atomic Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Hej Bardzo Was proszę o pomoc bo trochę się pogubiłem już. Ogólnie krótko opiszę moją sytuację. Przeprowadziłem się do Myślenic w okolicach Krakowa i jest tam rzeka Raba. Jako, że praktycznie w całym jej odcinku jest zakaz spinningowania to ryby są dla mnie niedostępne. Jedyna dozwolona metoda to sztuczna mucha. Stąd chciałbym spróbować tej techniki jednak nie wiem jak zacząć. Proszę Was o jakieś rady jakiego kija szukać, od jakiej metody zacząć. Chcę na początek zrobić bardzo budżetowy zestaw, będę próbował szukać używanego sprzętu (może ktoś coś od razu ma na sprzedaż?) Głównym moim celem będą pstrągi, rzeka jest z kategorii średnia/mała. Z tego co widziałem to jest tam też sporo kleni. Bardzo proszę o jakieś rady bo nie mam pojęcia od czego zacząć a jak czytam to każdy radzi inną technikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Polecam zacząć przygodę od skontaktowania się z "Przyjaciółmi Raby".Będą w stanie pomóc z dobraniem zestawu, much i poznaniem rzeki. Każdy nowy chętny jest tam witany z otwartymi ramionami. Warto poświęcić trochę czasu dla swojej rzeki, szczególnie jesli mieszkasz tak blisko.Niedługo będę w krakowie, wezmę dla Ciebie kołowrotek i linkę, będziemy musieli sie jakoś na miejscu skontaktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Masz wszystko prawie na miejscu http://informacje.hurch.pl/?m=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomic Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Szkolenie jest super jednak za jego cenę to chciałbym już mieć cały zestaw :-( Kuba Standera dzięki za radę, tak zrobię. W Krakowie mogę być kiedykolwiek bo mam na prawdę blisko Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś rady, lub łowi na podobnych rzekach to proszę o pomoc Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez atomic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Nie chodzi o szkolenie, podjedziesz do sklepu to Ci chłopaki podpowiedzą co i jak, co zrobisz z tą wiedzą to już Twoja sprawa ... Na Twoim miejscu szukałbym na początek kija 9' w #5 klasie i prostego kołowrotka, przykładowo Okuma Airframe, najważniejsza po kiju a kto wie czy nie przed jest linka w komisie na FF często można trafić coś fajnego http://www.flyfishing.pl/komis/index.php ciekawy zestaw na portalu aukcyjnym http://allegro.pl/wedka-muchowa-st-croix-premier-8-5-kolowrotek-i6784309297.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomic Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzięki za radyOd jakiej metody najprościej byłoby zacząć? Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez atomic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATIQUES Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Od suchej☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Od suchej☺No dokładnie, tym bardziej, że przez najbliższe kilka miesięcy sucha będzie "robić" Jest tu na Forum kolega Ryszard z Krakowa, nick @sierżant, na muchę łowi od zawsze a Raba, jak sam mówi, jest jego ulubionym łowiskiem. Zawsze możesz podpytać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Jest tu taki wątek, może looknij, bo przecież mogą pojawić się kolejne pytania... http://jerkbait.pl/topic/61118-pomoc-dla-%C5%9Bwie%C5%BCaka/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialek Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Nie jestem ekspertem ale chyba na początek lepiej ogarnąć naukę rzutów. Metoda to już chyba bardziej zależnie od warunków i upodobań.Na południu jest wielu kolegów, którzy pewnie chętnie pomogą.Kursy w Vision naprawdę bardzo dużo pomagają na początku.I jeszcze jedno - uważaj wciąga jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomic Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 czy jest jakiś seryjny kij z tańszych firm, który jest wart uwagi na początek? Gdzieś wyczytałem, że kij #4 będzie gorszy do nauki stremera i lepiej brać #5. Czy to prawda? W czym lepiej będzie się prezentować #4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Atomic zależy jakimi streamerami chcesz łowić ale generalnie w życiu bym nie wziął 4 do streamera.6 wydaje się optimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Witam.Atomic ... jako że też niedawno zaczynałem ...jeżeli zamierzasz kupić na początek jeden kij i jeden kręcioł, to nie baw się w żadne czwórki.Zakup sobie niedrogi kijek 5/6 długości 2,7 m (9'), kołowrotek z dodatkową szpulą, do tego dwie tanie linki po 50 zł, jedna DT#5F, druga WF#6F, trzy przypony polyleader (intermedium, tonący i szybko tonący), parę żyłkowych przyponów konicznych różnych wielkości i jeden pływający pleciony. Trzy przyponówki - 0,12;15;18 oraz mikroringi które ułatwią Ci wiązanie i urywanie much.Zacznij od mokrych much bo na nie zawsze coś złowisz, nawet przypadkowo. Potem nimfy i sucha jak się zrobi lato. W mędzyczasie postrimerujesz też spokojnie takim zestawem.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 [quote name="Forest-Natura" post="2137873" Zakup sobie niedrogi kijek 5/6 długości 2,7 m (9'), kołowrotek z dodatkową szpulą, do tego dwie tanie linki po 50 zł, jedna DT#5F, druga WF#6F, trzy przypony polyleader (intermedium, tonący i szybko tonący), parę żyłkowych przyponów konicznych różnych wielkości i jeden pływający pleciony. Trzy przyponówki - 0,12;15;18 oraz mikroringi które ułatwią Ci wiązanie i urywanie much. Do czego ta DT? Pytam bo, nie bardzo wiem czego nie da się zrobić WF a da DT. Zwłaszcza jak ktoś początkujący i rzuty krótkie, to już zupełnie nie poczuje różnicy... linki DT to relikt A do streamera przydała by się grubsza żyłka, osobiście poniżej 0,28 nie schodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Witam.Po co pytasz jak wiesz ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Panowie wytłumaczcie mi proszę dlaczego masowo do streamera polecane są wędki w klasie 6? Mam 5 Jaxona Monolith i właśnie wróciłem ze świąt w okolicach Zakopanego gdzie miałem okazję trochę połowić na Białym Dunajcu. Łowiłem głównie na Woolly Buggery na haku 6. Nie zauważyłem braku mocy mojej wędki podczas łowienia w silnym nurcie na te przynęty. Łowiłem na sznur Sink Tip z 2 metrową końcówką. Trochę ryb na kiju było w tym jeden tęczak ok 45 cm który spadł pod nogami i nie zauważyłem jakiegoś braku mocy wędki w klasie 5. A jest to na pewno dobrze opisany kij co potwierdził mój znajomy bardzo dobry muszkasz który nim machał. Skąd więc ta ogólna tendencja do polecania do strimera kija klasy 6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie ma reguły że #6. Można i #5, ja czasem łowię #4, na Białym Dunajcu #4 tež łowiłem z pływającą linką i małymi streamerkami #6/8. Ale są wody gdzie pstrągi preferują większą muchę, taką #4/2 i cięższą i wtedy wędką #5 nie podasz. Sam wędki w klasie #6 nie posiadam a streamerami najczęściej łowię wędką w klasie #7 :-) Czasem stosuje ją do większej dalekiej nimfy, do mokrej muchy, zdarzało się jak warunki tego wymagały, że i na jętce #7 łowiłem ;-) Trzeba się dostosowac po prostu do warunkow i sytuacji oraz wody na ktorej najczęściej łowisz. Są oczywiście jakies kanony i sam gdybym miał wybrać wędkę typowo pod streamer brałbym bardziej #6 niz #5 ale gdyby kij miał być bardziej uniwersalny brałbym #5 :-) Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez OloPe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Wszystko zależy od wody na której chcemy łowić i przynęty, której chcemy użyć. I dlatego przyjmuje się, że kij do streamera powinien być w #6 klasie, co nie znaczy, że w konkretnych przypadkach nie można zastosować piątki czy nawet czwórki (na niewielkich rzeczkach przy użyciu małych streamerków). Może tez być tak, że szóstka będzie za słaba - ekstremalnie duże streamery z materiałów mocno "pijących" wodę ot choćby taki zonker lub taki wooly Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez janusz.walaszewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Ok dzięki za wyjaśnienie. Muszę jeszcze sporo połowić i będę wiedział czego szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Z tym szukaniem to bez ciśnienia, co jakiś czas trafiają się fajne okazje w komisie na FF, nie tak dawno był "stary" Attack od Vision, właśnie #6 za niewiele ponad 300 zł. Można też do zakupów podchodzić tak jak kolega Ziemowit, @Forest-Natura, który kupuje wędki niemalże hurtem, wbrew pozorom w tym "szaleństwie" jest metoda. Bo czy kij będzie nam pasował to najlepiej przekonać się machając nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Linka DT ułatwia nadkłanie i rolowanie,dopiero powyżej 15 m WF stają się wydajniejsze.Wędki dobiera się do także warunków ,a nie tylko wiellkości ryby ...jak wieje czasem #8 to mało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam.No koledzy już napisali o linkach.Co do streamerowania - obracam się sprzętowo w budżetowej klasie i różnice pomiędzy kijami w jednakowych klasach są czasami ogromne. Jedną #5 ciężko zapodać popularnego niewielkiego "ślajzura", a inną można od biedy miotać nawet 10-12 cm, ciężkimi muchami ...Ale to i pewnikiem także w kijkach dużo droższych i bardziej renomowanych firm sytuacje podobne.Nie o tym chciałem ... po jakimś tam czasie popróbowania muchowego łowienia i dotknięciu nad wodą kilkudziesięciu kijków przestawiło mi się w głowie pojęcie "uniwersała" w temacie wędki dla zaczynającego przygodę z muchówką.Przede wszystkim wytraciłem powoli owczy pęd w kierunku "koniecznego" łowienia jak najdelikatniejszymi kijami i zestawami. Owszem, fajnie jest sobie czasem (czy nawet często dosyć), połowić kijkami #4 czy #3. Ale i suchą muchę zapoda się całkiem dobrze na lince #6 czy #7 i takowym kijaszku.Sięgając wstecz 20-30 lat, standardem muchowym były klasy powyższe i niemal wszyscy łowili takim wędami. Nikt nie narzekał że mało delikatne ... Jak ktoś miał #5/6 to już było delikatnie, a sama #5 to było "łał" nad wodą. Gdzieś tu na forum pisałem kiedyś że odkąd dorwałem w swoje ręce pierwszy kijek #6 to zmieniłem zdanie w temacie takiego pierwszego "uniwersała" dla początkujących. Teraz mam kilka takich szóstek i uważam że to jest jak najbardziej odpowiedni kijek do rozpoczęcia przygody z muchą. Obsłuży każdą metodę muchołowieństwa bez wyjątku. Jedną lepiej, drugą nieco mniej, ale dosłownie każdą. Jeżeli do tego przyjąć za ogólnik (często się potwierdzający) że w tańszym segmencie sprzętowym klasy kijów muchowych są nieco zaniżane, to taka #5/6 jawi się jako kij odpowiedni "do wszystkiego".Jak już Janusz napisał w tym "szaleństwie" jest metoda. Co nie oznacza że trzeba koniecznie akurat taką drogą pójść wybierajac sprzęt na początek. Każdy z nas ma swoje własne zdanie i swój własny punkt widzenia. Ale po niecały roku intemsywnego dosyć łowienia i kupowania wcale niedrogiego sprzętu, którego ogólna cena jest równowartością zaledwie c.a. dwóch ... no góra trzech "markowych" kijów , pomału krystalizują mi się zarówno moje własne preferencje, jak i wszelkie inne sprawy tyczące się muchowego łowienia i wędek do tego przeznaczonych. Niedługo pewnie zacznę któreś tam, z moich prawie piećdziesięciu kijków sprzedawać. Taka kolej rzeczy. Miałem też przy tej gruntownie przemyślanej a czasami wręcz odwrotnie - ogromnie przypadkowej zabawie, całkiem dobry "fun" jak by to moje dzieci powiedziały.Zarówno przyczyną, jak skutkiem samym, ewolucji jest bioróżnorodność i mnogość ... tako twierdził Darwin. Trudno się z tym nie zgodzić Pozdrawiam. Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Forest-Natura 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Sięgając wstecz 20-30 lat, standardem muchowym były klasy powyższe i niemal wszyscy łowili takim wędami. Nikt nie narzekał że mało delikatne ... Jak ktoś miał #5/6 to już było delikatnie, a sama #5 to było "łał" nad wodą. Gdzieś tu na forum pisałem kiedyś że odkąd dorwałem w swoje ręce pierwszy kijek #6 to zmieniłem zdanie w temacie takiego pierwszego "uniwersała" dla początkujących. Teraz mam kilka takich szóstek i uważam że to jest jak najbardziej odpowiedni kijek do rozpoczęcia przygody z muchą. Obsłuży każdą metodę muchołowieństwa bez wyjątku. Jedną lepiej, drugą nieco mniej, ale dosłownie każdą. Jeżeli do tego przyjąć za ogólnik (często się potwierdzający) że w tańszym segmencie sprzętowym klasy kijów muchowych są nieco zaniżane, to taka #5/6 jawi się jako kij odpowiedni "do wszystkiego". Jest to na pewno temat do przemyśleń dla zaczynających przygodę z muszką. Zaczynałem ponad 30 lat temu i fakt, że mówiąc o uniwersalnym kijku dalej mam na myśli standard 9' #6. Z czasem uniwersał zjechał na #5 choć dalej uważam, że większe możliwości niesie za sobą "szóstka". Choć z przykrością obserwuję inną tendencję. Są - i to wcale nie należy do rzadkości - koledzy zaczynający przygodę z muchą jednym typem kija 10 -11 stóp i klasie 3-4. I najgorzej, że często przy tym pozostają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Są - i to wcale nie należy do rzadkości - koledzy zaczynający przygodę z muchą jednym typem kija 10 -11 stóp i klasie 3-4. I najgorzej, że często przy tym pozostają. To jest przykre ... Ale to już ich wola , każdy łowi jak lubi.Ja na muchę zaczynałem łowić gdzieś w latach 1992-93 , moją pierwszą wędką był kijek #7 , zresztą mój brat dalej tą wędką łowi , potem długie lata łowiłem #6/7 - i powiem szczerze było ok, faktycznie jak kolega wyżej pisze - dało się łowić praktycznie każdą metodą.Używałem do tego linki pływającej DT6 - zresztą jedynej jaką przez długie lata posiadałem...Fanie było Ale wracając do meritum - ja również na początek poleciłbym wędkę #6 , 9' - a później już można iść w stronę która w muchowej metodzie będzie Ci odpowiadać najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Nie wyobrażam sobie suszenia i zacinania ryby na żyłce 0.12mm z muchą #16-18 na kij AFTMA 7. Chyba że jest to stary szklak opisany AFTMA 5-7 O delikatniejszym łowieniu już nie wspomnę. Wiec #5 w dzisiejszej jakości materiałów blankow jest jak najbardziej ok. Typowo do suchej muchy i ryb do 50cm (czyli większości) zszedlbym na pewno do #4 Podsumowując, gdy ktoś chce być ustawiony do łowienia wszystkiego (choćby zawodnik) to #4 i #6 i ma być. O kiju do nimfy (żyłki) nie wspominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi