Skocz do zawartości

Łagów

zwiraz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wybieram się w te malownicze okolice w połowie sierpnia i prosiłbym o jakieś wskazówki, co gdzie jak i kiedy. Oczywiście preferowaną metodą będzie spinning. Wybiera się ktoś jeszcze w te rejony w tym okresie?

Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję i pozdrawiam!

zwiraz

.. i zabawy ze szczupłymi do 70cm i okoniami do bólu.

Do bólu? Ciekawe... Pływam tam od trzech lat, parę razy w roku i nie zauważyłem by można się nałowić do bólu. Nie wiem - może nie potrafię łapać, albo inaczej odczuwam ból :D. Wydaje mi się że więcej okoni znajdziesz na Trześniowskim.

Na zbyt wiele nie możesz liczyć... ot, polskie realia. To dwa piękne jeziora, byłem na nich gościem wiele razy. Trześniowskie z racji ogromnych głębin, jest niemożliwe do całkowitego opustoszenia, mimo usilnych starań rybaków. To trudne, polodowcowe, rynnowe jezioro, troszkę tajemnicze.., piękne. :D

Tak jak koledzy piszą .Ryb i górek jak na lekarstwo.

Pływałem jesienią w tamtym roku po Trześniowskim co prawda namierzyłem tylko w jednym miejscu drobnice i oczywiście były też tam piękne okniska.

Złowiłem pare okoni w przedziale 40-50 cm ale co sie naplywalem to moje.Pod łodzią echo pokazało 23m a ryby na 15-18m.A łowiłem na kopyta relax-a 3 na główkach 12-18g.

Jedna rada bez łódki i echa nie połowisz :(

Byłem tam 3 razy po 3-4 dni (najlepiej połowiłem w 2009r pod koniec sierpnia)Przez 4-6h w dniu wyciągałem po 6-8 zębatych (najwięcej 14 wymiarów) do 65cm i ok.20 okonków jak dla mnie dobry wynik z pomostu ponieważ byłem na tym jeziorze pierwszy raz ze spinningiem. Teraz nie wiem jak jest-przepraszam jeśli wprowadzam w błąd.Łowiłem tylko na j.Łagowskim.Wiem że z roku na rok ryb coraz mniej ale wszystkiego chyba nie wybili.

Wiem o jednej górce niedaleko dużego pomostu po drugiej stronie jeziora patrząc od strony dwóch stanic wędkarskich (zabrał mnie na nią nieznajomy sąsiad z drugiej stanicy i trochę tych okoni przeuciliśmy ale bez pięćdziesiątek :D Słyszałem o okoniu ważącym ok 3,5kg którego drapneli podczas odłowów (nie wiem czy to prawda)

Tu muszą ci pomoc koledzy z lubuskiego.

pozdrawiam Mateusz Okoń

O tych 50takach to prawda.. najłatwiejsze do namierzenia są późną jesienią pod ławicami sielawy która zaczyna się grupować, takie po 3,5kg też się trafiają. Z ciekawostek to na Trześniowskim mozna spotkać sie z trocią jeziorowa i gigantycznymi sumami:) ale to już raczej 5 w totka :mellow:

witam,

jezdze tam co roku pozna jesienia.

Lagow to jeziora glebokie. w zatoczkach plyciej oczywiscie ale malo tego. sporo trzcin ale przy nich dno rowniez szybko schodzi dosc gleboko.

na obydwu jeziorach po przeciwnych stronach od miasteczka mozna polapac okoni.

przy starym pomoscie na Lagowskim rowniez.

ciezko mi sie tam lapie.

sam nie mialem dobrych wynikow ale pewnie dlatego, ze slaby ze mnie specjalista :D.

na zebate sugeruje duze przynety gleboko schodzace.

ostatniego zlapalem na Lagowskim przy slonecznej pogodzie na zolto jaskrawego woblera 15cm dlugosci na glebokosci okolo 6 m (do brzegu bylo jakies 15 m).

z pomostow tez cos bierze ale malenstwa raczej.

wedkarze ktorzy tam wedkuja mowia o sporych sztukach (widzialem na zdjeciu ladna metrowke). Zlapana na trolling, gleboko.

generalnie przyjemniej sie lapie na Lagowskim niz na trzesniowskim chyba. ale to kwestia gustu.

w tym roku jade tam w Pazdzierniku.

chetnie poczytam jak Ci poszlo.

pozdrawiam,

sebastian

Byłem tam 3 razy po 3-4 dni (najlepiej połowiłem w 2009r pod koniec sierpnia)Przez 4-6h w dniu wyciągałem po 6-8 zębatych (najwięcej 14 wymiarów) do 65cm i ok.20 okonków jak dla mnie dobry wynik z pomostu ponieważ byłem na tym jeziorze pierwszy raz ze spinningiem.

A którą strefę obławiałeś? Rzucałeś w głąb jeziora opukując dno czy raczej strefę przybrzeżną tuż przy trzcinach?