OloPe Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Kij AFTMA 7 nie jest dedykowany do zestawu z żyłką 0.12. Łowiąc pstrągi nie widze potrzeby ani sensu stosować żyłki niżej 0,16. Muchy na hakach #16-18 to też nie jedyne kryterium złowienia pstrąga czy nawet wybrednego Sanowego lipienia ;-) I spokojnie....., ta klasa nie jest ani moją podstawową ani ulubioną do suchej muchy. Po prostu czasem sie mi zdarzyło tak łowić o warunki wymagały.Faktem jest, że moja siódemka jest subtelniejsza niż większość dzisiejszych piątek, ale nie jest to szklak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Nie żebym zabierał głos w dyskusji, właśnie mija rok od mojego powrotu do muchowania i nie śmiałbym dyskutować. Czytam za to z uwagą wszelkie dyskusje i staram się wyciągać z nich wszelkie elementy, które mogłyby być przydatne dla mnie. Niemniej, subiektywnie patrząc na to co piszą doświadczeni koledzy, odnoszę wrażenie, ze zapominają o tym, że łowiska muchowe to nie tylko San, Dunajec, Bóbr czy inne rzeki południa Polski.Na większości łowisk, które odwiedzam z muchówką, o żadnym suszeniu mowy być nie może. Chyba, że zębów w grymasie zwanym "kocią mordą", z którym się zostaje po niekoniecznie nawet spartolonym braniu słusznego "lorbasa" Na tych najbardziej zarośniętych odcinkach łowię kijem opisanym #4/5 z linką WF6, kij z poczciwego IM8 dzielnie znosi obijanie o gałęzie i przedzieranie się przez krzaczory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Witam. Nie dawno zacząłem przygodę z muszką i też miałem ten sam problem w doborze sprzętu i powiem krótko: http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dam-backbone-fly-g6-a1-p2170-k15112.html mam w klasie 4/5 naprawdę bardzo dobre wykonanie za tą kasę i niska waga do tego kołowrotek mistrall delta fly 3/4 waga 144g super wyważa kij, linka jaxon DT5 pływająca do nauki wystarczy trochę muszek i do nauki rzucania bo tu już się troszkę trzeba naumieć ale jest dużo filmów zagranicznych na yt które mi bardzo pomogły skumać co i jak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Nie wyobrażam sobie suszenia i zacinania ryby na żyłce 0.12mm z muchą #16-18 na kij AFTMA 7. Chyba że jest to stary szklak opisany AFTMA 5-7 Musiałbyś wziąć tą wędkę do ręki i sam zobaczyć To jest stary, pewnie gdzieś z końca lat 80 Cortland, Wędka pewnie z grafitu w rodzaju IM6 , bardzo subtelna jak na swoją klasę - da się łowić na suchą na 0.12 - choć oczywiście inne wędki nadają się do tego lepiej.Ja na suchą łowię 8 stopową Daiwą Lochmor X #4 - też leciwa , ale niesamowita wędka...Ale wracając do wędki #7 - wtedy gdy łowiłem nią wszystkimi metodami , byłem przeszczęśliwy że w ogóle ją mam - nawet mi przez myśl nie przeszło że mógłbym mieć drugą - bo po prostu nie było mnie na nią stać...Mój brat użytkuje tego Cortlanda do dziś - jest z niego bardzo zadowolony , ale to z powodu o którym pisze kolega powyżej - łowiska w których łowimy to w 90% rzeczki , gdzie finezyjnie po prostu się nie da...Pełno drzew , krzaków w wodzie, masa wszelakich gałęzi i innych zaczepów - a ryby spore...Dlatego myślę też , że polecając komuś wędkę - trzeba wziąć pod uwagę gdzie i co będzie łowił... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 W piątym sezonie mojego muchowania utwierdziłem się w przekonaniu, że jedynym wedziskiem, które znajduje się w moich zasobach, zasługującym na miano uniwersału jest to w #6, długości '9. Mokra, sucha, streamer, nimfy w różnych odmianach .... wszystko obsługuje. Oczywiście na szczupaki z nią nie chadzam, ale gdybym musiał ..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 nie mów tego na głos bo Cię zjedzą ile było wojen o to że początkującemu na początek poleca się własnie 9' #5/6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 nie mów tego na głos bo Cię zjedzą ile było wojen o to że początkującemu na początek poleca się własnie 9' #5/6 Niech próbują ....., smacznego. Za stary jestem Marianie, by się przejmować ogólnie przyjętymi kanonami, a o muchowaniu, choć baaaaaaardzo wiele jeszcze nie wiem, to wiem dość by postawić taką tezę. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że klasa klasie nierówna i niejednej szóstce bliżej do piątki, a innej do siódemki. Moja chyba jednak jest idealnie w klasie, bo streamero ogarnia w bystrzach Dunajca, a z sucharem można nią spokojnie startować do jesiennych lipieni z przyponem 0,10 na końcu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 No to pochwal się nazwą tego uniwersału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Pewnie Helios i chyba "dwójka" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Pewnie Helios i chyba "dwójka" ...Bingo Janusz. To Orvis Helios 2 tip flex. Pisałem o niej w temacie "Najlepsze wędzisko ......" Szczerze powiedziawszy na sucharka wolę #4 mid flex, ale gdy wędruję z jednym kijem i istnieje "ryzyko" konieczności przejścia na streamera wybór zawsze pada na #6, gdy wieje zawsze #6......, zatem wniosek nasuwa się sam - uniwersał i tyle. Dziś znowu byłem na rybach - uzbroiłem trzy kije #4,6 i 8, bo i na szczupaka była nadzieja (złudna jak się okazało) i większość roboty odwaliła "szóstka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubas Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 (edytowane) CzescZaczynam przygodę z fly chcę lowić nimfą + suchar, wiec pytanie zachodzi.. jakie kije + kołowrotki wszystko sie musi zmiescic w 1200zlPoczytałem trochę i na nimfe ludzie polecaja jaxa monolith xt 335(czy to bedzie dobre zestawienie?) i np młynek okuma slv 4\5 ...licze na w miarę szybką pomoc dziekuję Edytowane 30 Czerwca 2017 przez Grubas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 335 na suchą?Druga sprawa to tego dżaksona ta okuma slv4/5 napewno nie wyważy.Weź sobie kup kij 9 stopowy to połowisz wszystkimi metodami.Ten żakson to tylko do nimfy się nadaje.Na jakich wodach łowisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tondromski Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Dla mnie uniwersalnym wedziskiem jest hanak alpen nymph 4 in 1 masz wedke 6 skladowa ktora daje wiele mozliwosci z racji regulacji dlugosci 290 / 305 / 320 / 335 , mam 2 lata i jestem bardzo zadowolony budzet okolo 1200 zl za sama wedke ale naprawde polecam, wedka super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubas Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Jaxon 335 wiem ze tylko nimfa okume slv 4/5 juz mam wiec teraz kij potrzebny padlo na jaxa jaki mlynek tego kija wywazy? W sumie wywazenie co daje? ..reka sie mniej meczy ? Sucha tez chce wied do o pomoc mam na oku kije vision vipu albo airflo delta classic jezeli padnie. Na ktorys z tych kiji to jaki kolowrotek pod to ? Bede lowil dunajec san Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATIQUES Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Nie ma rzeczy uniwersalnych. Będziesz musiał kupić dwie wedki ale w tym budżecie się zmiescisz. Później daj jaxona do przerobienia i będziesz miał kosę na nimfe ze hej☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocmyrz Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Koledzy polecą jakąś węglową wędkę budżetowa (400 pln to max) do suchara?Idealnie byłoby 4# i 8'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariuszb Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Polecam Echo Base. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) Może taka jak w linku; http://www.flyfishing.pl/komis/msg.php?id=94113&offset=0 albo nówka od Garry'ego http://www.garryevans.co.uk/greys-gr30-fly-rods---now-half-price-7978-p.asp Edytowane 1 Lipca 2017 przez janusz.walaszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 http://www.sport-fish.pl/ross-essence-fsbr-44900-c-426_629.htmlCiut drożej i nie 8' , ale będziesz Pan zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Witam.Kocmyrz ... takich kijków jest ze sto różnych modeli ... każdy będzie Ci tu polecał co innego ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grey Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 ja polecam dorwać kolegów nad wodą,pomacać kilka wędek i wtedy podjąć decyzję co mi najlepiej leży w ręku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianosum Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Ten kijek nadałby się na początek?? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6741358943 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Nada się, będzie to uniwersalna wędka. Chyba, że celujesz w jeden gatunek ryb to wtedy można coś bardziej specjalistycznego poszukać - w niższej, bądź wyższej klasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi