy ktoś może wyjaśnić mi zasadę działania tego czegoś co jest po przeciwnej stronie korbki???

A jeśli chodzi o dobór kija, to poczekam aż ktoś założy wątek o kijkach castingowych z podziałem na powiedzmy ryby, które będziemy chcieli nimi łowić.

to czekaj zdrow ;)

a jesli chodzi o to cos - to jesli mowa o tym pokretle to jest to regulacja hamulca rzutowego - mala liczba (1, 2, .... male hamowanie - duze odlaglosci ale i wymagana duuuuza wprawa rzucajacego...