Skocz do zawartości
  • 0

GPS

wisnia023

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ja bym ew. dorzucil do rozwazenia tego taniego zoltego garmina (h trek?) nie ma map za to jest na paluszki dzialajace dluuugo (no moj lekko wytrzymuje weekend plywania) uzywalem jakis czas i bylo ok, ale teraz zakupilem echo z gps i chyba garmin powedruje do torbyturystycznej bo jego cena jest smieszna do mozliwosci (kolega mi wlasnie zaoferowal za neigo 50e niech lezy na polce za taka kase...)

• 0

Kontynuacją linii 60CSX jest zdaje się GPSMAP 62s.

Tak i nie, z wyglądu i klawiszy to kontynuacja, w środku jest jednak zupełnie inny sprzęt.

W dodatku do zastosowań wodnych nadaje się gorzej od 60 bo zlikwidowano w nim hermetyczne gniazdo zasilania (zasilać można bateriami albo poprzez delikatne gniazdo USB). Tych wad nie ma wodnicki 78, a w środku to te same bebechy.

Jeśli chodzi o mapy to legalnie i bezpłatnie można pobrać na

http://ump.waw.pl albo poza RP http://openmaps.eu/download.

Mapy BlueChart w naszym rejonie obejmują tylko Bałtyk, AFAIK brak jest map jezior (jeśli je chcesz to musisz sobie sam zrobić czy to na podstawie istniejących map, czy to za pomocą dr.depth).

Mapa wybrzeża Bałtyku występuje w wersji darmowej http://fitt.tychy.pl/gps/index.po.htm

Oczywiście mapy garmina też występują w sieci.

• 0

Brak uszczelnienia gniazda zasilania wyklucza ten model, pogody na łowienie się nie wybiera, a GPS trzymany w kieszeni raczej nie spełnia swojej funkcji. Ja swojego 60CSX używam 100% czasu „pod chmurką”, przetrwał nawet najgorsze ulewy. Dzięki za namiary na mapy!

• 0

Nie desperuj, znajomi używają 62 na motocyklach i wytrzymują deszcze, przeprawy przez błota czy brody. Do turystyki pieszej/górskiej są lepsze od 78 bo mają bardziej czułą antenę. Ale na wodzie ma to zerowe znaczenie. Z kolei upgrade 60csx na 78s może mieć sens ze wzgl na możliwość wgrywania map rastrowych/zdjęć satelitarnych.

Po prostu trzeba sobie określić potrzeby (pomijając 'na wszelki wypadek chciałbym mieć ...' bo to powoduje że płaci się spore pieniądze za możliwości z których się nie korzysta), olewając bełkot marketoidów wmawiających że niezbędne Ci są jakieś pierdółki.

• 0

No nie wiem, lepiej na zimne dmuchać. Ja swój GPS wkładam w zagłębienie w laminacie, które - co prawda - ma odpływ, ale jak solidnie leje to trochę wody pod obudową stoi. Wolałbym nie eksperymentować z urządzeniem bez uszczelnionych gniazd.

Możliwość wgrania zdjęć lotniczych/satelitarnych jest nie do przecenienia – często analizuję okolice łowiska i samą wodę w Internecie, potem na miejscu nie mam już takiej możliwości, a targać ze sobą wydruki to problem.

• 0

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :D Proponujecie ciekawe urządzenia, ale nie chce kupić gpsu droższego niż echo :D Zamiast kupić gps za tyś. zł nie lepiej dorzucić kilka stów i kupić jakieś kombo? Ja myślę nad jakimś tanim sprzętem np. https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=144&pID=8705 chodzi mi głównie o zapis waypointów czy to się nada? Chcę wklepać sobie ulubione i jakieś ciekawsze miejsca, żeby w zimę nie szukać tego z echem :D

• 0

Jeśli nie chcesz kupować gpsa droższego niż echo, zmień echo na droższy model! :lol:

A poważnie, próbowałem używać odbiornika gps z danymi wyświetlanymi na ekranie echa. Może gdybym miał jakieś wypasione echo, z dużym ekranem o rozdzielczości choćby VGA to byłoby lepiej. Jednak na humminbirdzie 717 strasznie mnie irytowało że wyświetlanie danych gps (odległość, kierunek do waypointa) zasłania mi interesujące dane echa. Dodatkowy ekranik (jak choćby w żółtku który zalinkowałeś) to świetna sprawa, jednak gdybym miał szukać czegoś tańszego to za ok 400zł kupisz używanego legend-a HCx. Mapy szybko docenisz :D

• 0

Na swojej łajbie użytkuję Garmina 62. Zasilanie mam z gniazda usb podłaczonego przejściówka do gniazda zapalniczki. Gps jest zamocowany na uchwycie morskim. http://www.sklepgarmin.pl/product-pol-28052-Garmin-Uchwyt-mo rski-COLORADO-62-010-11031-00-.html

Lódź jest typu otwartego, padało wielokrotnie, czasami też bryzgała fala. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, sprzęt sprawuje się znakomicie i ma intuicyjne menu. Przesiadłem się na ten Gps z zółtka myślałem, że będzie skomplikowany. W rzeczywistości jest dla mnie łatwiejszy w obsłudze niż żółtek.

• 0

Testuję ostro pierwszy sezon swojego 62s na żaglach i na rowerze. Zasilanie na razie bateryjne i wszystkie mokre oraz wstrząsane testy przechodzi bez zająknięcia. To tak a propos obaw. A jeżeli chodzi o mapy to jeżeli będziesz zainteresowany to daj znać pod koniec wakacji. A info dla innych dotyczące map dla rodziny Garminów: formaty jnx, kmz i reszta. Dodatkowo dochodzi możliwość up/downgrade'u firmware na wersje znacznie rozszerzające możliowści wyświetlania własnoręcznie przygotowanych map. Chętnych odsyłam na forum garniak.

Pozdro z urlopowych łowów, Robert