Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe Brema Boats

K-Pon

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

10tka Solasa przetestowana i przy niej zostaje. Z synem 5900 RPM 37km/h. Samemu 6100RPM i max 39km/h.  Na odpuszczonej manetce na 3/4 mam 34-35km i 5500RPM. Suzi parę mth temu przeszła pierwszy przegląd. Można śmigać :)

Edit, zmieniłem też balans łodzi. Ciężkie graty (zbiornik paliwa, aku itd)  przeniosłem na lewą stronę bakist. Łódź nie łapie żadnych przechyłów. Dodam, że sam ważę ~100kg :)

Edytowane przez Dragster
  • Like 1

• 0

Mam problem z dobraniem sruby napedowej do lodki Brema 450 i wadze 190 ,silnik Mercury F30ELHPT . Niestety nie posiadam obrotomierza,lodka ciezko wchodzi w slizg w 2 osoby i klamoty .W tym momencie mam zalozona srube Black Max 9 1/2 skok 11 3RH , wczesniej Solas TB3 *9,9 *11 RB i bylo jeszcze gorzej Wiem ze temat sie powtarza .Moze ktorys z kolega moze podpowiedziec jak dobrac srube skok w dol ,gore,sruba 4 lopatkowa Od tyych wszystkich przeczytanych informacji glowa sie lasuje.

• 0

Śrubę musisz dobrać do obrotów silnika. U mnie 1" skoku to 400RPM. Dobierz tak by samemu bez klamotów dojść do maks obrotów bez odcinki. Trym masz dobrze ustawiony? Jak jest rozłożona masa na łodzi? U mnie przy 390V + 2 osoby po 100kg + graty, dziobówka aku itd. 20km Suzuki też dość dość wolno wchodzi w ślizg natomiast jak są dwie osoby na tyle to nie wejdzie w ogóle. Z kolei max prędkość w takim setupie 37km/h osiągam gdy obie osoby siedzą na tyle. 

Edytowane przez Dragster

• 0

Cześć. Na wstępie ciepło wszystkich pozdrawiam, to mój pierwszy post tutaj. 

Właśnie staram się wybrać między Skylla 505 i Brema 500 Vpro. Wszędzie w sieci mówią mi, że Skylla prezentuje wyższą jakość, ale widziałem obie łodzie i Brema nie wzbudziła moich zastrzeżeń. Czy ktoś może nieco szerzej wypowiedzieć się na temat różnic tych dwóch łodzi? Brakuje mi doświadczenia, by samemu wychwycić ich słabe strony. Budżet pozwala na Skyllę, ale różnica w cenie jest więcej niż istota i nie chciałbym wydać pieniędzy "niepotrzebnie". 

Łódź będzie 90% czasu spędzała na Wiśle, Zalewie Zegrzyńskim i Narwi. Pozostałe 10% To będą rodzinne wyprawy na mazury (gdzie się da z silnikiem). 

Będę szalenie wdzięczny za wszelkie sugestie!

• 0

Skylla przede wszystkim jest całkowicie spawana. W Bermie pokład jest nitowany do burt i wręg. To jest główna moim zdaniem różnica. Choć nie widziałem 500 VPro ale myślę, że jest tak samo jak w mojej. Kadłub jest całkowicie spawany, podwójnie więc tak samo. Listwy odrzutowe tylko punktowo. W Skylla jest spaw ciągły po całości. Czy ma to jakieś znaczenie chyba nie ma. W Bremie znajdziesz jakieś drobne niedociągnięcia. Natomiast Skylla jak sam zauważyłeś największa wada to cena. Materiału ALU jest raczej  tyle samo.

Edit,

Brema 500VPro jest o 10cm szersza niż Skylla. 

Brema 500VPro max 90KM a Skylla 100KM

Edytowane przez Dragster
  • Like 1

• 0

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź! Co do spawania, to w Skylli podobno listwy są spawane po całej długości dlatego, że blachy pokładu są spawane z jednej strony. W Bremie spawają pokład dwustronnie, dlatego listwy tylko punktowo. To może być błędna informacja, nie jestem w stanie jej zweryfikować na tą chwilę. A co myślicie o zastosowaniu wykładziny w Bremie? Słyszałem opinie, że wykładzina się odkleja i nigdy nie wysycha w naszym klimacie, ale w showroomie prezentuje się bardzo korzystnie, łódka nie jest taka "zimna"  jak Skylla. Terminy dostępności w Skylli są dość długie, ale to nie problem, bo planuję pływać dopiero od wiosny. Grubość pokładu ponoć taka sama, bo 3-4 mm w łódkach 420 i 450 cm oraz 4-5 w łódkach 500 cm. Jest ktoś, kto wytknie wady swojej łodzi? :)

Edytowane przez kamilslimak

• 0

Pod plandeką nie wysycha. Po deszczu łódka musi trochę postać odkryta. Z tego co pamiętam możesz zamówić z wykładziną winylową i to bym Tobie polecał. Zdecydowanie łatwiej utrzymać w czystości i nie musi schnąć. Co do jakości położenia wykładziny to można się doczepić, że jest nie wszędzie docięta dobrze. W trudno dostępnych miejscach jest nie do końca dobrze spasowana przez co odchodzi(ale nie jest to postępujące i miejsca są całkowicie niewidoczne). Gdzieniegdzie widać upapranie klejem. Po 2 latach użytkowania mojej 390V w wersji Fishing nigdzie w widocznych miejscach wykładzina się nie odkleiła. Klej też można wyczyścić.

• 0

rowniez uzytkuje breme 390v , ogolnie lodka jest ok, ma swoje niedociagniecia estetyczne  wspomniane powyzej , aczkolowiek jej cena vs skyla zniwelowaly je u mnie. Ja na podlodze mam wykladzine wynylowa i ona jest ok , natomiast poklad caly jest wylozony jakas czarna wykladzina taka miekka / wlochata. Niestety to jest slabe rozwiazanie , choc esteta nie jestem ,  brud w tym sidzie i ciezko sie go usuwa.  Przy kolejnej lodzi kiedys , to na 100% tego czarnego wynalazku nie bedzie a normalnie winyl czy jakas guma

• 0

Dokładnie. Dla tego pisałem, że ciężko to się czyści i zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest winyl. Który zresztą za dopłatą Brema zrobi.

Edit.

Jeszcze dwie rzeczy na minus o, których zapomniałem. Nitowana zabudowa ma pewne wady. Potrafi trzeszczeć. Oraz u mnie w lewej listwie burty jest jakiś poprodukcyjny kawałek metalu, który drży w pewnym zakresie obrotów silnika :)

Edytowane przez Dragster

• 0

rowniez uzytkuje breme 390v , ogolnie lodka jest ok, ma swoje niedociagniecia estetyczne  wspomniane powyzej , aczkolowiek jej cena vs skyla zniwelowaly je u mnie. Ja na podlodze mam wykladzine wynylowa i ona jest ok , natomiast poklad caly jest wylozony jakas czarna wykladzina taka miekka / wlochata. Niestety to jest slabe rozwiazanie , choc esteta nie jestem ,  brud w tym sidzie i ciezko sie go usuwa.  Przy kolejnej lodzi kiedys , to na 100% tego czarnego wynalazku nie bedzie a normalnie winyl czy jakas guma

Możesz podlinkować co masz na podłodze pokładu głównego ?

• 0
  • 0

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź! Co do spawania, to w Skylli podobno listwy są spawane po całej długości dlatego, że blachy pokładu są spawane z jednej strony. W Bremie spawają pokład dwustronnie, dlatego listwy tylko punktowo. To może być błędna informacja, nie jestem w stanie jej zweryfikować na tą chwilę. A co myślicie o zastosowaniu wykładziny w Bremie? Słyszałem opinie, że wykładzina się odkleja i nigdy nie wysycha w naszym klimacie, ale w showroomie prezentuje się bardzo korzystnie, łódka nie jest taka "zimna"  jak Skylla. Terminy dostępności w Skylli są dość długie, ale to nie problem, bo planuję pływać dopiero od wiosny. Grubość pokładu ponoć taka sama, bo 3-4 mm w łódkach 420 i 450 cm oraz 4-5 w łódkach 500 cm. Jest ktoś, kto wytknie wady swojej łodzi? :)

Ja od tego sezonu użytkuje Skylle 420 którą wybrałem za nowatorskość konstrukcji i tez nie potrzebowałem łódki 5 m do bezpiecznego pływania.Kolega stwierdził ze Skylle są zimne a jest zgoła odwrotnie bo w upalne dni się mega nagrzewają miejsca co nie są osłonięte pianką i to jest ewidentna wada takiegio rozwiązania.Łodzie 5 m naszych producentów to zazwyczaj proste konstrukcje typu V podobne do siebie i z tego co zaobserwowałem to najkorzystniej przezentuja się Tangiri.

• 0

@Korczas, ważny jest kompromis. Każdy mierzy swoją miarą. Osobiście wybrałem Breme bo jest doby stosunek ceny do jakości. Nie neguję ani Skylla ani Tangiri ani ich wścieli bo widać w tych łodziach, że detale są lepsze. Z drugiej strony detale nie pływają. Skoro mam mieć tak samo dobrze pływającą łódź to po co przepłacać? Wiem, że może to brzmi jak reklama ale Brema naprawdę dobrze pływa. Przynajmniej ta, którą mam. Ważne, że jesteś zadowolony.

Edytowane przez Dragster