Skocz do zawartości

Luzy w Shimano Super 4000 GT-RC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Posiadam kołowrotek jak w temacie i jakiś czas temu pojawiły się w nim luzy (jak się złapie jedna ręką za rotor a druga ręką porusza korbką jest luz około 2 lub 3 milimetrów,pod obciążeniem nie zauważalny tylko na sucho go czuć) Nie są one na korbce bo podmieniałem drugą która w innym kołowrotku jest ok i luzy były nadal Nie znam się za dobrze na serwisowaniu kołowrotków ale wydaje mi się że występują one na przekładni Kołowrotek kupiony pod koniec września 2010 i nie był wcale zarzynany pracował około półtorej miesiąca przy średnim spiningu i na wiosnę kilkanaście razy przy feederze Mam na niego jeszcze gwarancję jednak miałem już raz NIEprzyjemność korzystania z Polskiego serwisu Shimano i chciałbym takowej po raz kolejny uniknąć Czy da się samemu te luzy zniwelować czy jednak muszę kołowrotek wysłać do serwisu ?

Da się samodzielnie takiej sztuki dokonać... :D A co do luzów na korbie, to luzy ma nie sama korbka ale w shimaniakach luziska są w dziurze gdzie korba jest umiejscowiona... Czyli przekładanie nawet pięciu korbek o niczym nie zaświadczy ani nic nie da... :D

Czyli mówisz Pan że ten otwór w który wkłada się korbkę się wyrabia i stąd te luzy ? Czyli on musi być z jakiegoś gównolitu zrobiony bo nawet w tańszych kołowrotkach raczej nie miałem takiego

Wracając do sedna sprawy jak takiego czegoś jak zniwelowanie lub jeszcze lepiej całkowite usunięcie luzów dokonać domowymi sposobami ? Bo wolę z Panem z serwisu Shimana więcej nie mieć nic do czynienia

Jakiś czas temu ktoś mnie o to pytał.pomagają blaszki na osi korbki.miałem tak w super iXie GT korba tyła na beton.no i musisz wziąć pod uwagę luz techniczny na przekładni,minimalny ale zawsze.ale na to pomoże podkładka na koło zębate,ale to tylko jak masz ciśnienie na extremalne spasowanie

Wszycho racja, wszycho prawda...99% przekładniowych stukotów załatwiają odpowiednio dobrane podkładeczki... A na te pieprzone stukające na kwadracie korby, opatentowałem dwa małe myki, pierwszy, to odrobinka budowlanego silikonku do dziury, potem korba do dziury, z pół godziny bez dotykania i jak zastygnie na amen, to mamy szczelnie wypełnioną gumą dziurę, i już nie stuka, i nie lata... A drugi patent z gatunku polowo-bojowych bo i nad wodą w 30 sekund do wykonania, kawałek (albo dwa w razie potrzeby) grubej włóczki do dziury, potem korba, potem ciachu-ciachu wystający nadmiar, potem śrubko-dokręcajka i też już raczej nie klekoce..:D

Miałem podobnie w jednym z dwóch Super Gt 1500 ra. Już na gwarancji się rozklekotał, w serwisie olewka - wrócił niby przesmarowany, luzy zostały. Mój na dodatek podczas zwijania wykazywał opór, zwijanie ciężko mu szło.

Nie musiałem go naprawiać jakiś hu...j mi go ukradł bezczelnie <_<

Natomiast powracając do tematu luz na kwadracie korby miałem w starszym Stradicu, zlikwidowałem go wkładając cienką blaszkę w miejsce opisane przez kol. @zorro

Czyli Panowie Shimano to taka firma po której samemu domowymi sposobami trzeba poprawić to i owo ? No szkoda tylko że za te swoje produkty każą tak słono płacić

A i jeszcze jedno w moich Super GT RC (bo mam dwa oprócz 4000 jeszcze 2500) piszą w katalogu że maja łożysko w rolce a jak w jednym ją rozebrałem żadnego łożyska nie było tylko jakieś dwie plastikowe tulejki :mellow: Później zobaczyłem na schemacie że faktycznie tam nie ma prawdziwego łożyska

Czyli Panowie Shimano to taka firma po której samemu domowymi sposobami trzeba poprawić to i owo ? No szkoda tylko że za te swoje produkty każą tak słono płacić

Poprawisz to i owo i łowisz latami B) mój Stradic ma już coś około 13 lat katowania i dalej dobrze kręci, ale to Japanes.

• 1 rok później...

Witajcie, Odświeżę temat

Chciałbym wykasować sobie luzy(chyba to są poprzeczne ? ) - moim superze 4000

post-47344-0-96067800-1368171743_thumb.png

Jest trochę swobody w ruchu korbą w sposób zaznaczony czerwoną strzałką. Jak docisnę korbę to nie dość, że luz znika to i praca jakaś taka ładniejsza :D

Wydaje mi się że sprawę załatwiła by kolejna/kolejne podkładka 11146 (seledynowa) nie wiecie gdzie można takie podkładki zdobyć ? 

Przy okazji serwisu wymienił bym tulejkę 13077 (żółta) na łożysko zna ktoś może wymiary pasującego  łożyska ?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za rady :D

W tym wypadku może być, choć pod większym obciążeniem płynie. Poza tym teflon jest dość trudny w obróbce. Łatwiejsza będzie folia poliestrowa 0,10mm np. do kopii ksero (laser). Dostaniesz arkusz A4 za złotówkę w każdym punkcie ksero. Wytniesz wycinakiem otwór, a później okroisz z zewnatrz. Jeśli nie masz czym wyciąć to bez problemu wypalisz rozgrzanym gwoździem. Sposób trochę partyzancki, ale działa.

Do rzeźbienia podkładek też potrzebne są narzędzia typu odpowiednie wiertło lub frezik i dużo cierpliwości przy zewnętrznym wymiarze.... Jak się nie ma takowych to można co najwyżej wydydolić,- jak mawia Zorro :lol:  :lol:  :lol: i wiem co mówię bo tydzień temu dydoliłem i to z plastiku wiec dużo łatwiej a mimo to wyszły jakieś koszmarki...

Podkładkę można zrobić z plastiku jak już koledzy wspominali :) Otwór można wywiercić wiertłem albo wytopić np. łebkiem gwoździa :) a kształt to już nożyczkami :P Wole takie zabawy niż płacić 10 zł + przesyłka za 3 kawałki metalu, bo według mnie to nie jest mało jak za takie coś :)

A i pewnie, że nie mało jak się produkcję tłucze,- ale jak spędzisz na wycinaniu pół dnia i ciągle masz plastikowe podkładki to kalkulacja wygląda trochę inaczej,- przynajmniej dla mnie.... Za pół dnia potrafię trochę więcej zarobić jak 10zł + wysyłka :lol:  :lol:  :lol:

• 4 tygodnie później...

Witam!

Pozwolę podłączyć się do tematu, z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu związanego z kołowrotkiem Super 2500 GT-RC.

Mianowicie po rocznym bezproblemowym używaniu do średniego spina, trafiłem przez przypadek (chodziłem za Szczupłymi po Wiśle) na dość sporych rozmiarów Suma, który po prawie godzinnej walce "przyssał" się do dna i nie dał się z niego ruszyć. Niestety po tym przeciąganiu linki kołowrotek przestał ładnie pracować, tzn. lekko chrobocze podczas kręcenia korbą. Czy da się w jakiś sposób wyeliminować tę nieładną pracę i co mogło ulec zniszczeniu? Młynek rozkręciłem już na części, ale niestety nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i na "gołe" oko nie widzę żadnych wytarć, ubytków czy innych uszkodzeń.

Edytowane przez Michaello