admin Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Witam,Obrot?łwka, przynęta z kt?łrą ka?źdy wędkarz spotkał się nie raz, przez jednych doceniana i ulubiona przynęta, przez innych traktowana troszkę po macoszemu, ale w pudełkach ka?źdego spinningisty zawsze ją znajdziemy. Ja nale?źę do tej pierwszej grupy, z racji tego, ?źe lubię majsterkować postaram się Wam troszkę przybli?źyć temat, mo?źe ktoś z tego skorzysta. Temat samodzielnego wykonywania blaszek, zrodził się dawno temu podczas jednej z wypraw, było tak, przerzuciłem wszystkie przynęty jakie posiadałem, a ryby nie chciały wsp?łłpracować, wygrzebałem wtedy z dna pudełka ręcznie robioną obrot?łwkę (przez mojego ,,guru’’), mała poczerniała ze starości, niby nic szczeg?łlnego, ale jak zacząłem obławiać dołki w kt?łrych inna nie skutkowała, zaczęło się. Chciałbym serdecznie podziękować Piotrkowi (www.lprods.pl) za opis swojego warsztatu. Dziękuję! Oczywiście dziękuję te?ź za Twoją anielską cierpliwość!!! Zapraszam serdecznie do lektury artykułu Obrot?łwki - jak zrobić?. Mam nadzieję, ?źe będą to wskaz?łwki dla wszystkich tych, kt?łrzy chcą łowić na własnoręcznie wykonane przynęty. Zapraszam te?ź do wymiany doświadczeń oraz dyskusji. Temat moim zdaniem arcyciekawy! PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Szacunek ?źe Pan Piotr dzieli się swoją wiedzą. Dzięki niemu zaraziłem się wykonywaniem i łowieniem pstrąg?łw na jigi. Chcę spr?łbować z blaszkami poniewa?ź mam kilka pomysł?łw więc artykuł jak znalazł dla mnie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzerwys Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 No to do roboty Jak tylko znajde chwilke to coś poklepie,poskładam i poka?źe na forum!Zawsze to nowe wyzwanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Obrot?łwki to pierwsze przynęty kt?łre starałem się sam wykonać. To temat rzeka i jestem pełen pokory dla wszystkich kt?łrzy samodzielnie je wykonują. A jeszcze jak o tym napiszą... Jeszcze bym oczekiwał troszeczkę wiedzy innego rodzaju o ile dasz się na nią naciągnąć Jakieś prawidła dot. rozwiązań problem?łw czy kształt?łw i cię?źar?łw. @dzerwys a mo?źe Ty coś skrobniesz na temat Twoich przynęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Kto mi powie jak dobrać gramaturę korpusu do wielkości skrzydełka?Pr?łbowałem zrobić obrot?łwkę ju?ź kilka razy ale niestety nic mi nie wychodzi (tzn wychodzi tylko ze albo się coś słabo skrzydełko obraca albo skręca ?źyłkę nawet z krętlikiem). Kt?łryś z koleg?łw powiedział ze to cię?źar korpusu ma na to wpływ ale nigdzie nie uzyskałem potwierdzenia ze tak jest. p.s Gdzie mo?źna zam?łwić matrycę do robienia skrzydełek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzerwys Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Sławek ja ju?ź cos tam kiedyś napisalem :)ale jak tylko czas pozwoli to na bank cos jeszcze podesle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 No w koncu:)Lowie na te cuda juz sporo czasu, piekne sa po prostu:)A teraz milo poczytac jak powstaja:) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Nigdy nie zdradzę obrot?łwek. To właśnie jest u mnie przynęta No.1 na okonie i czasami szczupaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Dobra rzecz. Akurat komponuje się z tym co właśnie przeczytałem na łamach reaktywowanego na razie w e-wersji Wędkarza Polskiego.Podrzucam link: http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article.html?id=477Mo?źe ktoś skorzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Lipiec Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Dobry artykuł,szkoda ?źe nie było tego kilka dobrych lat temu jak zaczynałem.Ale teoria teorią trzeba ją jeszcze zweryfikować w realu, to ju?ź nie takie proste. Po tylu latach robienia blaszek wiem co i jak dobrać wszystkie składowe aby wyr?łb finalny był ok, teraz nowy wz?łr powstaje w ciągu ok 1 miesiąca od odebrania matrycy, początki aby dojść do tego nie były takie proste, wszystko metodą pr?łb i błęd?łw i ciągłych test?łw nad wodą dobierania grubości, profilu skrzydełka, wagi korpus?łw itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Wiem co masz na myśli Ale teraz z czystym sumieniem mo?źesz Piotrze powiedzieć o sobie ?źeś mistrz. Gratuluję i zazdroszczę umiejętności. Sam do takich rzeczy mam dwie lewe ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Mam bardzo dobry dostęp do u?źywanych rozpylaczy (końc?łwek wtrysku) stosowanych w silnikach Diesla. Są to elementy wykonane z bardzo dobrej jakościowo stali. Jako punktaki/wzorniki sa niezastąpione. A to przy obrot?łwkach i wahadł?łwkach hand-made na pewno się przyda.Zainteresowanych proszę o priv. Nic nie kosztują, tylko koszt transportu. Tylko nie zamawiajcie tonami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi