Skocz do zawartości

Plecionka -(momoi) japan.

gorgol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,interesuje mnie wszystko na temat tej

http://allegro.pl/momoi-plecionka-takumi-jigline-0-18mm-150m -czerw-i1705507950.html

plecionki,troche wiem :mellow: ze japan,ze droga jak diabli(140-160zł za 150m) ze wytrzymałość na wę?źle ma sie 95% do wytrzymałości liniowej,łowi tym ktos?jak sie mają jej LB do LB spidera lub PP.bedzie uzywana tylko bo boleniowania,wiec duzo rzucania i szybkie zwijanie,tylko na wisle.

Mam i u?źywam opisaną jako 0.12. Dla mnie rewelacja. Gładka, nie strzępi się i ma bardzo ciekawą właściwość. Po pewnym czasie kolor czerwony blaknie do r?ł?źowego, ale tylko na sucho. Zamoczenie powoduje natychmiastowy powr?łt do pierwotnej czerwonej barwy. Czy wytrzymała. Ujmę to tak. Ostatnio miałem jakieś jeziorowe bydle przez 20 minut na kiju, kt?łre wyciągnęło prawie całą pletkę. Lekko zdeterminowany przytrzymałem szpulę paluchem i wtedy podwodny batyskaf rozgiął hak morski 3.0 Ownera, a pletka przetrzymała (no i jej nie straciłem). Uwa?źaj tylko na podr?łby, bo podobno du?źo ich jest.

Cześć

U?źywam dwa sezony 0,08, 0,14, 0,18 i 0,24.

Dobra jednak nie idealna. Wczoraj na 0,18 odstrzeliłem MSz za 70 zeta. Przetarła się gdzieś w nastym metrze i przy mocnym deszczu złapało ją na szpulce. To nie była broda...

Złapało ją i strzeliła. To samo z cienkimi - 0,08. Nagminne. Poszło kilka cennych blaszek.

Plećki co drugi dzień dostają wycisk, troszkę mogą być zu?źyte. Optycznie tego nie widać. Kupione w FM.

Łapię dosyć dynamicznie więc linki są mocno przecią?źane.

Zaliczyły kilka rybek. W ocenie od 1-6 daję 4,5.

Moim zdaniem lepsze jak inne dostępne w krajowej sieci specjalistycznych sklep?łw.

Jutro szukam nowej plećki w granicach 30lb.

Mo?źe nowy Sufix.

Nie ma idealnych rozwiązań.

Lubię eksperymentować...

Do polowu boleni raczej odradzalbym Ci uzywania tak grubej plecionki, to raz. Dwa to ten kolor red..

Wiem, rozumiem, ze czerwony kolor podstawowy widma widzialnego, staje sie najszybciej niewidoczny pod woda, ale pod warunkiem, ze jest kilka metrow pod tafla wody.

A rapy zapewne najczesciej bedziesz polawial przy samej powierzchni (piszesz o szybkim sciaganiu wabika)

Wedlug mnie lepiej sie sprawdzi dobra zylka.

Sama plecionke takumi momoi polecam, ale pod gume z opadu.

Ma mniejsza srednice niz konkurencja i przy tym jest w miare okragla. Ma gesty splot, nie placze sie. Do tej pory nie znalazlem lepszej plecionki

Żyłka odpada całkowicie,ale to ze 15lb za grube :huh: na bolki pierwsze słysze,i ze czerwony tez beee,to troszke inną szkołe kolega @blackabyss przedstawia,cały zeszły rok miałem 20lb PP yellow i nie płoszyło mi to bolk?łw,a i prawie 80cm z pod powierzchni sie skusił,a na czerwone to i pstragi łowią a te?ź podobno płochliwe,wiec dajmy sobie spok?łj ze złotymi myslami,ka?źdy ma swoje.

wiec wychodzi na to jak zawsze ze jednemu spasuje a drugiemu tak srednio,a w cenie jednej(momoi) wychodza 2szpulki spider lub (PP).

Tak jak @Jozi pisze, jest niezła. U?źywam ju?ź drugi sezon identycznej (nawet tej samej średnicy) i sobie chwalę. W miarę okrągły przekr?łj, nie plącze się, nie urwałem na niej jeszcze ?źadnej przynęty, przewa?źnie rozginają się haki.

Ja ze swojej strony zrobiłem testa, plecionka kt?łra mi się trafiła to prawdopodobnie podr?łbka w cenie oczywiście pełnowartościowego produktu. Rozmawiałem kilka dni temu telefonicznie z jednym z koleg?łw z forum, kt?łry był z niej bardzo zadowolony, ja natomiast byłem z niej bardzo nie zadowolony dlatego te?ź postanowiłem przeprowadzić kilka test?łw z czego jeden wrzuciłem na youtube. Plecionka 0.12 wytrzymywała od 2,80 do 3,54. Testowałem odcinki od 0,5m do 2m. Zakupiłem ją na początku roku w jednym z du?źych sklep?łw internetowych. Do test?łw u?źyłem połowy szpuli kt?łra nie była wcześniej nawinięta i u?źywana.

http://www.youtube.com/watch?v=RMyrC6wcmQg

Ja ze swojej strony zrobiłem testa, plecionka kt?łra mi się trafiła to prawdopodobnie podr?łbka w cenie oczywiście pełnowartościowego produktu. Rozmawiałem kilka dni temu telefonicznie z jednym z koleg?łw z forum, kt?łry był z niej bardzo zadowolony, ja natomiast byłem z niej bardzo nie zadowolony dlatego te?ź postanowiłem przeprowadzić kilka test?łw z czego jeden wrzuciłem na youtube. Plecionka 0.12 wytrzymywała od 2,80 do 3,54. Testowałem odcinki od 0,5m do 2m. Zakupiłem ją na początku roku w jednym z du?źych sklep?łw internetowych. Do test?łw u?źyłem połowy szpuli kt?łra nie była wcześniej nawinięta i u?źywana.

http://www.youtube.com/watch?v=RMyrC6wcmQg

Ale tym chcesz pokazać, ?źe sprzedający oszukał podając wytrzymałość ~7,5kg, czy to, ?źe jest słaba?

~0,12 to na węźle pewnie jakieś 3-4kg (6-8lb) czyli wszystko ok.

Spr?łbuj nawinąć (po kilkadziesiąt zwoj?łw) plecionkę na jakieś dwa du?źe walce (najlepiej o dosyć du?źej chropowatości, ale bez ostrych krawędzi). Jeden jakoś zablokuj, do drugiego podepnij wagę... ciągnij i sprawdź.

Żyłka odpada całkowicie,ale to ze 15lb za grube :huh: na bolki pierwsze słysze,i ze czerwony tez beee,to troszke inną szkołe kolega @blackabyss przedstawia,cały zeszły rok miałem 20lb PP yellow i nie płoszyło mi to bolk?łw,a i prawie 80cm z pod powierzchni sie skusił,a na czerwone to i pstragi łowią a te?ź podobno płochliwe,wiec dajmy sobie spok?łj ze złotymi myslami,ka?źdy ma swoje.

wiec wychodzi na to jak zawsze ze jednemu spasuje a drugiemu tak srednio,a w cenie jednej(momoi) wychodza 2szpulki spider lub (PP).

Eh. chcialem pomoc, a chyba tylko zaszkodze.

Podales link do plecionki o oznaczeniu 0,18 z wytrzymaloscia liniowa 11,2 kg to daje 24,69 lb , zatem dlaczego napisales, iz twierdze, ze 15 lb to za grube na bolki ?? - to raz, bo w sumie to bzdura i Twoj problem, ze nie potrafisz przeliczac kilogramy na funty.

Dwa. to nie moje zlote mysli, ale wlasciwosci fizyczne swiatla, determinuja co widzimy i jak widzimy.

Konkretnie mowa o swietle widzialnym, czyli czesci promieniowania elektormagentycznego, ktora nasza siatkowka dostrzega. Dla ludzi te promieniowanie zawiera sie w zakresie fal 380-780nm, jest to tak zwane spektrum elektromagnetyczne.(zwierzeta widza nieco odmienie, lecz o zblizonych wartosciach)

W widmie swiatla widzialnego mozna przedzielic dlugosci fal, ktore odbieramy jako wrazenie roznych barw:

380 - 436 nm fiolet

436 - 495 nm niebieski

495 - 566 nm zielony

566 - 589 nm ?ź?łłty (?ź?łłty)

589 - 627 nm pomarańczowy

627 - 780 nm czerwony.

Kolor czerowny pod woda zniknie najszybciej, gdyz woda transmituje swiatlo widzialne, analogicznie fioletowy bedzie najlepiej widoczny na najwiekszych glebokosciach.

Ale abstrachujac od altruistycznych zagadnien metafizycznego pietyzmu, dochodze do konkluzji, ze latwiej poprostu kogos zbesztac, nie zasnanawiajac sie i nie zwazajac na wielkosc faktow, anizeli zaglebic sie samemu nieco glebiej w temat i wyczerpac go.

Ps. rownie dobrze mozna lapac ryby przy pomocy sznurku od snopowiazalki. Tylko po co ??

OJOJOJ,jesli uraziłem to PRZEPRASZAM, Embarassed JA TU NIKOGO NIE BESZTAM, a widze ?źes strasznie wrazliwy,tylko jak pytam o plecionke to nie chce jak mi ktos rad udziela ze lepiej na bolenie,załozyc ?źyłke,a jak plecionka na bolki to nie ?ź?łłta,(jeden na deszcz we?źmie parasol a drugi płaszcz przeciw deszczowy)i nie trzeba było całej tabeli rozpisywac,a co do plecionki to własnie na spuiderwire stealth pisze ze plećka 0,17mm ma 16,5kg,a na kolejnej aukcji ze 0,19mm odpowiada 15stu lb i ma cos jak 10kg,a ultracast 0,17mm(nie lb) ma 18,1kg,to kurde kt?łra teraz z nich wszystkich ma te prawdziwe :mellow: 15lb??i własnie dlatego pytam o momoi bo chce sie dowiedziec o wytrzymałosc lb-mm do kg.

Mam tą plecionkę ju?ź dwa lata konkretnie taką na kt?łrej napisane było 0,08. Łowię nią jazie i inne tego typu rybki. Nie wiem czy one ją widzą, bo zawsze mam dowiązany ponad metrowy przypon FC. Tak jak ktoś pisał czerwony kolor blaknie na szpulce. Na pewno jest mocniejsza ni?ź inne sklepowe super cienkie plecionki w naszym kraju. A na wszystkie inne kołowrotki mam nawiniętą spiderwire stealth bo tania i dobra :D

Z takumi momoi realne 15 lb bedzie miec plecionka oznaczona jako 0,14. Mialem nawet taka i uzywalem pod gumy wlasnie z opadu. Dowiazywlalem do niej gumy 3 calowe na glowkach 20 gramowych i zachowywala sie przy tym rewelacyjnie.

Kiedys probowalem bolenie lowic nawet na jakis tam japonski fluocarbon ( pamietam ze byl cholernie drogi) i mozesz mi wierzyc lub nie, ale bran mialem sporo wiecej niz na zylke czy plecionke. Ale jego wada oprocz ceny, byla podatnosc na zerwania podczas samego ataku sporych rap.