Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny do pontonu

filip0985

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wełpa wiem, że macie Trojany sprawdzone i sam mam zamiar kupić dwa po 150Ah do dużej łodzi bo jakbym chciał takie żelowe to chyba już zacznę grać w totka. Co do żelówki która ma pięć sezonów i działa bez zarzutu to obiecuję, że ją zobaczysz. Jest z firmy SBS a Ty z tego co pamiętam zajechałeś taki aku w sezon. Bo prawda jest taka, że zależy na co się trafi i jedyna rada to nie kupować w sklepie uduś tylko w sprawdzonym źródle.

• 0

Fajnie z tą pomocą :lol:

Według mnie duży wpływ ma rodzaj i stan akumulatora. Jak swoją żelówkę ładuję przez noc i bladym świtem zabieram ją na łódkę, to ma wtedy 13,2-13,3 V i silnik kręci jak szalony. Kilka godzin później jak spadnie do 12,8/12,9 V to już czuć różnicę.

Pomiar oczywiście bez obciążenia 0,5-1h po odłączeniu od prostownika a na łódce po pauzie w wędkowaniu 15-20 min.

I teraz ktoś zabierze taki nabuzowany akumulator do 13,2 V, a drugi podłączy taki który tuż po naładowaniu na full ma 12,7-12,9 V to wynik konfrontacji przy takich samych warunkach ( pływadło itd.)

jest z góry przesądzony.

• 0

Miałem kolibri 2,6m bez dmuchanej podłogi, teraz mam laminat 3m który jest trzy razy cięższy. Łódka pływa dużo szybciej. Jest mniej stabilna ale lepiej trzyma kurs na wietrze. W pontonie praktycznie nie dało się zdjąć ręki z rumpla bo w sekundzie płynął w innym kierunku niż zamierzony. Ale to dotyczy mojej łódki którą sobie wykombinowałem tylko w jednym celu, żeby zapieprzała na elektryku. Przy płaskodennych kwadratowych laminatach porównanie do pontonu mogłoby wyjść na korzyść tego drugiego.

• 0

Właśnie na śląskich zaporówkach (Przeczyce, Imielin, Kozłowa Góra i kilku innych) mamy zakaz pływania na spalinie. Może się to wydać śmieszne, ale tu ludzie liczą każde 0,5km/h na swoich GPS-ach, bo przy 4km odcinku zaczyna robić to znaczną różnicę w czasie dopłynięcia.