filip0985 Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 WitamZbieram się do zakupu silnika elektrycznego do pontonu (jak na zdjęciu). Jakiej mocy musi być żeby takim pontonem bez obaw pływać w pojedynkę po niedużych jeziorach i małych rzeczkach o słabym uciągu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Dzięki welpa 1809 już sprawdziłem w tabelce Trojana,jeszcze pytanko jakiej używasz do niego ładowarki?Est 516 ładuje wszystko łącznie z żelówką do echa.pozdrawiam Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Wełpa wiem, że macie Trojany sprawdzone i sam mam zamiar kupić dwa po 150Ah do dużej łodzi bo jakbym chciał takie żelowe to chyba już zacznę grać w totka. Co do żelówki która ma pięć sezonów i działa bez zarzutu to obiecuję, że ją zobaczysz. Jest z firmy SBS a Ty z tego co pamiętam zajechałeś taki aku w sezon. Bo prawda jest taka, że zależy na co się trafi i jedyna rada to nie kupować w sklepie uduś tylko w sprawdzonym źródle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Sam używam żelówki SBS 3-ci sezon i jest OK. I rzeczywiście jak zmniejszysz mocno prąd ładowania w EST516 to żelówkę 7AH do echa naładujesz bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Panowie, a jakie prędkości na pontonach uzyskujecie pływając na elektryku? Co Waszym zdaniem jest szybsze na elektryku, ponton czy łódź o zbliżonych parametrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 zdecydowanie ponton - przynajmniej w moim odczuciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 eee chyba łódka.płynąłem z żoną łódką 2,60 silnik endura 32 lb na 5 tym biegu a kolega parenaście metrów za mną na kolibri 1 osobowym endura 36lb. poprosiłem go żeby wrzucił 5 tkę bo się wlecze a on oświadczył ze płynie na 5-ce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 no to pomoglismy koledze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Fajnie z tą pomocą Według mnie duży wpływ ma rodzaj i stan akumulatora. Jak swoją żelówkę ładuję przez noc i bladym świtem zabieram ją na łódkę, to ma wtedy 13,2-13,3 V i silnik kręci jak szalony. Kilka godzin później jak spadnie do 12,8/12,9 V to już czuć różnicę.Pomiar oczywiście bez obciążenia 0,5-1h po odłączeniu od prostownika a na łódce po pauzie w wędkowaniu 15-20 min. I teraz ktoś zabierze taki nabuzowany akumulator do 13,2 V, a drugi podłączy taki który tuż po naładowaniu na full ma 12,7-12,9 V to wynik konfrontacji przy takich samych warunkach ( pływadło itd.) jest z góry przesądzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Miałem kolibri 2,6m bez dmuchanej podłogi, teraz mam laminat 3m który jest trzy razy cięższy. Łódka pływa dużo szybciej. Jest mniej stabilna ale lepiej trzyma kurs na wietrze. W pontonie praktycznie nie dało się zdjąć ręki z rumpla bo w sekundzie płynął w innym kierunku niż zamierzony. Ale to dotyczy mojej łódki którą sobie wykombinowałem tylko w jednym celu, żeby zapieprzała na elektryku. Przy płaskodennych kwadratowych laminatach porównanie do pontonu mogłoby wyjść na korzyść tego drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Właśnie na śląskich zaporówkach (Przeczyce, Imielin, Kozłowa Góra i kilku innych) mamy zakaz pływania na spalinie. Może się to wydać śmieszne, ale tu ludzie liczą każde 0,5km/h na swoich GPS-ach, bo przy 4km odcinku zaczyna robić to znaczną różnicę w czasie dopłynięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 mój aku to 150ah do takiego silniczka to pestka.łajba plaskodenna częściowo tnie a częsciowo pcha wodę.kumpla aku ma 3 m-ce ładowarkę kupił w zestawie to raczej powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Pytoon wiesz o co chodzi. Na Żywcu jest dokładnie tak samo. Kupa kilometrów a trzeba na elektryku. Różnica między łajbą pływającą 5km/h a powiedzmy 7km/h jest kolosalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 elpojo Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Podepnę się pod temat. Miał ktoś z Was do czynienia z silnikiem elektrycznym marki E-thrust. Cisza na jego temat, choć jest kilka lat na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
filip0985
Witam
Zbieram się do zakupu silnika elektrycznego do pontonu (jak na zdjęciu). Jakiej mocy musi być żeby takim pontonem bez obaw pływać w pojedynkę po niedużych jeziorach i małych rzeczkach o słabym uciągu?
38 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi