Skocz do zawartości

Woblery KK hhary1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. Struganiem woblerów zajmuję się w sumie od niedawna, dopiero parę lat. Robie je dla siebie i czasem dla znajomych, nie produkuję ich w celach komercyjnych. Struganiem zaraził mnie mój kolega, z którym często chodziłem na ryby i od którego kupiłem pierwsze nie sklepowe woblery. Muszę przyznać, że jakoś im nie dowierzałem i na agrafce po paru rzutach struganymi lądował wobler z półki sklepowej za 30zł. Ten właśnie był łowny i łowił, ale tylko dlatego, że wisiał na tej agrafce 95% czasu a te 5% które zostało strugańcowi nie pozwoliło mu się wykazać.

Teraz uważam, że to był duży błąd i pewnie ryb złowionych w tamtym okresie bym miał więcej jak bym zaufał woblerom kolegi. Ponieważ zawsze pociągało mnie majsterkowanie postanowiłem zrobić sobie sam pierwsze woblery, wskazówki i porady uzyskałem od kolegi, który już robił to bardzo długo, były to rady treściwe i rzeczowe. Pierwsze woblery po ustawieniu oczka pracowały a to już mnie bardzo cieszyło.

post-4781-1348915703,8736_thumb.jpg

post-4781-1348915704,3878_thumb.jpg

post-4781-1348915704,5212_thumb.jpg

post-4781-1348915704,7065_thumb.jpg

post-4781-1348915704,8196_thumb.jpg

Dzięki.Taki był i jest nadal mój cel strugania (wobler na rybę w każdej odległości i na każdą wodę)

Woblery nawet identyczne mają inną ilość ołowiu przez co zmienia się ich zasięg ,a zarazem praca.

Zdjęcia przedstawiają tylko jedne z ostatnich moich woblerów, ale jako ciekawostkę wstawię woblery które mają mniej niż 1cm długości. :mellow:

Żadna tajemnica wręcz przeciwnie wszystkich namawiam do strugania bo jest to łatwe i daje dużo radości.

Woblery wykonuje z lipy i balsy,stery to poliwęglan,drut stalowy od 0.4 do 1.2.Większość woblerów ma oczka wkręcane i zapewniam ,że dają rade bez problemu. Przy woblerach na suma robię stelaż przez całość korpusu.Czasami przy mniejszych też pakuje stelaż ale tylko jeśli wiem,że odwiedza to miejsce pan z wąsami :lol:

Po wystruganiu kąpiel w caponie szlifowanie papierem 400,malowanie białą farbą podkładową do samochodów (ma w sobie wypełniacz co pomaga w usuwaniu rys w balsie)i znów szlifowanie 400 wodną pod kranem.Gdy pozbędziemy się już wszystkich rys i innych nierówności przechodzimy do malowania ja maluje farbami bazowymi do malowania samochodów oczywiście areografem bezpośrednio bądz przez firankę. Robię oczy potem kładę lakier 3-4 warstwy. Ze względów ekonomicznych używam lakieru samochodowego z osobnym utwardzaczem (ten stoi w stanie ciekłym nawet kilka lat).

I po tajemnicy :mellow: :lol:

No to zaszalałem nie Friko :lol: Zdjęcia mam już opanowane perfekcyjnie :lol:

Waga najmniejszych jest mi niestety nieznana moja waga kuchenna nawet z kotwicą pokazuje zero <_< Te woblerki mają najmniejsze kotwice na świecie nr.22 OWNER zresztą już nie do dostania bynajmniej ja mam z tym problemy.Ponieważ kotwica jest wielkości woblera to go topi,ale prowadząc z uniesioną szczytówką do góry pięknie smużą.Często stosuje dopalacz 50cm przed woblerem aby zwiększyć zasięg,oczywiście cieniutka żyłka 0,8-0,12 max

Lakier samochodowy obojętnie jaki przerobiłem kilka marek i wszystkie się nadają.

Sandaczowy po testach w Wiśle został darowany koledze i cieszy jego pudełko :D

Pewnie bym zrobił te pasiaki w wielkości 25cm,ale jak pisałem nie robię na zamówienie ani nie sprzedaje. Jeśli nawet ktoś to już na mnie wymusi to transakcja taka jest zawierana tylko i wyłącznie nad wodą na wspólnych łowach.Przeważnie wygląda to tak,że sobie łowi pożyczonymi i już nigdy do mnie nie wracają :mellow:

Powinieneś spróbować sam sobie zrobić takiego woblera, jest to dość prosta konstrukcja do wykonania.