karolmax Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Witam, Spinninguje od kilku lat, zwykle light. Postanowilem sie zabrac za ciezsze spiningowanie. Biorac pod uwage to co przeczytalem to jerkowanie wydaje sie byc odpowiednia technika. Od tygodnia przeszukuje wszystkie sklepy wedkarsie i nie znalazlem wedki, ktora by mi odpowidala. Szukam wedziska o dl. 1.50 (max 1.80) i c.w. 40-100g (najczesciej 50-90). Wedka ma byc sztywna (ale nie kij od szczotki) i pod wplywem kilkukilowej ryby uginac sie progresywnie. Przynety to slidery 10,12, Phantomy (15) o masie 85 + ciezsze gumy w zakresie 40-80g. Wedka musi byc 2-czesciowa. Max - 400-450zl. Do tego planuje multik ABU C4-5601/6:3:1 lub jakis mocny, niski profil. De facto znalazlem tylko 2 wedki, ktore byly blisko: 1.) Bertus Rozemeijer,ITT654, 50-100 g - ale za dluga = 2.10m 2.) Cormoran, Jerkboat Baitcast 1.60m 50-120g, http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/cormoran-jerkboat-ba itcast-g17-a180-p834-k9124.html Rozemeijer to dobra marka ale jest ciut za dlugi, w zwiazku z tym pozostaje wedzisko Cormorana. Czy ktos mial to wedke w reku? Jezeli nie to moze jakies inne wedziska? Z tym, ze mowie, przeszukalem interent wzdluz i wszerz i nic nie znalazlem. Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Zapytalem Bertusa co by rekomendowal. Cytat: ,,652 for sure. It handles both 10 and 12 like a dream.'' Mowa o tej serii i Sliderach 10 i 12cm. http://www.ravenfishing.pl/pl/products/drapiezniki/1821_spin ningi/i_t_t_bertus_rozemeijer/one2_rods/ To tak na wypadek gdybys mial watpliwosci co do ITT i nie wiedzial ktora wybrac. Moze komus tez sie przyda info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Dziekuje za szybka odpowiedz. Z tym ze, to jest chyba wedka jednoczesciowa, natomiast ja musze wedzisko spakowac w tube i przetransportowac samolotem . Model ITT656 80-120g czyli ten najbliszy 652 jest juz stanowczo za dlugi = 2.70m. Nie wiem - moze kij na zamowienie? Tylko nie wiem czy bede w stanie zlozyc tego typu wedke za 450 zl? Tak przy okazji - co myslisz o tej dlugosci - to jest 1.50 m? Jak to jest w kijach castingowych? Czy rzeczywiscie te 30 cm roznicy (przy zalozeniu ze standard to 1.80) moze rzeczywiscie skrocic rzuty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Sorry ale 150cm to ... bardzo kr?łtko. Polecam wydłu?źyć nieco jerk?łweczkę - choćby o te 30cm. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 150 ?...jak stoisz po kolana w wodzie to czemu nie mysle ze takie 180 to cos kolo minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Z pewną taką nieśmiałością zwr?łcę uwagę na Team Dragona.Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 OK. Za krotko Zdaje sobie sprawe ze ten watek juz sie przewinal przez forum ale po wielodniowym i wielogodzinnym przegladaniu 20-30 sklepow internetowych mam juz wode z mozgu. Czy ktos w oparciu o swoje doswiadczenie moglby mi doradzic kij 1.80, 2-czesciowy, co by bez problemu posylal jerki 50-90 gram. Juz by super bylo gdyby mial ladne progresywne ugiecie. Link mile widziany. Przeczytalem wszystkie artykuly odnosnie wedzisk ale okazalo, sie ze tych, ktore mnie najbardziej interesuja nie ma w Polsce. Poczatkowo bez limitu cenowego.Zebym przynajmniej wiedzial, na ktorych stronach szukac. Ostatecznie moga byc nawet strony na EBAY. Co do TeamDragon. Tymi nigdy nie lowilem, jednak opinie odnosnie TD sa dosyc nieprzychylne = podatne na uszkodzenia mechaniczne. TD byl moim pierwszym wyborem ale teraz to juz sam nie wiem. Nie chce miec sztywnego kija od szczatki a to podobe TD sie zdarza, szczegolnie tym do ciezszgo lowienia. Chyba ze kij na zamowienie ale to bybly juz nowy watek na forum pozdrawiam i dzieki raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Ja te?ź lubię mocne zestawy jeśli chodzi o łowienie szczupak?łw, ale zrobiłem błąd kupując Dragon Thytan 1,85 40-120g. To STRASZLIWIE mocny kij. O ile nie masz łowiska z samymi metr?łwkami, odpuść sobie Pomacałem Rozemajera i był bajka. Czyli wg mnie albo uzbroisz sobie jakiegoś Batsona RX6 albo kupisz Rozemeiera w kwocie o kt?łrej piszesz. Obie opcje są cool. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Wiem ze Rozemajer ma dosc szeroki wybor i jest do kupienia w Polsce , ma tez dobre opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 jeszcze jedna rzecz ...piszesz ze 210 za dlugi ..dla mnie 7 stop to ideal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 OK. Tak jak pisalem, Rozemeijer jak najbardziej ale 2.10 to dla mnie za duzo. Nie jestem jakis super wysoki. Juz wedka 2.00 (klasyczny spinning) jerkowalo mi sie srednio wygodnie. Czesto uderzalem w tafle wody. Wymierzylem, ze 1.80 to dla mnie dlugosc maksymalna. Co do Batsona. To ktora pracownia? I jak rozumiem do 500 zl jestem w stanie zmontowac taki kijek? dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Wiem ze Rozemajer ma dosc szeroki wybor i jest do kupienia w Polsce , ma tez dobre opinie Wg mnie nawet bardzo dobre http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=241495 &&srch=ITT#msg_241495 R?łwnie?ź polecam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 SP844 RX6 - ten blank kosztuje około 160zł (213cm) i po przycięciu trochę od szczyt?łwki, trochę od dolnika dobry rodbuilder znajdzie Ci dowolną masę wyrzutową. Ja sobie takie coś zrobię przed następnym wyjazdem do Szwecji. Postanowione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 SP844 RX6 - ten blank kosztuje około 160zł (213cm) i po przycięciu trochę od szczyt?łwki, trochę od dolnika dobry rodbuilder znajdzie Ci dowolną masę wyrzutową. Ja sobie takie coś zrobię przed następnym wyjazdem do Szwecji. Postanowione Będzie się działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Pamietaj tez o tym ze jerkowac mozna szarpiac kijem do gory co czynimi szczegolnie w roslinach lub z dalszej odleglosci by przejasc w polowie odcinka do szarpania w dol . Pepe to pokazuje na filmikach Salmo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 wielkie dzieki za okazana pomoc! Tak wiec wedka na blanku SP844 RX6 ! Teraz bede musial poczytac troche o roadbuildingu Jakbym mial problemy to pomecze na nowym watku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Masz tu na szybko wrzucony filmik z mocarnym kijem, kt?łry nie amortyzuje walki... http://www.youtube.com/watch?v=IUJSBRrixJE EDIT: ...i jeszcze jeden http://www.youtube.com/watch?v=9O21_TitXuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Łeeeeeeee......A miałem TAKĄ nadzieję na akcję: podbieranie Ok....kończę offtopa <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 fajne, szkoda tego szczupaka... natomiast co do tego blanku: naprawde mozna wycisnac z blanku default 7-21 gram, taki w granicach 50-90 gram? Pozno jest wiec nie oczekuje wyczerpujacej odpowiedzi + moja wiedza z zakresu budowy wedek jest slaba, tak wiec prosze sie nie smiac Naprawde mnie to ciekawi. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Jak odetniesz 20cm od g?łry to masz mocarza. Zapewniam. A Ty chcesz odciąć znacznie więcej Rybki nie szkoda, bo to Szwecja. Mn?łstwo rybek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 mnie wiele rzeczy ciekawi i oby tak bylo zawsze ...najbardziej co jest za nastepnym zakretem strumienia ...i o TO chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Jeszcze raz dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Pozdrawiam wszystkich i do uslyszenia na forum. karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=6915& ;start=0&milej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 dzieki, Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) Podbijam temat. Poszukuje opini o wedzisku wymienionym w pierwszym poscie a mianowicie cormoran jerkboat baitcast z tym ze do 80 gr. Dlugosc kija 160 cm bedzie dla mnie idealna lowie na lodce na ktorej nie moge skorzystac z wejscia na lawke a mam niecale 170 wzrostu. Niestety nie mam mozliwosci pomacania tego patyka a najbardziej interesuje mnie to czy ten kij jest strasznie sztywna pala. Zalezy mi na amortyzacji podczas holu. Sorry ze bez polskich znakow. Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi