Skocz do zawartości

plecionka JDM do jerkowania ?

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Przejrzałem forum ale nie znalazłem wątku jednoznacznie i wyczerpująco odnoszącego się do tytułowego zagadnienia więc tworzę nowy temat.

Do tej pory do cięższego baitcastingu używam plecionek "amerykańskich" - Power Pro, Stren itp. O ile w spinningu dawno już doceniłem zalety cieńszych plecionek JDM o tyle w przypadku casta lubię posługiwać się plecionkami grubszymi (30-40lb) gdyż  mają mniejsze tendencje do zakleszczania się na szpuli a i brody jeśli powstaną łatwiej jest na takiej grubszej plecionce rozplątać. Spotkałem się wręcz z opiniami że np. plecionki x8 wręcz nie powinno się stosować do multiplikatorów, że raczej należy wybierać te x4 i to najlepiej typu "hard body" czyli te sztywniejsze.

Z drugiej strony wydaje mi się ze ogólna jakoś wykonania plecionek JDM jest jednak wyższa, że rzadziej zdarzają sie produkty nie trzymające parametrów itp więc może warto byłoby dać im szansę również w tych przypadkach w których zamierzam jerkować przynętami o wadze powyżej 100 gr.

Chciałbym zatem zapytać się  Forumowiczów jerkbaita - i zachęcić do dyskusji - czy warto stosować do jerkowania plecionki JDM a jeśli tak, to które Was się sprawdziły (a które nie) - podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami.

Pozdrawiam

Chodzi dokładnie o tę plecionkę: Varivas Avani Casting PE 4.0

Łowiłem nią dopiero jeden sezon w tym wypad na szkiery. Nie jest sztywna ale nie plącze się. Mocny, trwały, niebieski kolor. Naprawdę nieznaczne odbarwienie ostatniego, kilku metrowego odcinka po sezonie. Już przy nawijaniu wiedziałem, że kolor powinien być trwały bo słabo odznaczył się na ściereczce w która zaciskam plecionkę w trakcie ścisłego nawijania. Nie zauważyłem również aby się jakoś specjalnie strzępiła choć często pracowała w gęstym, twardym zielsku. Nie jest jakoś specjalnie głośna I na prawdę ma moc! Dla mnie optymalne właściwości (o cenie nie dyskutuję ;) )

Edytowane przez BOB1

Stosuję pewnie od dwóch lat do klocków Varivasa 8 splotowego PE 4.0 . Bez problemów. BOB1 również.

Łowiłem nią dopiero jeden sezon w tym wypad na szkiery. Nie jest sztywna ale nie plącze się. Mocny, trwały, niebieski kolor. Naprawdę nieznaczne odbarwienie ostatniego, kilku metrowego odcinka po sezonie. Już przy nawijaniu wiedziałem, że kolor powinien być trwały bo słabo odznaczył się na ściereczce w która zaciskam plecionkę w trakcie ścisłego nawijania. Nie zauważyłem również aby się jakoś specjalnie strzępiła choć często pracowała w gęstym, twardym zielsku. Nie jest jakoś specjalnie głośna I na prawdę ma moc! Dla mnie optymalne właściwości (o cenie nie dyskutuję ;) )

Andrzej stosuje 8 splotowa, Bob stosuja ta sama i ta jego ma 4 sploty ...

Swiat jest pelen niespodzianek, nawet jak chodzi o linki JDM :)

A tak od siebie zapytam : czy PE 4.0 w 4 splotach (czyli ten Varivas Avani Casting) jest cienszy od takiej Power Pro 30 lb super slick ?

czy przynety lataja dalej ? w czym taki Avani casting wygrywa z taka PP ?

Bo chyba nie ma wogole kwestii zerwania linki jak chodzi o hole ryb ? :) 

Jerkowac,wogole nie jerkuje. Ale zdarza mi sie uzywac grubych linek, wiec temat wzbudzil moje zainteresowanie.

Pozdrawiam

• Like 1

Ja używam 8 splotowej Varivas Avani Cating PE Max Power x 8.

Koloru nie ma jak tracić gdyż jest biała  :D . Raczej nabiera kolorów.

Do tej co stosuje BOB1 ciężko prównać bo PE 4,0 czterosplotowa ma wytrzymałość 50 LB a moja 64.

Trochę cieńsza od PP 40 LB, cichsza. Nie strzępi się. 

Używam od 3 lat PE 2,5 / 3,0 i 4,0.

Bardzo przydatne znaczniki co 25 metrów.

Edytowane przez godski
  • Like 3

• 2 tygodnie później...

Variwas Avani Max Power casting linki PE 3 i 4,najlepsza linka jaką łowiłem,mocna super gładka na przelotkach,cicha. może z czystum sumieniem polecić,na wszystkich młynkach cięzszych mam ta linkę.

http://www.goldenfin.it/en/fishing-line-leaders/251-varivas-avani-casting-pe-max-power-braid-x8-300m.html

• 7 miesięcy temu...

Kupiłem od kolegi z forum multka Abu C4 5601 z nawiniętą plecionką PP 30lb. Łowiłem nim kilka razy i w sumie nie mogę narzekać, gdyż mimo małego doświadczenia z castingiem nie zrobiła mi się ani jedna broda, choć co do odległości rzutów mogło by być nieco lepiej. Wcześniej łowiłem jerkami do 40 g, ale stałoszpulowcem, lecz jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i chcę spróbować nieco cięższej artylerii, powiedzmy tak do 100 g. Na stołoszpulowcu mam nawiniętą ślicznie niebieską varivas avani casting pe braid 4 28lb i nie mogę o niej powiedzieć złego słowa, a używam jej od dwóch sezonów, w tym dwa intensywne wyjazdy do Skandynawii, gdzie była naprawdę ostro eksploatowana. Nie straciłem z nią żadnej przynęty, zero splątań, nie strzępi się, praktycznie nie traci koloru.. Opierając się więc na własnym doświadczeniu postanowiłem nabyć ją z przeznaczeniem na multik, a że 4 splotowa jest trudno dostępna, na naszej giełdzie kupiłem białą varivas avani casting pe braid 8, 35lb. I tu naszły mnie wątpliwości: Czy lepsze nie jest wrogiem dobrego? Czy 8 splotowa plecionka nie będzie się klinować na multiku i powodować odstrzeliwanie przynęt, szczególnie tych cięższych (o takich teoriach też czytałem...)? Pewnie będę się musiał o tym przekonać osobiście nad wodą, ale gdyby koledzy mogli podzielić się swoimi doświadczeniami odnoście tej konkretnej plecionki (varivas avani casting pe braid 8) używanej na multiku będę wdzięczny.

• Like 1

Mam uraz do cienkich plecionek 8X do multika. Grubsze się sprawdzają. Mam tego Varivasa 40Lb i jest OK

Ta, którą kupiłem ma 35 lb, na oko ma podobną grubość jak pp 30 lb i varivas 28 lb 4 braid. Skoro już ją kupiłem to trzeba nawinąć i przekonać się na własnych jerkach [emoji4]

Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Mam uraz do cienkich plecionek 8X do multika. Grubsze  się sprawdzają. Mam tego Varivasa 40Lb i jest OK

Bob ten Twój ma 50lb a pewnie omyłka stąd, że to PE 4.0, a wiem bo mi odsprzedawałeś część ;)

Dokładnie mowa o varivas avani casting pe(4-splot ciemnoniebieski) i jest to dedykowana linka do casta wręcz stworzona do klocków.

Druga bardzo dobra i trochę tańsza, którą obecnie mam na 2 multikach to sunline super pe, mam limonkową pe 4,0 40lb oraz pe 2,5 25lb, dość tanie jak na japończyki a wzorowy wręcz mają splot, idealne proporcje sztywności do casta, nie chcą się z nich tak ochoczo robić brody.

Jeszcze z amerykańców jest jedna fajna do jerków a mianowicie spiderwire, ale tylko wersja ultracast, amerykaniec, ale sprawia wrażenie japońskiej linki i również ma bardzo dobry splot i długo trzyma parametry, kupiony w tym samym czasie stren szybciej mi się zniszczył niż owa spiderwire.

O wytrzymałości sunline dopiero będę mógł napisać coś więcej po przyszłym sezonie, bo na razie drugi sezon przelatany i oznak zużycia właściwie nie widać. 

Trzeba tylko przyjąć, że ja łowią co prawda często, ale na kilkanaście praktycznie multi, chociaż fakt na niektóre częściej, jednak sprzęt u mnie nie ma takiego przebiegu jak u kogoś kto korzysta z jednego bądź dwóch  :)

Edytowane przez Tomek88

Nie mylę się kolego (na całe szczęście jeszcze kontroluję to co piszę i to co mam ;) ) Ty piszesz o niebieskiej 4X a ja o białej 8X a o taką pytał Olo więc odpowiedziałem w temacie. :)

Nawinięta jest na Alphas 150 i latają teraz z niej moje  największe gumy 20-27cm

Edytowane przez BOB1

Kwestia poboczna i mało ważna, ale zasugerowałem się wpisem i dodało mi się w całość  :P

Łowiłem nią dopiero jeden sezon w tym wypad na szkiery. Nie jest sztywna ale nie plącze się. Mocny, trwały, niebieski kolor. 

Wygląda na to, że potem mowa zeszła na inną :)

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...