krzysiek Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Jak sobie pomyślę, że kij tak zbudowany znacznie mniej odbiega charakterystyką od klasycznego, a może nawet nie różni się specjalnie charakterystyką od gołego blanku z rękojeścią, to... aż mnie rączki świerzbią. W ciężkich i krótkich konstrukcjach nie ma to specjalnego znaczenia, czasem dobrze je nawet „rozmiękczyć”, ale w średnich (długich), czy w lekkich (o dowolnej długości) to może być strzał w dziesiątkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Można sobie wpływ różnic wysokości wodzika zneutralizować rozstawem dwóch pierwszych przelotek . I choć w ramach rodbuildingowego rozpasania zdecydowanie obstaję za budową dwóch różnych , to można pogodzić oba typy kołowrotków jednym kijem . Do dwuuncjowego kija dokręcam stx i tdx , a który to drugi wysoki jest jak stodoła . I nie szeleści .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgadza się w kijach powyżej powiedzmy 3/4 oz na pewno. Choć jeśli wziąć pod uwagę kije z segmentu light lub ultralight to ja bym skłonił się tylko ku jednemu z rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 witam!własnie wróciłem z testów polowych. nic nie złowiłem, a pompa uniemożliwiła mi wykonanie fotek. kij rzutowo jest świetny. porównywałem go z kijem na muchowym blanku st. croix sc IV 9' #9zbrojonym tradycyjnie. wnioski są takie że MHX rzuca dalej i jak gdyby mniej problemowo. na jednym włączonym bloczku można walnąć ile fabryka dała i nie obawiać się brody. kontrola kciukiem prawie nie potrzebna. na odległość rzucałem kastmasterma 28g i na kołowrotku pokazywał się podkład. nawinięte mam 125y plecionki 15lb wiec rzuty na były na pewno w granicach 70-80m. st croix tak dobrze nie rzuca, przy jednym bloczku trzeba naprawdę uważać. trudno mi powiedzieć ile z tego to zaleta blanku a ile zbrojenia. rzuca się jednakoż bardzo dobrze. odpowiadając na Wasze pytania. kij początkowo chciałem zbroić tradycyjnie obawiając się że ze spiralą sobie nie poradzę. jednakże jak zobaczyłem ilość i wielkość przelotek na blanku przy zbrojeniu tradycyjnym to postanowiłem popróbować jednak spirali. z takim spacingiem kij wygląda świetnie, przelotki są prawie niewidoczne, a dzisiejsze testy rzutowe tylko utwierdziły mnie w słuszności tej decyzji. sama spirala jest na 3 przelotkach. tu wzorowałem się na dwóch kijach które mam od @Buriego ( st. croix scIV 7' 8-12lb, oraz st. croix scIV 7'3'' 17-30lb big jig)oba zbrojone są spiralnie i w obydwóch świetnie ta spirala działa. jeżeli chodzi o sam rozmiar przelotek to zrobiłem na takich jakimi dysponowałem. być może można było by się pokusić o inną (mniejszą) rozmiarówkę, co nie jest do końca rzeczą straconą bo mam drugi taki sam blank i z nim pewnie bardziej poeksperymentuje. Sławek, dziękuję za miłe słowo - masz 100% słuszność w tym małych przelotkach coś jest!pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalB Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Bardzo fajnie. Czy pierwsza przelotka jest od razu pod kątem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 witam!tak, pierwsza perzelotka jest pod kątem. nie pytaj pod jakim, bo robiłem wszystko na oko pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Bardzo zacnie się to wszystko prezentuje, a koncepcja spirali i malutkich ringów przyklejonych do blanku, to jest to co mój ścieśniony latami spiningu umysł, bardzo przekonuje w temacie dłuższego casta. Pytałem o moc tej wędki, bo patrząc na parametry i opisy blanków trochę tracę wątek.. Z innej serii co prawda, ale 17lb opisany do 3/4oz (większość tak jest opisana), a Twój salmon (wyjątkowo względem reszty) 15lb do 1 1/2oz... a z danych katalogowych (butt/tip) takie jaja nie wynikają.EDIT: Znalazłem w wątku o MHXach, kolega @ark70 o ST 1084F: Katalogowa moc kija 15lb. zdecydowanie zaniżona ,bardziej realne jest 20-22lbI to jakby się bardziej zgadzało Masz Peresada podobne przekonanie? PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 faktycznie dolnik sugeruje potężną moc, porównując do 12lb st croix to może to mieć te 20lb. natomiast szczytówka jest relatywnie cienka i dobrze miota wabiki z dolnego zakresu. ogólnie to naprawdę ciekawy blank i myślę że będę miał z tego kija pociechę.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Oby jak najszybciej dał się przyjemnie i solidnie przetestować. Połamania! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 faktycznie dolnik sugeruje potężną moc, porównując do 12lb st croix to może to mieć te 20lb. natomiast szczytówka jest relatywnie cienka i dobrze miota wabiki z dolnego zakresu. ogólnie to naprawdę ciekawy blank i myślę że będę miał z tego kija pociechę.pozdrówka Siemka. Pozwolę sobie wtrącić słówko. Jestem przekonany że będziesz miał z kijka pociechę, a czułość blanku sprawi Ci nie małą satysfakcję z brań .Możliwości rzutowe mojego ST są równie imponujące, więc to chyba cecha wrodzona blanku (nie ujmując w niczym zbrojmistrzowi )a prawidłowy rozstaw przelotek jeszcze te możliwości polepsza.Generalnie ten model to jeden z ciekawszych blanków w przedziale uniwersal za bardzo rozsądne pieniądze z jakimi się zetknąłem. pozdro Arturps bardzo fajna robota, taka ze smaczkiem , gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 No Krzysztof, zapowiada się niezła wykałaczka na pollacki i bassiory Świetna robota, takie kije lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 9 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 witam!poniżej mój kij nr. 3 (dwójki nie prezentuje bo taka sama jak nr.1, inny tylko kolor omotek)spinning zrobiony dla kolegi, taki uniwersalny kij do wszystkiegoblank mhx, uchwyt fuji DPSM 18, przelotki fuji sicpozdrówka Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hhary1 Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Bardzo ładnie i estetycznie zrobiony kijek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 @Peresada, Bardzo ładnie położony lakier. Wplatane nitki również. Gratulacje!!! Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 @Peresada, Bardzo ładnie położony lakier. Wplatane nitki również. Gratulacje!!! Bujo no nie no jak juz sam bujo takie rzeczy pisze - pierwszy krytyk III RP w rodbuildingu to znak ze kij jest po prostu wyczesany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Jakieś fotki z ugięcia można zobaczyć? Wygląda w pełni profi Piękna sprawa!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Mifek jak już Bujo nie ma zastrzeżeń do położonego lakieru to oznacza, że Peresada jest rodbuilerem NR 2, bo 1 jest już zarerwowana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 9 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 witam!nie przesadzałbym z tym wyczesaniem @Bujo wykazał się kurtuazją , niemniej jednak dziękuje za miłe słowa.więcej fotek nie będzie raczej, bo kij u kolegi już pracuje to są jedyne fotki jakie mam. no chyba ze da mi się go namówić na jakoś sesję, ale to dopiero za 2 tygodnie ( w środę wyjeżdżam)pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Chciałbym zauważyć, że wędki nr 2 i nr 3 są wyraźnie OT w tym wątku Ładnie, ładnie, faktycznie równiutko położony lakier i wszystko czyściutko! Oby tak dalej. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Witam, Jak widać @Bujo nie zajmuje się tylko krytyka ale potrafi tez docenić solidny rod building co w tym przypadku ma miejsce. Krzysiek- sam wiesz doskonale, ze wędki jakie widziałem na zlocie w IRE, nie umywają się do tego co zrobiłeś. Moje serdeczne gratulacje po raz kolejny. Zresztą pan od Rodmas-u zrobił kolosalne postępy i sam nie bal bym się mu powierzyć kolejnego projektu Biorąc pod uwage te parę wędek, jakie pokazałeś tutaj masz niewątpliwy talent Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Mifek jak już Bujo nie ma zastrzeżeń do położonego lakieru to oznacza, że Peresada jest rodbuilerem NR 2, bo 1 jest już zarerwowana . @Jozi, Czy do wędki, jaka ci zrobił pan z polecenia możesz się przyczepić w jakimkolwiek detalu? Jeśli tak bardzo chętnie odkupie :D Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Michał dlatego mówię, że jest rodbuilerem nr 2 .Nie mam absolutnie zastrzeżeń a zaxis nie jest do sprzedania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Jozi- sam wiesz jak u niego z czasem A taki Z-Axis na tytanach by mi się przydał i chyba niedługo zamówię. Nie zaśmiecajmy jednak Krzyśkowi wątku Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 MIchał mnie nie chodzi o czas wiem ,że Roman czasu nie ma A zaxisek miodzio, tylko nie mam czasu go wypróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 witam!bardzo mało czasu ostatnio.poniżej kijek dla kolegi robiony nawet nie wiem na ile rat.poza tym przede mną 3 elitki do zbrojenia. dwa castingi i jeden spin. na razie udało mi się zrobić rękojeć do elitki 20lb.bardzo jestem z niej zadowolony. sam kij bedzie uzbrojony spiralnie w małe ringi. myśle że efekt końcowy bedzie świetny pozdrówka Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi