Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe Brema Boats

K-Pon

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Miałem Bremę 370 i była ona bardzo podatna na dodatkowe obciążenie , jak założysz ceizki silnik 25hp to samemu będziesz miał baaardzo utrudnione pływanie. Tu już trzeba mocno kombinować z obciążeniem. Ciężki silnik mam na myśli Yamahę 25 76kg

Nie bez powodu max na pawęży  co możesz powiesić może mieć 65kg.

• 0

Lepiej celować w 390?

Na pewno 390 jest wygodniejsza i lepiej wyważona chociaż bez zawieszonego silnika spalinowego z tyłu tzn pływaniu na samym elektryku znów jest taki dziwny efekt że rufa jest wyżej niż dziób. Nie jest to jakieś uciążliwe ale zauważalne , myślę że nie projektowali tej łodzi pod pływanie z samym elektrykiem. Poza tym to dobra łódź na silniku 25km radzi sobie już dobrze z dwiema osobami.

Nie bez powodu max na pawęży co możesz powiesić może mieć 65kg.

Myślę że przy 65kg było by podobnie - trzeba dobrze rozłożyć ciężar na łódce żeby to dobrze pływało. Łódka nie jest zła ale tak z moich doświadczeń to coś lżejszego trzeba by było zawiesić np jakieś Suzuki 20 na wtrysku. Edytowane przez highvoltage
  • Like 1

• 0

Przy 390tce nie odczułem zmiany przy przejściu z Suzuki 20 na Yamahę 25. Co prawda ja mam sporo gratów więc może stąd takie odczucia mam. Rozłożenie masy to podstawa przy tak krótkich łódkach.

Edytowane przez Dragster
  • Like 1

• 0

No to po testach i ustawieniach łodzi. Brema 370V z dziobowym Haswing Cayman 55 lb, ciężarek 9 kg, 22 l paliwa, Toyama 120 Ah (bakista rufowa), szpejem (kije, przynęty, prowiant), silnik Suzuki DF20AEL 2022:

- śruba 9-3/4x12 - łódź do wyjścia w ślizg (ja 85 kg siedzący na fotelu sternika) potrzebowała przejścia w kierunki dziobu, po czym wychodziła do ślizgu - w dół rzeki 41 km/h, w górę 36 km/h na WOT

- śruba 9-3/4 x 10 - łódź sama wychodzi do ślizgu bez problemu w kilka sekund, na obrotomierzu na WOT 6080 rpm, w dół rzeki 40-41 km/h, w górę 35-36 km/h. We dwóch (kolega ok 90 kg na dziobie, reszta parametrów bez zmian) - łódź bez problemu wychodzi do ślizgu również w kilka sekund, prędkości spadają do 38 km/h w dół rzeki, w górę 32-34 km/h i odpowiednio 5800 rpm przy WOT.

Jestem bardziej niż zadowolony. Jeszcze tylko Toyamę (33 kg) zmienię na LiFePo4 i będzie cacy.

• 0

Nie mam zbyt dużego doświadczenia z łódkami ale po tych kilu dniach jestem zadowolony. Jakoś wykonania jest przyzwoita, wszystkie okleiny (winyl i tkanina) leżą całkiem ładnie, nic nie odstaje. Zobaczymy jak będzie w toku eksploatacji ale nie jestem wyczulony na tym punkcie, jak się gdzieś coś odklei to przykleję i tyle. W standardzie podstawowa instalacja elektryczna, rozdzielnia, pompa, gniazda USB, podstawowe podświetlenie pokładu i oświetlenie topowe. Mały minus za bakistę na zbiornik paliwa która jest zbyt mała na zbiornik 24 l a takie pierwotnie miało być jej przeznaczenie.

Założyłem silnik Mercury F30. Łódka wchodzi w ślizg po 3-5 sekundach, pływa bardzo posłusznie, w zakręty wchodzi wąsko, nic nie chlapie. Co do stabilności - wiedziałem, że przy tej szerokości będzie dobrze ale nie sądziłem, że aż tak. Dwie osoby są w stanie stanąć przy burcie i przechył jest prawie nieodczuwalny.

• Like 3

• 0

Przeniosłem akumulator 34 kg na przód Bremy 370V. Dorobiłem instalację, muszę tylko założyć z przodu drugi hebel żeby odcinać prąd na silnik dziobowy. Łódka pływa bardziej płasko, wchodzi w ślizg w 3-5 sekund. Na rufie o 34 kg lżej. Pływam na Suzuki DF20AEL. W pojedynkę pierwsze oczko trymu, we dwóch na drugim oczku. Przede mną testy na śrubie 12”, aktualnie pływam na 10”. W górę rzeki 33 km/h, w dół 40.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1