Rheinangler Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) No po prostu Krzysiek tzw nowoczesność zmierza tylko w sobie znanym kierunku a jej wytwory i wyścig w którym podążają w kategorii blanków zrobił się dość jednokierunkowy co powoduje, że jedni pieją z zachwytu a inni bluzgają i tęsknią za wypróbowanymi "starociami".Dziś wszystko musi być elektryczne, sztywne jak drut i lekkie jak piórko i tak oto na podwórku z blankami zamiast pluralizmu zagościła jedynie słuszna idea,- co to oznacza?Historia różnych wydarzeń niekoniecznie związanych z wędkarstwem wielokrotnie już udzieliła odpowiedzi na to pytanie.Pewnie nie tylko mnie i Tobie smutno z tego powodu...PSRen gdzie łowię, preferuje tę tzw nowoczesność przy "normalnym" stanie wody ale tegoroczna mega niżówka spowodowała, że "starociami" łowi się o wiele skuteczniej Edytowane 11 Października 2015 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3523 Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Miałem już przyjemność z Tobą o tej wędce rozmawiać, właśnie wtedy gdy była na allegro (w wykonaniu p. Kawalca - zdjęcia mam do tej pory na dysku). Namawiałeś mnie, ale zdecydowałem się za późno...poszedł. Teraz czekam aż się pojawi (podobnie zresztą jak na 3-częsciowego 8-10lb CD ze starszej (NZ) serii - krąży po giełdzie od czasu do czasu).Tak to jest jak się nie słucha i chce się nowoczesne.Miałem kiedyś tego CD w trzech częściach - cud miód malina wędka. Z tego co pamiętam pełna nazwa to Composite Developments Classic Travel 2,90 do 21 gram 12 lb (jak dobrze pamiętam). Piękny kij lekki szybki ... do tej pory żałuję że go sprzedałem. No ale zachciało się Phenixa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Bardziej miałem na myśli różnorodność asortymentu. 3-częsciowych był kiedyś wiecej w ofertach. Sama elektryczność i dynamiczność raczej mi się podoba. Darku, pisałem o Clasisicu, ale słabszy,m Przezbrajał go chyba Kuba Podleśny (ma go w swoim temacie w RB). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 I tak na podsumowanie.Taki jest ten cały krajowy rod building jak efekt poszukiwania takiego blank. Niby nie szukam niczego wyszukanego, a i tak znalazłem gó... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Rozumiem Krzysiek Twój "żal", rozczarowanie,- czy jak to tam nazwać...Twoje podsumowanie jest dla mnie bardzo emocjonalne, ale tak to już jest, że na wypłyniecie jakichś "staroci" czeka się czasem bardzo długo i można się nie doczekać... Żeby nie być gołosłownym,- jest obecnie na giełdzie, przy zerowym zainteresowaniu po raz drugi wystawiony Lami RR 10lb 9" w dwóch częściach, który dla mnie jest absolutnym wzorcem 10lb kija w tej długości... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Arek co ty mówisz, ten lami to stara produkcja, już przebrzmiała, jest wolny w zacięciu i zdecydowanie niemodny .Taki stary pierdziel, na emeryturę z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Arek co ty mówisz, ten lami to stara produkcja, już przebrzmiała, jest wolny w zacięciu i zdecydowanie niemodny .Taki stary pierdziel, na emeryturę z nim.Tak to stara produkcja że nie modna rozumiem kompozyt - na szklanym rdzeniu ale za to jak pewnie zacina,- spadów "0"Co do emerytury to ja chcę razem z nim Coraz częściej rozumiem mojego ponad 80-letniego teścia, który od lat łowi na bezkabłąkowe ABU z kijami 6" i nie zamienił by ich na inne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Rozumiem Krzysiek Twój "żal", rozczarowanie,- czy jak to tam nazwać...Twoje podsumowanie jest dla mnie bardzo emocjonalne, ale tak to już jest, że na wypłyniecie jakichś "staroci" czeka się czasem bardzo długo i można się nie doczekać... Żeby nie być gołosłownym,- jest obecnie na giełdzie, przy zerowym zainteresowaniu po raz drugi wystawiony Lami RR 10lb 9" w dwóch częściach, który dla mnie jest absolutnym wzorcem 10lb kija w tej długości...1. Czekam na wypłynięcie staroci tylko dlatego, że w obecej ofercie nie ma nic takiego.2. Gdybym szukał 2-składa o "sflaczałym" ugięciu to pewnie bym takiego RR rozważył. A tak... pomimo tego, że to wg Ciebie absolutny wzorzec, podobnie jak Ty go nie chce.PS. Dużo sprawdzasz tych blanków, budujesz, sprzedajesz itp. Dlaczego nie zdecydujesz się na tego RR? Przecież to wzorzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Arek juz ma jednego w stajni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 No tak, o tym nie pomyślałem Kajam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Mam go już od jakiegoś czasu (powtórnie) i zapewniam - nie ma "sflaczałego ugięcia",- jest szybki i jak to się teraz mówi "ciepły", gaśnie szybko po wyrzucie (szczególnie po wymianie przelotek na Tich-y).Holuje pewnie duże ryby z sandaczowymi przyłowami włącznie gdzie dopiero ujawnia swoje kompozytowe ciało. PSTo co napisał Józek odczytałem chyba zgodnie z jego intencją- czyli jako ironię dla mody i tzw nowoczesności... Edytowane 17 Października 2015 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Arku bardzo dobrze odczytałeś.Tak czasem , by nie zapomnieć wspaniałej produkcji CD jeszcze z NZ biorę sobie sunrisa nad wodę i widzę co ten 12-funowiec ma w sobie. Rzuca od 3g główki z parochem 4cm do główki 17g z gumą 10cm, trzymanie ryby i praca po nią po prostu czysta poezja. Takich patyków już nie będzie tylko same xfasty szpady itp. dzidy .A gdzie te blanki z prawdziwą duszą nie oszukiwanego IM6? Odpłynęły w siną dal . Edytowane 17 Października 2015 przez Jozi 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolo Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Potwierdzam to co napisał Jozi, sam mam tego sunrisa 12 lb (uważam go za minimalnie niedoszacowanego) i w tej mocy i długości nie znalazłem nic lepszego...U mnie miota od 4gr do dobrze ponad 20... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) Tak sie zastanawiam od jakiegos czasu nad zbudowaniem, a wlasciwie to zleceniem, 4 (moze 5) czesciowego travelka dlugosci ok 2.3m. +/- 10cm i CW 1-7g, moze 2-10g. Pod gumki, male wobki i wirowki z naciskiem na przynety gumowe. Przy czym chcialbym zeby mial troche w zapasie mocy na wypadek przylowu szczuplego 60-70cm. Spedzilem troche czasu szukajac podobnego watku na forum ale w zasadzie nic nie znalazalem. Przeszukalem rowniez oferty roznych sklepow z blankami i rowniez niewiele z tego wyniklo. Stad ten post. Dodam ze zalezy mi na budzecie wiec na sam blank mialbym ok 400Pln, moze troche wiecej jesli bedzie to konieczne. Moze ktos pomoze? Z gory dziekuje Edytowane 20 Marca 2016 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Takie coś to może blanki muchowe, ale w tej długości to pewnie w klasie#4 a to słabiutkie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 może ten ostatni redeye 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Kurcze ten Redeye wyglada dobrze ale rozwali mi budzet. Do tego jak juz uzyje taki blank to pasowaloby dolozyc reszte komponentow w tej samej klasie bo inaczej to nie bedzie mialo sensu, tak sobie mysle. Czy gdybym poszedl na kompromis i zdecydowl sie na 3 czesciowy travel to bylyby wieksze szanse na zlozenie takiej wedki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 A może jednak na blanku muchowym, tylko skrócić segment szczytowy? W długości 2,70 już znajdziesz blank w klasie 8-9#, wiec powinien spasować z CW, jedynie skład transportowy wyjdzie rzedu 72-74cm, i tak mniej niż przy 3-składzie.Opcja druga to przerobić chrustowego travela, na przyzwoitym blanku - lepsze przelotki, lekki uchwyt, prawdziwy korek etc. Ewentualnie zrobić wklejkę na subtelnym blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 http://fishmhx.com/portfolio-item/travel-series/Połowa ceny phenixów a użytkowo całkiem przyzwoite blanki.. Mam TFW721 pod okonie i wcale nie boi się 70cm szczupaków. TFW841 pewnie byłby dla Ciebie najbardziej odpowiedni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 @ etherni Troche kombinowania. Nie wiem czy to wlasciwa droga dla poczatkujacego @ shavt Ten blank wyglada nawet, nawet. Cenowo tez spoko ale niestety nigdzie go nie widze do nabycia w Polskich sklepach. Myslisz, ze mogliby go sprowadzic w rozsadnych pieniazkach czy tez za indywidualne zamowienie zaplace extra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Ps Jak sie blanki muchowe sprawdzaja w spinningu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Ps Jak sie blanki muchowe sprawdzaja w spinningu?Nie jest to spinning, po prostu inna charakterystyka, taka kluskowata.Mam batsona z rx6 #5 w 5-składzie-na szczycie wklejka węglowa dość sztywna.Opisany 2-7g.Super do połowu okoni, z nanofilem 0,04 pięknie się łowi. Nic nie ma prawa ryba zejść z kija, bo pracuje po dolnik. Edytowane 22 Marca 2016 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 @ shavt Ten blank wyglada nawet, nawet. Cenowo tez spoko ale niestety nigdzie go nie widze do nabycia w Polskich sklepach. Myslisz, ze mogliby go sprowadzic w rozsadnych pieniazkach czy tez za indywidualne zamowienie zaplace extra? Pytaj Roberta z BRC, z doświadczenia wiem że tam najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 @Luckyguliver, może i kombinacja, ale potem satysfakcja, a do tego wyjdzie tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Im wiecej sie dowiaduje tym mniej wiem Szkoda ze nie mam mozliwosci wziecia takiej wedki do reki chocby na chwile. Wszystko by sie wyjasnilo. Moze nie wszystko ale na pewno wiele Zaszyje sie teraz chyba na jakis czas i bede "dojrzewal" do decyzji @etherni Ja wedki skladal nie bede wiec kurcze moja satysfakcja bedzie tu ograniczona. @ shavt super dzieki za cynk. Juz wiem blank to mniej wiecej 300Pln @ Jozi Czy ta wedka dobrze sie spisuje zarowno pod gumkami i wobkami/wirowkami? Powiedz mi jeszcze jak wyglada kwestia przylowu oraz manewrowania ryba w nurcie lub zielsku taka miekka wedka? Jak pisalem wczesniej przylow sie nawinie, mam to jak w banku. Pol biedy jesli bedzie to szczupak ale jak duzy leszcz zaczepiony za grzbiet w nurcie to ciezka masakra Edytowane 22 Marca 2016 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi