Skocz do zawartości

Wisła w okolicach Oświęcimia !! (od ujścia rz.Soła do ujścia rz.Skawa)

Bartosz 82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Zaczynam swoją przygodę ze spiningiem na odcinku Wisły029.Słyszałem,że jest to łowisko sporych leszczy,karpii,karasi. Panowie jak ma się sprawa z zębatymi? Widziałem ten odcinek kilkukrotnie i nie przypomina mi on Wisły z moich rodzinnych stron(Tarnobrzeg,Sandomierz,Zawichost,Annopol).Brak tu ostróg,opasek,przykos etc. Wisła ma bardziej dziki charakter i swój urok :-) Proszę o podpowiedź odnośnie występujących tu drapieżników,głębokości wody. Chętnych zapraszam do kontaktu i wspólnych wypadów na ryby od Maja. Pozdro i połamania kija!!

• Like 1

Opisywane duże leszcze, karasie i inne znalazły już swoich fanów, którzy odwiedzają ten odcinek z wyjątkowo lotnymi przynętami.

Trzy lub dwie kotwiczki przymocowane do linki głównej na sztywno zakończone sporawym ciężarkiem.

Lub druga grupa bardziej "etycznych" odwiedza ten odcinek poniżej progu i próbuje łowić między leszczami jazie rozgiętymi hakami 6/0-10/0....guma w zasadzie w tym zestawieniu jest zbędna.

Taka to smutna prawda o tym odcinku.

Widze że szarpakomania występuje masowo w wodach PZW obojętnie w jakim okręgu zawsze znajdą się jakieś mendy społeczne. Nad wodą będe często i napewno jeśli takowych zaobserwuje to obojętnie nie przejdę obok jegomości.

Samo łowisko wygląda naprawdę obiecująco Wisełka fajnie meandruje...więc miejsca z dołkami(rynnami) są napewno.Kanał Dwory i Przeciszów będą alternatywą jeśli będzie pusto na Królowej.

Mimo to dalej nie wiem na jakie gatunki zębaczy mogę liczyć...wertuje neta i jest naprawde mało info odnośnie 029. Czy jest Sum,Sandacz,Szczupły,Boleń? Nie pytam o miejscówki...z czasem znajde je na 100% tylko o gatunki ryb. Ewentualnie dominacje któregoś z nich

Najwięcej jest sandacza. Kerguleny są wszędzie - większe tylko miejscowo. Najczęściej na głębszych odcinkach, bo to generalnie bardzo płytka rzeka. Szczupaka jest znacznie więcej w Kanale Dwory - w rzece to raczej rzadki przyłów. Sumy były już w czasach gdy woda na ujściu Soły miała czarny kolor - nadal są, choć podobnie jak z sandaczem - trzeba szukać głębszych miejsc. Boleń najczęściej poniżej progów, bo tam są zawsze zgrupowania rap. Na całym odcinku można złowić bardzo duże jazie, kleni jest znacznie mniej. Kłusownicza chujnia koncentruje się w okolicach progów - na rzece pomiędzy progami jest znacznie spokojniej.

Najwięcej jest sandacza. Kerguleny są wszędzie - większe tylko miejscowo. Najczęściej na głębszych odcinkach, bo to generalnie bardzo płytka rzeka. Szczupaka jest znacznie więcej w Kanale Dwory - w rzece to raczej rzadki przyłów. Sumy były już w czasach gdy woda na ujściu Soły miała czarny kolor - nadal są, choć podobnie jak z sandaczem - trzeba szukać głębszych miejsc. Boleń najczęściej poniżej progów, bo tam są zawsze zgrupowania rap. Na całym odcinku można złowić bardzo duże jazie, kleni jest znacznie mniej. Kłusownicza chujnia koncentruje się w okolicach progów - na rzece pomiędzy progami jest znacznie spokojniej.

Piotrek to ty ?

nie jest kolorowo na tym odcinku ...można się spodziewać wszystkiego a częściej niczego :D

ja bym powiedział, że jest bardzo kolorowo, szczególnie po brzegach. Tony plastikowych butelek, steropianów, zapalniczek, żarówek, pudełek po tictakach, zawieszek do wc i wiele, wiele innych :( z rybami bywa różnie

• Like 1

Kolega Świstak ma racje. Patrząc na brzeg wiślany w niektórych miejscach miałem wrażenie że ,,kultura" niektórych tam łowiących,,ludzi" jest 100lat za murzynami!! Panowie dbajmy o porządek!!. Zostawiajmy czyste łowisko po sobie-dla innych,ale też dla siebie. Przecież przyjemniej jest łowić ryby,wsród zieleni i kolorów przyrody a nie pomiędzy śmieciami !!

Wierzcie mi śmieci Kormoranów nie odstraszą!! A tych na 029 jest sporo :-)

Edytowane przez Bartosz 82

• 2 tygodnie później...

Kuźnica Warężyńska

Na kuźnicy zima. Pływałem w sumie 19 godzin i ciężko powiedzieć, żeby wyniki były choćby "jakieś"... :/

P.S. Do Kuźnicy trzeba głowy - nie tylko w kwestiach rybałki http://www.dziennikzachodni.pl/wiadomosci/dabrowa-gornicza/a/smiertelny-wypadek-na-pogorii-iv-nie-zyje-44latek,12037060/

Takiego syfu jak wpada do Wisły to chyba nikt nie widział. Około 700 metrów powyżej ujścia Soły do Wisełki wpada Przemsza. Szambo przemysłowe przy tym co tam płynie to Cisowianka w najczystszej postaci. Dziwie się, że ludzie mogą zabierać ryby z odcinka poniżej ujścia Soły aż pod Kraków.

Witam.

Ostatnim miastem, które odprowadza jeszcze wszelakie ścieki do Przemszy są niestety Mysłowice.

Kiedyś Będzin i Sosnowiec skutecznie truły wszystko co się w tej rzece pojawiało. Pamętam jeszcze kilkanaście lat wstecz jak Przemsza zmieniała co tydzień kolor od czerwonego porzez brązy, zielenie wszelkie po granatowy. Obecnie z każdego niemal mostu w tych miastach można oglądać ryby w wodzie. Jakby zrenaturalizować jej koryto to można by zrobić spokojnie miejskie łowisko pstrągowe w samym centrum wielkiej aglomeracji. Potem niestety jest wpływ Brynicy, która śmierdzi jeszcze kilkudziesięcioletnimi pokładami syfu zaległymi na dnie, o każdej porze roku (pomimo tego są tam nawet ryby) no i Mysłowice właśnie, które nadwyżki ścieków nie mieszczące się w oczyszczalniach w Sosnowcu i Jaworznie, odprowadzają wprost w ich najzwyklejszej postaci (to co idzie do muszli, umywalek i wanien) do Przemszy.Trochę wstyd dla ponad 70-cio tysięcznego miasta i jego włodzarzy ...

Ale kto by się tam ściekami przejmował jak kopalnie popadały i pracy nie ma.

Pozdrawiam.

Czytam i własnym oczom nie wierzę?! Panowie a jakieś ruchy ze str.braci wędkarskiej były robione,żeby coś z tym ,,gównianym"tematem zrobić? Przecież jeżeli to wszystko wpada Przemszą do Wisły to nie tylko łowienie poniżej ujścia jest gównianą spr.ale smuga ścieków ciągnie się dużo dalej!?