Skocz do zawartości

-Manufaktura Loco-

Loco

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 5 tygodni później...
  • 4 miesiące temu...

Cześć.

Niestety nie mam filmu z pracy pilkerka.Ciężko nakręcić cokolwiek brodząc nocą w morzu.

Generalnie pilker powstał z myślą o dedykowaniu go połowom płastugowatych (stornia.gładzica,turbot) i tu się sprawdził.

Noszę się z zamiarem zrobienia lżejszej (skrzywionej) wersji w okolicach +- 20g na belonę/troć

Jeśli się uda to nakręcę kilka kadrów,ale to dopiero na przełomie kwiecień/maj

Pozdrawiam.

P.S.Pilker co prawda inny (seryjny) niemniej zabawa przednia.

post-61726-0-03132200-1546359725_thumb.jpg

Edytowane przez Loco
  • Like 2

No właśnie o czymś podobnym myślałem w odniesieniu do połowu srebra w solance, ale o wadze 25-26g. Kwiecień / maj to już pora kiedy ze srebrem cienko przy połowach z brzegu. Kiedyś trafiłem dużego turbota na swoją wahadłówkę, ale powiem szczerze, pomyślałem, że więcej w tym przypadku niż reguły, choć był prawidłowo zapięty. No popatrz, nie wiedziałem, że i płastugowate można skutecznie łowić na spina. Próbowałeś zbroić tubisa od strony płetewek? Czy inaczej pracował?

"Płaskie" można łowić z powodzeniem na spinning.Jeśli bywasz często nad morzem (a po lokalizacji podejrzewam,że tak) to poświęć kiedyś

trochę czasu w okresie koniec kwietnia/maj na poszukiwania.Szukaj skupisk racicznic (flądry je uwielbiają)

Tam gdzie łowię (Władysławowo)w tym okresie można pięknie się pobawić wieczorem/nocą.

Pilkera nie zbroiłem od strony ogona a to tylko dlatego,że zbrojąc go od tej strony straciłbym dużo na jego "lotności".Nie zawsze chce mi się

wchodzić do morza po zmroku a tym kształtem stojąc na brzegu jestem w stanie osiągnąć dołek pomiędzy pierwszą a drugą rewą gdzie znajduję

ryby.

"Flądra" to drapieżnik i wielokrotnie kotwica tkwi w pysku chociaż jest też wiele zapięć przypadkowych głównie szurając pilkerem po piaszczystym

dnie.

Na troć musi być inaczej pracująca przynęta (lżejsza,wahadłowa)

Edytowane przez Loco
  • Like 3

Dlatego pisałem o  mniejszej gramaturze. Choć powiem Ci, że od 2 lat łowię trotki na pilkery savage gear 28g i też wyniki są ok. Lotność przynęty bardzo dobra, tylko mogłaby lepiej pracować podczas ściągania. Tu niestety koła się nie odkryje. Albo lotność albo praca w wodzie. Stąd też zaciekawiły mnie te płetwy, bo przy lekkim wykrępowaniu blachy mgłyby spowodować lepszą jej pracę. Na marginesie, ciągniesz pilkera po dnie, czy łowisz je w toni?

Jeśli wchodzę do wody i mam możliwość oddania dłuższego rzutu na głębszą wodę to mogę zacząć ściągać przynętę niemal od razu (jak przy połowie belony)

Tyle,że wtedy lepiej sprawdza się smukła wahadłówka do 20g.max.Jednostajne kręcenie w toni.

Zazwyczaj jednak pozwalam przynęcie opaść na dno (pilker) i kręcę,zatrzymuję,podszarpuję.Zazwyczaj po zatrzymaniu i ponownym ruchu jest branie.

Zerknij sobie na materiał kolegi...

https://ru-clip.net/video/d-ZNTqQeBoc/fl%C4%85dra-na-spinning-blaszane-fl%C4%85dry-czyli-stornie-na-spinning.html

Edytowane przez Loco
  • Like 1

• 2 miesiące temu...