Guzu Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Hej wszystkim, jakis czas temu zalozylem watek dotyczacy wagi kolowrotkow Shimano.Tej podawanej na pudelku / w katalogu, a tej ktora potem mozna odczytac na wadze. http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=218322 &&srch=ile+shimana#msg_218322 To ten watek. Przy okazji poszerzania horyzontow - ze nie tylko Shimano i Daiwa na swiecie natknalem sie ostatnimi czasy na inne kolowrotki Nie chodzi mi tu o Slammera, ktorego wielu z nas zna i lubi i ceni.Otoz serwisowalem kolowrotek Team Dragona nie tak dawno. Z zainteresowaniem wzialem sie za otwieranie tego sprzetu.9 lozysk, pisze na obudowie producent.Otwieramy...no jak 9 to szpula lozyskowana, a pewnie i kosz. NIE.No to otwieramy dalej. Moze posuw szpuli jak w Stelli. NIE. Mimosrod na jednym lozysku.Przeliczylem kilka razy. Jesli w korbce nie bylo conajmniej dwoch lozysk, dwoch w kablaku i 1 w hamulcu to...To zeby bylo te napisane 9 to powinni dawac w torebczce luzem jakies lozyska. Jak np. Shimano podkladki do regulacji posuwu szpuli. Ale nie koniec na tym... Nie tylko nad Wisla takie numery z 9. Znany z rynku amerykanskiego Quantum. Amerykanski rynek...mity i legendy.Model Tour Edition Energy 20 PTI, 12 lozysk wg informacji.Wizyta na stronie tego oto quantuma, schemat, lista czesci. Widac wszystko jak na dloni...lozysk 7. 5 ukryli w korbce czy tez dokladaja w torebce obok kolowrotka ? Mozna sie posmiac, ale troche to smutne, ze juz nawet na tak podstawowych rzeczach jestesmy kreceni Jak to sie ma do opisywania wedzisk IM10, przelotek tytan SIC itd...To tak do wlasnej refleksji pozostawiam Pozdrawiam Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Faktycznie, muszę przyznać ?źe i ja często nie mogę doliczyć się tych ło?źysk. Np. Tierra Daiwy ma mieć coś chyba z 7 ło?źysk, ale na schemacie za cholerę tylu nie ma EDIT: Przepraszam, nawet 8 ło?źysk ma być: 6+2 CRBB, a tymczasem wg schematu jest 5 (ładnie ponazywane od A do E ) a mo?źe chodzi o to, ?źe liczą sloty na ło?źyska tj. ?źe dają 5 ło?źysk ale mo?źna dołozyć jeszcze 3 we własnym zakresie w miejscie plastikowych bushings ? Tak czy inaczej to zwyczajne oszustwo <_< Ale juz np. w takiej PTS-ce 40-ce miało być 10 i wg schematu - jest dziesięć: http://www.quantumfishing.com/bps/tackleservice/tackleservic e/knowledge/ei40ptsb%20schematic.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAJMIEN Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 A ja myślę ?źe mo?źna wytłumaczyć to tak:Rozr?ł?źniamy rodzaje ło?źysk takie jak BB to są ball czyli kulkowe, te po plusie to igiełkowe czy tam oporowe, a te nie odnalezione to zwykłe tuleje czyli poprostu ło?źyska ślizgowe hehehe lub co gorsze tuleje plastykowe (niekt?łre nawet sa imitacją ło?źysk kulkowych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Ja się obawiam, ?źe to tak jak pisał kolega TAJMIEN kwestia interpretacji, a raczej nadinterpretacji tego co jest ło?źyskiem, a co nie. Jakby spytać u producenta to pewnie byłoby wyjaśnienie dla tych 9ciu dragonowskich ło?źysk. Pokrętne, ale by było. Taki 'chłyt' marketingowy niestety. Pozostaje weryfikować, tak jak to Guzu robi, innej opcji niet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Przyznaję się bez bicia, ?źe mam identyczne spojrzenie na temat przewodni co Pan Przemuś... Trza badać co napisano na pudełku, to raz, a dwa, czasami ło?źyska, nawet te bardzo kulkowe, bywają sprytnie ukryte i na schematach niewidoczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Przyznaję się bez bicia, ?źe mam identyczne spojrzenie na temat przewodni co Pan Przemuś... Trza badać co napisano na pudełku, to raz, a dwa, czasami ło?źyska, nawet te bardzo kulkowe, bywają sprytnie ukryte i na schematach niewidoczne... Panie Zorro, polecam otworzyc rzeczonego 9 lozyskowca.Jesli znajdzie Pan tam 9 lozysk kulkowych to zobowiazuje sie publicznie do przekazania na Panskie rece butelki wina hiszpanskiego nieposledniej jakosci w terminie bezzwlocznym - czytaj w miesiacu sierpniu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Przyznaję się bez bicia, ?źe mam identyczne spojrzenie na temat przewodni co Pan Przemuś... Trza badać co napisano na pudełku, to raz, a dwa, czasami ło?źyska, nawet te bardzo kulkowe, bywają sprytnie ukryte i na schematach niewidoczne... Panie Zorro, polecam otworzyc rzeczonego 9 lozyskowca.Jesli znajdzie Pan tam 9 lozysk kulkowych to zobowiazuje sie publicznie do przekazania na Panskie rece butelki wina hiszpanskiego nieposledniej jakosci w terminie bezzwlocznym - czytaj w miesiacu sierpniu Pozdrawiam Ale ja wcale nie kwestionuję faktu, ?źe ten kt?łregoś Pan otwierał r?ł?źni się fizycznie od deklaracji producenta... W dzisiejszych czasach, to wszystko być mo?źe i nie ma rzeczy niemo?źliwych... Dodatkowo upewnia mnie fakt, ?źe skoro takie chytrusisko deklaruje lux flaszeczkę, to ?źebym nawet starł pilnikiem na wi?łrki ten kołowrotek, to pewnie nawet siedmiu bym się nie doszukał... :lol: Zakładał się te?ź nie będę bo będąc lokalnym patriotą, musiałbym postawić winko naszej rodzimej produkcji... A badania naukowe dowodzą, ?źe osobnicy wydelikaceni na winach hiszpańskich mają znikomy procent prze?źywalności po spo?źyciu Platonka... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 No to temat mamy wyjasniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Ja się obawiam, ?źe to tak jak pisał kolega TAJMIEN kwestia interpretacji, a raczej nadinterpretacji tego co jest ło?źyskiem, a co nie. Jakby spytać u producenta to pewnie byłoby wyjaśnienie dla tych 9ciu dragonowskich ło?źysk. Pokrętne, ale by było. Taki 'chłyt' marketingowy niestety. Pozostaje weryfikować, tak jak to Guzu robi, innej opcji niet... Chwyt moze byc faktycznie taki. Ale jak ktos uzywa BALL BEARING to raczej nie ma mowy o nadinterpretacji a raczej o kancie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Hmmmmm... Ale tak mi się na biegu skojarzyło, ?źe w przypadku stwierdzenia takich rzeczywistych brak?łw, to mo?źemy spokojnie udać się do sklepu, rzucić rzeczony kołowrotek na ladę i poprosić o zwrot pieniędzy... Wszak nabyliśmy przedmiot niezgodny z deklaracją producenta... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Najlepiej rozgrzebany, w częściach i powiedzieć sprzedawcy ?źeby się doliczył odpowiedniej ilości ło?źysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 No tak, ale je?źeli na pudełku podana jest inna ilość ło?źysk ni?ź na schemacie kołowrotka twkwiącym w tym?źe pudełku, to kt?łra z deklaracji producenta jest wią?źąca - ta z pudełka, czy ta ze schematu? I tu i tu czarno na białym jest napisane: na pudełku 6+2, a na schemacie - 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Wią?źące jest to co w specyfikacji czyli, to co napisane literkami np. na pudełku. A doliczanie się ze schematem bywa zwodnicze bo to w zasadzie taka lista części zamiennych... Na przykład w takim głupim turku-Z, na pudełku jest napisane 12 BB, a na schemacie za cholerę nie naliczysz więcej jak 10... Za to korbka jest jako część zamienna traktowana jako całość, a to właśnie w jej uchwycie są skitrane te dwa brakujące... Czyli po samym obrazku nie zawsze się dojdzie i dopiero analiza narzędziowa m?łwi całą prawdę... No i jak po rozbi?łrce ni cholery nie zgadza się faktyczna-policzona ilość z deklaracją na piśmie, to sprzedawcy mo?źemy sprzedać blachę w czoło, a fabrykantowi ze dwa tomahawki między łopaty... <_< Ło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Mi tez sie ostatnio zdarzyło smarowac swoje kołowrotki ,i mam taki jeden bardzo ulubiony a myslałem o nim ze strasznie rozwalony w srodku,okuma electra(nie carmen <_< )i po świetnym serwisie slammera zabrałem sie za smarowanie okumy,tam pisze ze jest 7bb a ja naliczyłem 4 plus oporowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Dareczku a co piłeś przed rozbi?łrką?Widzę ?źe ćwiczysz mechanikę na niskobudzetowych kręćkach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Nie,J?łzik,własnie wtedy byłem trzezwy jak świnia,niskobud?źetowy m?łwisz,chłopie,kilka lat temu,to był dla mnie szczyt kasy i osiagnieć jak go kupowałem,ale ło?źyska liczyłem dokładnie,i mi tylko tyle wyszło,ale jedno juz wiem,juz skończyłem z serwisem,kołowrotk?łw to nie na moje cierpliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Miałem team dragona fd 920iz i ten faktycznie miał 9(8+1) ło?źysk W rolce było jedno, w obu szpulkach po jednym, pinion gear był oparty na 2(1 kulkowe + oporowe) ło?źyskach, po obu stronach korbki były ło?źyska, na worm shafcie tez byly 2 ło?źyska gdybym mial jeszcze ten kolowrotek to bym rozebral go i wstawil jakies foty dla niedowiark?łw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Miałem team dragona fd 920iz i ten faktycznie miał 9(8+1) ło?źysk W rolce było jedno, w obu szpulkach po jednym, pinion gear był oparty na 2(1 kulkowe + oporowe) ło?źyskach, po obu stronach korbki były ło?źyska, na worm shafcie tez byly 2 ło?źyska gdybym mial jeszcze ten kolowrotek to bym rozebral go i wstawil jakies foty dla niedowiark?łw A widzisz, ten co ja widzialem w srodku nie mial worm shafta...a napis o 9 BB mial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 No i jak po rozbi?łrce ni cholery nie zgadza się faktyczna-policzona ilość z deklaracją na piśmie, to sprzedawcy mo?źemy sprzedać blachę w czoło, a fabrykantowi ze dwa tomahawki między łopaty... <_< Ło. Zawsze mo?źna napisać do Urzędu Ochrony Konsumenta. Na pewno sprawę rozpatrzą i odpiszą, bo taki ich obowiązek. Mogłoby to być całkiem ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tench77 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) ..... Edytowane 22 Grudnia 2013 przez tench77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze. Tour Edition 20 PTI: Na schemacie jest 9 łozysk - licząc z wykazu częśi - 2 x 8, 20, 2 x 28, 37, 49, 54,56 Na schemacie nie ma ło?źysk z korbki. Są tam co najmniej dwa, je?źeli nie trzy. Uchwyt korbki kreci się na muśnięcie. Wiec podejrzewam, ?źe liczba się jednak zgadza. Producent nie podaje rodzaju łozysk, więc podejrzewam ?źe oporwe liczy się jako ło?źysko. Czy jest 11bb + 1 rb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi