Skocz do zawartości

Woblery - seemoore - Michał Łysiak

Rekomendowane odpowiedzi

No ładnie żeś żywicy namarnował hehe- 80 g to kupa towaru... tak z 10 Januszów będzie  :P. Forma wyszła Ci ładnie.... ale  ;) zrób sobie następnym razem kołeczki stabilizujące stelaż (mam takie fajne krótkie gwoździki ale Ci nie podam co to dokładnie jest- nie wiem gdzie leżą) bo się często lubi przesunąć i wlot, żeby Ci się odgazowywała żywica. Jak będziesz miał problemy z niedolewkami/bąblami powietrza to możesz wyciąć sobie wlot- tylko ostrym nożykiem do tapet, żebyś formy nie poszarpał i z wyczuciem  ;)

Lej żywię do formy przechylonej lekko w stronę ogona i potem stopniowo poziomuj jej ustawienie. A na niedolewki najlepsza szpachla samochdowa albo poxilina jak nie masz warunków do smrodzenia. Ja tam nawet poxilinę wolę używać bo daje się fajnie modelować i nie trzeba potem za dużo szlifowania. Przy korpusie tej wielkości wystarczy Ci w sumie jeden wlot i nie powinno być problemów a jak będziesz miał już kilka form to zalewaj najpierw część jednej a potem drugiej i tak po 1/3 do całkowitego wypełnienia.

Szpachala samochodowa jest - mam zapas na kilka lat :P...

Tak też właśnie miałem zamiar pobawić się poruszaniem formą, żeby było lepiej :). Zobaczymy :)... W weekend wyważanie i dopracowywyanie przynęty. Pierwsze skońcozne lecą do Was Piotrze i Krzysztofie :)...

Bo sumienie mi spać nie daje, że obiecałem i nie wysłałem jeszcze :P...

Jak dobrze pójdzie, niebawem zaprezentuję okonka :)...

A teraz idę lulu :)...

Edytowane przez seemoore

Witam,

Dzięki za miłe komentarze - są dla mnie dodatkową stymulacją do działania :)

ciekawie sie zapowiada , pierwsza forma fajnie Ci wyszla

woblerki z lipy super , w szczegolnosci boleniowki

co do najnowszego projektu to te oczka przod tyl maja byc w poziomie?

Tak, oczka mają być w poziomie :). Będzie to chyba nieco lepszy wariant w przypadku tego woblera, szczególnie, że ma powstać z niego forma :).

No ale zobaczymy :)...

Niebawem ma się pojawić jeszcze jeden wzorek. 2, 3 rodzaje woblerów chcę na razi eporobić i pobawić się obciażeniem oraz malowaniem :)

Pozdrawiam wszystkich Kolegów :)

Edytowane przez seemoore

Pierwsze testowe malowanko aerografem :)... Całkiem fajnei to działa :)...

Zdjecie niestety w bardzo słabo oświetlonym pomieszczeniu, no ale coś tam widać :)... 

MIał to być taki okoń po tuningu :P... Jeszcze dojdzei kilka detali i poprawek, ale generalnie na żywo wygląda nieźle :). No i na koniec spróbujemy to potraktować żywicą (nigdy nie miałem z tym do czynienia, a coś tam mam skitrane od dwóch lat :P). 

Zobaczmy... Jestem dobrej myśli :)...

Aha... Zapomniałem dodać, zę ten model woblera otrzyma najpewniej stery :)

Tymowy jerk jest obecnie w przygotowaniu :)... Czeka na kąpiel w silikonie :P... 

post-50322-0-24845400-1417594815_thumb.jpg

Edytowane przez seemoore
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Żeby nie było, że się totalnie obijam, wstawię kilka ostatnich surowców :)...

Nie było ostatnio czasu, ale niebawem urlop i będę sobie robił stuganki oraz malowanki :). W końcu pobawię się porządnie aero... MOże też nagram w końcu jakiś należyty filmik :)...

Wstępne testy ostatniego modelu wypadły bardzo dobrze :). Zdradzę jednak, że w produkcji "zaczyna być" magiczna dwunastka :)...

post-50322-0-63207700-1419096943_thumb.jpg

post-50322-0-76170800-1419096947_thumb.jpg

post-50322-0-34785700-1419096951_thumb.jpg

• Like 2

Zanim wstawisz ster obciąż korpus w nast. sposób- przed oczkiem dolnym 0.5 cm za oczkiem dolnym 1 cm. Ilość śrutu taka sama. I MALUJ OSZCZĘDNIEJ TE KORPUSY DO KRWY NĘDZY, DO POŁOWY POWNIEM MIEĆ PRAKTYCZNIE DWA-TRZY JASNE KOLORY NP. BEŻ - PERŁA - CHROM. Potem jedziesz ciemniejszymi kolorami. To ma znaczenie- jak pomalujesz w ten sposób to zobaczysz jakie czary będą się działy po wodą.

Paski naklej albo wytnij na papierze jak chcesz je maziać, Krzysiek Trojan też od ręki na początku pykał a do malowania ręcznie to trzeba sporo praktyki- ja np. nie nabyłem i walę z szablonu- inna sprawa, że wolę bardziej skupioną kreskę. Papierowy szablon starczy Ci na kilkaset wzorów pod aero, trzeba więcej?