slava Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Cześć,jeżeli kogoś spotkała podobna niespodzianka tj. zniszczył główkę śruby i miał kłopot aby ją odkręcić - to jak sobie poradził? Może jakiś ciekawy patent? Może ktoś pomóc? Pozdrawiam,Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 To się niestety zdarza z powodu nieodpowiedniego narzędzia i słabego docisku.Mocno skatowana. Nie wiem czy coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Błachy Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie w kołowrotku, ale kiedyś z podobnie zepsutą przez kolegę z pracy śrubą (gwint M3 więc pewnie podobny kaliber) poradziłem sobie tak: płaski ostry śrubokręt, szeroki jak łeb śruby i młotek. Przykładasz śrubokręt centralnie i starasz się go wbić w łeb śruby, żeby wybić rowek (wcale nie trzeba jakoś mocno walić) i jak uda się zagłębić na około milimetr lub lepiej zaczynasz odkręcać. Ale uwaga, masz 1 szanse. Musisz cisnąć mocno w osi śruby żeby Ci nie przeskoczyło i kręcisz baaardzo powooooli. Jak przełamiesz pierwszy opór to jesteś w domu. Śrubokręt się po tym może stępić.Na przyszłość, jak radzi kolega powyżej, radzę dokładniej dobierać rozmiar wkrętaka i pamiętać o docisku w osi. To że niektóre śrubki są miękkie jak masło pominę milczeniem.... łatwo zepsuć ale i łatwo naprawić moim sposobem. Naturalnie, tak wyjętą śrubkę wyrzucić i zastąpić nową! Edytowane 1 Kwietnia 2017 przez Błachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Wykręć śrubę z drugiej strony i na rozmiar jej łba dobierz wiertło, potem delikatnie rozwierć łeb zmielonej śruby. Po wyjęciu elementu który trzyma śruba wykręcasz gwint dobierasz śrubę pod wymiar tej całej i gotowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slava Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Wykręć śrubę z drugiej strony i na rozmiar jej łba dobierz wiertło, potem delikatnie rozwierć łeb zmielonej śruby. Po wyjęciu elementu który trzyma śruba wykręcasz gwint dobierasz śrubę pod wymiar tej całej i gotowe Dzięki za info Panowie,a do wypowiedzi powyżej: jak wykręcić gwint? Rozwiercić uszkodzoną główkę - to rozważałem, ale właśnie jak dobrać się do gwintu wew obudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Ja bym trochę rozwiercił małym wiertłem a później spróbował malutkim rozwiertakiem wykręcić całą śrubę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) jak masz lutownice,to podgrzej delikatnie srubewczesniej dobierz srubokret tak aby maksymalnie byl spasowany,i probuj!niestety w starszych modelach daiwa,ta sruba jest klopotliwa Edytowane 1 Kwietnia 2017 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 WD-40 nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Jak chcesz dobrać się do tej srubki to najpierw :- nakiełkiem nawierć oś śrubki- następnym krokiem jest użycie lewego wiertła i jak wiertło chwyci wiór to śrubka chwyci wiertło i sama się odkręci wraz z lewymi obrotami wiertła. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Stal w amelinium typowa przypadłość,da się wykręcić. Tak jak napisał kolega wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) Mogę pomóc-WaWa.Potrafię to zrobić,poradziłem sobie z tym problemem w Daiwa Alphas 105H ze zrujnowanym łożyskiem...Bez zniszczeń czy wiercenia pisz na pw.Kupiony okazyjnie od Darka z rzetelnie opisanymi wadami, po rekonstrukcji działa bez zarzutu(w zestawie z castem batsona 260 7-14 genialna boleniówka). Edytowane 1 Kwietnia 2017 przez darek1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) http://www.beta-tools.com/catalog/articles/view/1430_slash__dot__dot__dot_/__lang_en/__catlang_pl/__catalog_beta/__filters_mam coś takiego do małych śrub. Ale to już wyższa szkoła jazdy. Do miniaturowych śrubek też są takie cuda, stosowane w zegarmistrzostwie. Edytowane 1 Kwietnia 2017 przez szczupak1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deha Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Gdzieś widziałem film. Tak zniszczone śruby odkręcano przez gumkę recepturkę. Moze zadziała, spróbuj? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Mialem podobny problem z srubka od pokrywy curado. Rozwiercilem leb,po zdjeciu pokrywki , zostalo ca 2mm sruby. malymi szczypcami wykrecilem reszte. Wykrecilo sie naprawde lekko. Nie mozesz za gleboko wiercic. Srednica wiertla , taka jak sruba, mysle ze 3mm starczy, glowka sruby odpadnie. Czy u Ciebie sie tak da, to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slava Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Jadę do "Jula" poszukać-kupić kilku drobiazgów. Może lewe wiertło, rozwiertak? Zobaczę co mają. Postaram się zdać poźniej foto-relację. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam,Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slava Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Cześć Panowie,banan na mojej twarzy, czyli... udało się . 1. zdjęcie nr 1 - sprawca zamieszania (zwróćcie uwagę na koloe gwintu (smar? klej? pasta?)2. zdjęcie nr 2 - resztki tego "smaru"na obudowie - stąd pewnie problemy z odkręceniem tej śruby (a młynek podobno nie był rozkręcany i przychylam się do tego jak zobaczyłem wnętrze po moim rozkręceniu)3. zdjęcie nr 3 - zestaw pomocników, czyli dobre wiertła do metalu w rozm. 1,5 i 2,0 oraz rozwiertak 3mm (nie było mniejszego).4. zdjęcie nr 4 - pacjent przeżył bez najmniejszego uszczerbku na zdrowiu Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Błachy Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 To nie smar tylko preparat (np. Loctite) zabezpieczający gwint przed samoczynnym odkręcaniem. Raczej nałożony fabrycznie więc nie świadczy o tym że ktoś w nim grzebał a wręcz przeciwnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slava Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 To nie smar tylko preparat (np. Loctite) zabezpieczający gwint przed samoczynnym odkręcaniem. Raczej nałożony fabrycznie więc nie świadczy o tym że ktoś w nim grzebał a wręcz przeciwnie Tak też napisałem - "przychylam się do tego, że nie był rozkręcany" . Natomiast okazuje się być może, że to właśnie ten preparat przy dłuższym pobycie w obudowie może sprawić kłopot przy rozkręcaniu. Ja mam nauczkę - dobrać idealnie wkrętak do główki śruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi