Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze zestawu dla początkującego

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Kij AFTMA 7 nie jest dedykowany do zestawu z żyłką 0.12. Łowiąc pstrągi nie widze potrzeby ani sensu stosować żyłki niżej 0,16. Muchy na hakach #16-18 to też nie jedyne kryterium złowienia pstrąga czy nawet wybrednego Sanowego lipienia ;-) I spokojnie....., ta klasa nie jest ani moją podstawową ani ulubioną do suchej muchy. Po prostu czasem sie mi zdarzyło tak łowić o warunki wymagały.

Faktem jest, że moja siódemka jest subtelniejsza niż większość dzisiejszych piątek, ale nie jest to szklak.

Nie żebym zabierał głos w dyskusji, właśnie mija rok od mojego powrotu do muchowania i nie śmiałbym dyskutować. Czytam za to z uwagą wszelkie dyskusje i staram się wyciągać z nich wszelkie elementy, które mogłyby być przydatne dla mnie. Niemniej, subiektywnie patrząc na to co piszą doświadczeni koledzy, odnoszę wrażenie, ze zapominają o tym, że łowiska muchowe to nie tylko San, Dunajec, Bóbr czy inne rzeki południa Polski.

Na większości łowisk, które odwiedzam z muchówką, o żadnym suszeniu mowy być nie może. Chyba, że zębów w grymasie zwanym "kocią mordą", z którym się zostaje po niekoniecznie nawet spartolonym braniu słusznego "lorbasa"  ;)

Na tych najbardziej zarośniętych odcinkach łowię kijem opisanym #4/5 z linką WF6, kij z poczciwego IM8 dzielnie znosi obijanie o gałęzie i przedzieranie się przez krzaczory 

Witam.

Nie dawno zacząłem przygodę z muszką i też miałem ten sam problem w doborze sprzętu i powiem krótko:

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dam-backbone-fly-g6-a1-p2170-k15112.html

mam w klasie 4/5 naprawdę bardzo dobre wykonanie za tą kasę i niska waga do tego kołowrotek mistrall delta fly 3/4 waga 144g super wyważa kij, linka jaxon DT5 pływająca do nauki wystarczy trochę muszek i do nauki rzucania bo tu już się troszkę trzeba naumieć :P  ale jest dużo filmów zagranicznych na yt które mi bardzo pomogły skumać co i jak. Pozdrawiam

Nie wyobrażam sobie suszenia i zacinania ryby na żyłce 0.12mm z muchą #16-18 na kij AFTMA 7. Chyba że jest to stary szklak opisany AFTMA 5-7 :)

Musiałbyś wziąć tą wędkę do ręki i sam zobaczyć :) To jest stary, pewnie gdzieś z końca lat 80 Cortland, Wędka pewnie z grafitu w rodzaju IM6 , bardzo subtelna jak na swoją klasę - da się łowić na suchą na 0.12 - choć oczywiście inne wędki nadają się do tego lepiej.

Ja na suchą łowię 8 stopową Daiwą Lochmor X #4 - też leciwa , ale niesamowita wędka...

Ale wracając do wędki #7 - wtedy gdy łowiłem nią wszystkimi metodami , byłem przeszczęśliwy że w ogóle ją mam - nawet mi przez myśl nie przeszło że mógłbym mieć drugą - bo po prostu nie było mnie na nią stać...Mój brat użytkuje tego Cortlanda do dziś - jest z niego bardzo zadowolony , ale to z powodu o którym pisze kolega powyżej - łowiska w których łowimy to w 90% rzeczki , gdzie finezyjnie po prostu się nie da...Pełno drzew , krzaków w wodzie, masa wszelakich gałęzi i innych zaczepów - a ryby spore...

Dlatego myślę też , że polecając komuś wędkę  - trzeba wziąć pod uwagę gdzie i co będzie łowił...

• Like 1

• 2 tygodnie później...

W piątym sezonie mojego muchowania utwierdziłem się w przekonaniu, że jedynym wedziskiem, które znajduje się w moich zasobach, zasługującym na miano uniwersału jest to w #6, długości '9. Mokra, sucha, streamer, nimfy w różnych odmianach .... wszystko obsługuje. Oczywiście na szczupaki z nią nie chadzam, ale gdybym musiał .....

• Like 1

nie mów tego na głos bo Cię zjedzą ;)

ile było wojen o to że początkującemu na początek poleca się własnie 9' #5/6 ;)

Niech próbują ....., smacznego. Za stary jestem Marianie, by się przejmować ogólnie przyjętymi kanonami, a o muchowaniu, choć baaaaaaardzo wiele jeszcze nie wiem, to wiem dość by postawić taką tezę. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że klasa klasie nierówna i niejednej szóstce bliżej do piątki, a innej do siódemki. Moja chyba jednak jest idealnie w klasie, bo streamero ogarnia w bystrzach Dunajca, a z sucharem można nią spokojnie startować do jesiennych lipieni z przyponem 0,10 na końcu.

• Like 2

Pewnie Helios i chyba "dwójka" ...

Bingo Janusz. To Orvis Helios 2 tip flex. Pisałem o niej w temacie "Najlepsze wędzisko ......" Szczerze powiedziawszy na sucharka wolę #4 mid flex, ale gdy wędruję z jednym kijem i istnieje "ryzyko" konieczności przejścia na streamera wybór zawsze pada na #6, gdy wieje zawsze #6......, zatem wniosek nasuwa się sam - uniwersał i tyle. Dziś znowu byłem na rybach - uzbroiłem trzy kije #4,6 i 8, bo i na szczupaka była nadzieja (złudna jak się okazało) i większość roboty odwaliła "szóstka".

• 1 miesiąc temu...

Czesc

Zaczynam przygodę z fly chcę lowić nimfą + suchar, wiec pytanie zachodzi.. jakie kije + kołowrotki wszystko sie musi zmiescic w 1200zl

Poczytałem trochę i na nimfe ludzie polecaja jaxa monolith xt 335(czy to bedzie dobre zestawienie?) i np młynek okuma slv 4\5 ...licze na w miarę szybką pomoc dziekuję

Edytowane przez Grubas

Jaxon 335 wiem ze tylko nimfa okume slv 4/5 juz mam wiec teraz kij potrzebny padlo na jaxa jaki mlynek tego kija wywazy? W sumie wywazenie co daje? ..reka sie mniej meczy ? Sucha tez chce wied do o pomoc mam na oku kije vision vipu albo airflo delta classic jezeli padnie. Na ktorys z tych kiji to jaki kolowrotek pod to ? Bede lowil dunajec san

Może taka jak w linku;

http://www.flyfishing.pl/komis/msg.php?id=94113&offset=0

albo nówka od Garry'ego

http://www.garryevans.co.uk/greys-gr30-fly-rods---now-half-price-7978-p.asp

Edytowane przez janusz.walaszewski

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...