Skocz do zawartości
  • 0

Transport pontonu, łodzi na przyczepie.

Janusszr

Pytanie

Przepisy dopuszczają przewożenie ładunku szerszego od pojazdu. (Pomijam cytowanie, aby nie rozciągać wpisu.) Należy wtedy wystający poza obrys ładunek odpowiednio oznakować. Jak wystająca część ładunku mierzona wzdłuż osi pojazdu ma 3 lub więcej metrów, to należy ładunek oznakować na początku i końcu.

Moja przyczepa jest szeroka na 1,6m. Ponton 1,72m i długi 4m. Samochód 1,77m. Czyli poza obrys przyczepy będzie wystawał po 6cm z każdej strony. Poza obrys zestawu (samochód 1,77m) nie będzie wystawał.

Wg przepisów w takim przypadku powinienem na pontonie-ładunku umieścić po dwie chorągiewki na każdej burcie.

Mógłbym umieścić zewnętrzne obrysówki na wysięgnikach, ale takie rozwiązanie nie zwiększa szerokości konstrukcji-obrysu wg przepisów. Mogę poszerzyć przyczepę, ale to dużo roboty.

Jak Wy sobie z tym radzicie?

Poniżej przykład. U mnie wystawać będzie mniej.

https://imged.pl/284/rib-5-2-ponton-bimini-silnik-suzuki-df115-4t-2008-1835284.jpg

Edytowane przez Janusszr

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Fajnie to wygląda pamiętać trzeba że nacisk na hak musi byc w zalezności od konstrukcji i masy .Takie minimum to 50 kg. Inaczej można wszystko stracić jak się auto obróci na drodze razem z przyczepą i ładunkiem. Poz.

Ale ja nie o to pytałem :)

• Like 1

• 0

Pewnie to ci  nie pomoże ,

- ja kilka lat też tak mam (bez dodatkowego bocznego oznakowania -ponton szer 2,05 ) i wożę to kilka razy w tygodniu  -nigdy nikt nie zrobił mi problemu z tego powodu.

Ma pewno należało by zrobić zgodnie z przepisami ,ale czy macie gaśnicę zalegalizowaną, apteczkę, kamizelkę odblaskową ? itp ?

Pozdrawiam

Edytowane przez JACOB01

• 0

Przyczepka (Brunderup standardowa -do przewozu łodzi ) ale nie wiem dokładnie ile wystaje ( jak będę w garażu to zmierzę ) myślę ,że wystaje po ok 15-20 cm z każdej strony.

A ja martwię się o 6 cm na stronę :)

Jakiś przewrażliwiony jestem w sprawach przepisów ruchu drogowego :)

Lubię luzik podczas jazdy.

• 0

A ja martwię się o 6 cm na stronę :)

Jakiś przewrażliwiony jestem w sprawach przepisów ruchu drogowego :)

Lubię luzik podczas jazdy.

Janusz , najwyżej spuścisz powietrze i te sześć powinno zniknąć  :lol:

A teraz na poważnie .Przez długi okres czasu woziłem skorupkę na dachu samochodu i standardowe  belki były o wiele za krótkie ( wąskie). Zrobiłem swoje , byś musiał zobaczyć jak to komicznie wyglądało i nawet podczas nie jednej kontroli nie zwrócili mi uwagi ,że nieźle przesadziłem z tymi belkami.  

• 0

Do szerokości 2,40 cm nie ma problemu. Auto holujące musi mieć przedłużone lusterka w razie kontroli. Chyba ze jest wystarczającej wielkości.

2,4 cm =24 mm. Suwmiarką będą mierzyć ? :)  O jaką szerokość chodzi?  Te lusterka przedłużone, to chyba wtedy jak przyczepa z ewentualnym ładunkiem, szersza od ciągnika.

• 0

Do szerokości 2,40 cm nie ma problemu. Auto holujące musi mieć przedłużone lusterka w razie kontroli. Chyba ze jest wystarczającej wielkości.

Rozumiem ,że chodzi o szerokość 2,4 m . Powiedz mi jak mam szerszą przyczepę to co w takim razie. Jaki problem występuje.   

• 0

A jaką masz szeroką ???. W ciężarówkach powyżej 2.40  boczne światła obrysowe i tylne tablic odblaskowe żółto czerwone . Tutaj masz coś w tym temacie.

http://www.motofakty.pl/artykul/wlasciwe-oznaczanie-ladunku.html  Poz.

:) Sorki, nie mogłem się powstrzymać. Wszystko w 100% na poruszony temat :) Brakuje jeszcze oznaczeń maszyn wolnobieżnych oraz ciągników rolniczych :)

• 0

Ważny jest rozstaw kół.. im szerszy tym zestaw stabilniejszy. To co jest pokazane na fotografii, czyli zestawienie bardzo wąskiego rozstawu kół ze sporym pontonem z dużym i ciężkim silnikiem to recepta na tragicznie prowadzącą się przyczepę, źle rozłożony ciężar itd.. Dramat:)

A przepisy to najmniejszy problem, zestaw ma się dobrze prowadzić, to podstawa w krytycznej na drodze sytuacji, a rozmieszczenie światełek, dospawanie czegoś by obrysówki były zgodne z przepisami... można, ale co z tego.

Edytowane przez Bolesław

• 0

Pokazałem fotografię, aby uzupełnić swoją wypowiedź.  W temacie wątku chodzi wyłącznie o oznaczenie łodzi wystającej poza obrys przyczepy. Przepisy w tym wątku to pierwszorzędny problem. Światełka - obrysówki, tak samo jak lusterka, nie zmieniają obrysu pojazdu.

Odbiegając od tematu. Wiem jak ważny jest rozstaw kół. Dlatego w swojej przyczepie felgi o szerokości 4" i ET 35, zmieniłem na 5,5" i ET 5.