Skocz do zawartości

Odciski - pytanie do regularnie wędkujących

Night_Walker

Rekomendowane odpowiedzi

Znaczy ,że sugerujesz ,że aby uniknąć kłopotu musimy nabyć wiedzę. Obawiam się,że życia braknie by się ustrzec przed wszystkimi kłopotami bo nikt nie pozna wszelkich tajników ani nie posiądzie wszelkiej wiedzy. Dlatego sięgamy po wiedzę innych.Którzy jak widać chętnie pokazują jacy są umni natomiast samej wiedzy,w wersji użytkowej i przystępnej,jakoś nie chętnie udzielają.

Brak respektu jest główną przeszkodą w nauce.

Na FB i w wyszukiwarkach jest wszystko...

więc wszyscy dziś modlą się do szkła i gnają za groszem.

Możliwość przyjęcia pomocy zależy od postawy potrzebującego,

wcześniej to wykazałem.

Edytowane przez darek1

@ slawek_2348  - Zestawy są wyważone dobrze, raczej ja mam złe (dla dłoni, bo dla prowadzenia przynęty to wręcz bardzo dobre...) nawyki...przy podszarpywaniu przynęty lepszą kontrolę i czucie daje mi takie ułożenie kija, że w pewnej fazie podszarpnięcia stopka kołowrotka opiera się na 2 palcach - małym i serdecznym. Kiedyś mi się nic od tego nie działo, ale jak widać nie młodnieję :) Jakoś na czasie zacznę testowo używać rękawiczek do łowienia, stopka kołowrotka niestety nie może dostać żadnej miękkiej owijki raczej. A jeśli nie pomoże, to pewnie przejdę do radykalniejszych metod...tzn zmiany nawyków. I zacznę jak Bozia przykazał trzymać wędkę za foregrip zamiast po swojemu....

Zakładając temat podejrzewałem, że więcej osób miało podobny problem i że jest na to jakieś remedium z rodzaju tych co wydają się oczywiste jak już się o nich dowie.  Ja dowiedziałem się już tego, czego chciałem - dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam :)

@ slawek_2348  - Zestawy są wyważone dobrze, raczej ja mam złe (dla dłoni, bo dla prowadzenia przynęty to wręcz bardzo dobre...) nawyki...przy podszarpywaniu przynęty lepszą kontrolę i czucie daje mi takie ułożenie kija, że w pewnej fazie podszarpnięcia stopka kołowrotka opiera się na 2 palcach - małym i serdecznym. Kiedyś mi się nic od tego nie działo, ale jak widać nie młodnieję :) Jakoś na czasie zacznę testowo używać rękawiczek do łowienia, stopka kołowrotka niestety nie może dostać żadnej miękkiej owijki raczej. A jeśli nie pomoże, to pewnie przejdę do radykalniejszych metod...tzn zmiany nawyków. I zacznę jak Bozia przykazał trzymać wędkę za foregrip zamiast po swojemu....

Zakładając temat podejrzewałem, że więcej osób miało podobny problem i że jest na to jakieś remedium z rodzaju tych co wydają się oczywiste jak już się o nich dowie.  Ja dowiedziałem się już tego, czego chciałem - dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam :)

Sorry kolego, że zaśmieciłem wątek bezsensowną wymiana zdań, a sam pisałem o nic nie wnoszących postach :wacko:.

Pomysł z rękawiczką wydaje się ciekawy i na pewno go też wypróbuję, bo dłuższym spiningowaniu stopka zaczyna "uwierać".

• Like 1

ŁOOOOO srogi syndrom wszechwiedzącego znawcy wszechrzeczy i szerzyciela prawd ostatecznych mamy,jak widzę. Zatem kierując się logiką można wywnioskować z Twojego,zapewne popartego wiedzą i mądrością (nie ma tu złośliwości względem autorytetu,bo piszesz nad wyraz fachowo acz egzaltowanie), szeregu wypowiedzi, sprowadzając rzecz do poziomu bardziej ogarnialnego przez przeciętny umysł,że idąc do mechanika z awarią samochodu powinniśmy się wstydzić zaniedbań, które do owej awarii doprowadziły.Tym bardziej wstydliwym jest niechęć posiadania wiedzy o unikaniu owych awarii i co za tym idzie prawdopodobne niedołęstwo umysłowe jeśli w ogóle 'wiedzielim ale nie zrobilim'. Mało tego mechanik,może nas zbyć śmiechem i odesłać z kwitkiem rzekłszy w przódy "było sie uczyć jak robić z autem".

To ja jeszcze chce strażaka który powie "nie przyjedziemy do ognia bo,mógł pan uniknąć pożaru".

Panie @darek1 , ja gratuluje wszechwiedzy i życzę miłego dalszego zgłębiania natury ludzkiej. Ciao

• Like 2

, stopka kołowrotka niestety nie może dostać żadnej miękkiej owijki raczej. A jeśli nie pomoże, to pewnie przejdę do radykalniejszych metod...tzn zmiany nawyków. I zacznę jak Bozia przykazał trzymać wędkę za foregrip zamiast po swojemu....

Załóż gumę na instrument. :rockon:

Poważnie, w dawnych czasach jak były jeszcze takie gówniane, zacinające się blaszane uchwyty, wycinałem z dętki długi pasek i mocowałem kołowrotek owijając stopkę i dolnik, teraz do dostania są chyba owijki do rakiet tenisowych, ale jako że w tenisa nie grywam, to jedynie słyszałem o czymś takim i nie wiem czy da się to wielokrotnie zawinąć i odwinąć. Gumę dość szybko można zawinąć i odwinąć.

Inna opcja .... przerzuć się na casting. ;)  Albo na zmianę, co drugi dzień, czy do południa kołowrotek na dole, po południu na górze. :rolleyes:

• Like 1

Kiedyś jak byłem żeglarzem to dłonie pełne odcisków zrogowaciały do tego stopnia ,że mogłem bawić się żarem z ogniska bez śladów.

Mam w.temacie trochę doświadczenia,także jako kierowca-mechanik

Rzeczywiście byle monter nie naciągnie

mnie na wymiany zespołów.

Samochody są skonstruowane na podobieństwo człowieka.

Sygnały poprzedzające awarie warto nauczyć się prawidłowo diagnozować,

a w serwisie odróżniać fachowca od oszusta.

Konkludując nagniotki są formą sygnału.

No i fajnie,ja jestem stolarzem i też wiem co nieco o tym jak się potrafi sparchacić skóra na dłoniach. Dlatego przeprosiłem się z rękawicami,które zdejmuję tylko do precyzyjnych prac.Skóra się naprawiła a ja straciłem czas na nauce na własnych błędach. Myślę,że koledze by też pomogły nawet zwykłe bawełniane robocze rękawiczki jak do pracy w ogrodzie z obciętymi palcami.

• Like 1