Skocz do zawartości

Jerkbait - szarpak

RBTS

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiadomo niekt?łre przynęty o?źywiamy wykonując czasem długie lub szybkie pociągnięcia (szarpnięcia) kijem. Czy zdarzyło się Wam podczas d?źerkowania być posądzonym, przez nie znających tematu wędkarzy lub stra?źnik?łw, o łowienie na tzw. szarpaka?

mi sie tak nigdy nie zdazylo,to poprostu mozes im powiedziec ze to jest metoda baitcastingowa a blizej jerking i powiedz wtedy zeby sobie o tym poczytali troche ;) tez sama nazwa wskazuje JERKING ale wiesz jak to jest polacy a pzynajmniej wieksosc mysli ze wedkowanie to lowienie ploteczek na splawik albo na blystke wachadlowa szczupakow oczywiscie ;)

poprostu mozes im powiedziec ze to jest metoda baitcastingowa

czyli od dzis dupa blada, wszystkie jerki prowadzone na spinie i kolowrotku spiningowym bede musial wyrzucic w kubel a wedki polamac a najlepiej spalic, zyby kogos innego nie kusilo ...

dzieki za objasnienie - tyle lat bylem w totalnym bledzie B)

Przepychanki słowne nie rozwiązują sprawy, wszak podszarpywać mo?źna r?ł?źne przynęty, r?ł?źnymi wędkami i kołowrotkami. Zadałem pytanie, gdy?ź oskar?źenie o poł?łw na szarpaka mo?źe być całkiem realne, a obrona przy niekt?łrych przynętach wcale nie łatwa...

softjerkami nie łowie wcale :D mi chodzilo o jerkbaity przynęty twarde :mellow:

Jerk = szarpać

Bait = przynęta

JerkBait = Szarpana przynęta, a kto powiedział ?źe twarda?:mellow:

Apropopo pytania z początku wątku, prowadzenie gum na gł?łwkach, wahadeł, obrot?łwek czy innych przynęt r?łwnie?ź mo?źe wiązać i powinno wiązać się z niejednostajną pracą i podszarpywaniem. Jeśli ktoś kiedykolwiek posądziłby mnie o łowienie na 'szarpaka' uznałbym, ?źe spotkałem ufo.

Pozdrawiam