Skocz do zawartości

mój pierwszy kijek

peresada

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Sprzedam wam modelarski sposób na malowanie napisów. My używamy igły od strzykawki do której lutujemy kawałek blaszki jako uchwyt do pióra.Blaszka np mosiężna 3mm x 0,5 x 25 zaginamy koniec na jakieś 4mm pod kontem 45 st i lutujemy do korpusu igły następnie obcinamy igłę na jakieś 20mm i dokładnie polerujemy na papierze wodnym 2000 czoło igły ,jeżeli igła miała drucik to go zostawiamy jako języczek, farbę nabieramy czyś w korpus igły i malujemy grubość igły daje nam dokładnie grubość robionego napisu a farbę rozcięczamy tak aby ładnie ciągnęła linię. W igle jak brak oryginalnego drucika dobieramy miedziany zabezpiecza on samoczynne spływanie lakieru i robienie kleksów.Tornado

Z moich skromnych doświadczeń, użytkownika nie rodbuildera, przy rękojeściaach castingowych za uchwytem do multika dawał bym nieco większy kawałek ( tak z 5cm) brul korka lub innego silnie twardego. Co do wykonczenia - OK, natomiast jakość użytego korka nie powala.

U.

• 3 tygodnie później...

witam!

maiłem zbrojic kij dla siebie - elikę 7' 20lb, ale skończyło się na tym że uzbroiłem bliźniaczą sztuke dla kolegi ( blank w innym kolorze)

kij uzbrojony klasycznie wg. fuji concept

(12-10-8-7-7-6-6-6-6-szczyt 6), w alconite. waga gotowej wędki to 144g.

kij jest bardzo poręczny. testowałęm go rzutowo ze sliderami 12s i jackiem 12s. daje sobie radę bez problemu z takimi wabiami. widać wiec jak opis producenta ma się do rzeczywistej mocy tego kija.

ze wzgledu na małą ilość czasu foregrip zabrałem z prezentownej nie gotowej wcześniej elitki dla mnie. poniżej parę fotek, pewnie wiecej tego kija nie zobaczą bo za chwilkę wybiera się na dorzecze amazonii :D

20120122dsc0008.jpg

Uploaded with ImageShack.us

20120122dsc0010.jpg

20120122dsc0019.jpg

20120122dsc0018.jpg

20120122dsc0020.jpg

20120122dsc0021.jpg

20120122dsc0024.jpg

20120122dsc0011.jpg

20120122dsc0025.jpg

20120122dsc0023.jpg

Zastanów się Krzyśku czy przy takiej jakośći korka (dosyć niskiej) nie warto dać za uchwytem castingowym kilka plasterków korkogumy więcej - pot i macerowanie w łapie szybko skróca żywota tego korka, a przynajmniej go oszpecą. Pewnym wyjściem może być szpachla + 2 warsty corkseala, ale takie renowacje pewnie ze 2 razy do roku trzeba będzie robić.

Generalnie miło spojrzeć na klasyczny kijek. Mi też bardziej leży ECS do casta powiem szczerze. Ciekawe jak się spisze w tej Amazonii - może kolega podrzuci jakieś foty do wątku ?

myślę że nie bedzie tak źle, korek jest dobrze zabezpieczony cork sealem i pewnie chwilke wytrzyma. od siebie dodam że od zeszlego roku dośc mocno ekspolatuje mhx-a z podobna rękojeścią. na chwile obecną nie widać jakichkolwiek oznak zużycia ( kij robi również oceanie). z resztą ta elitka pewnie 2 sezonów nie przeżyje :D

pozdrówka

myślę że nie bedzie tak źle, korek jest dobrze zabezpieczony cork sealem i pewnie chwilke wytrzyma. od siebie dodam że od zeszlego roku dośc mocno ekspolatuje mhx-a z podobna rękojeścią. na chwile obecną nie widać jakichkolwiek oznak zużycia ( kij robi również oceanie). z resztą ta elitka pewnie 2 sezonów nie przeżyje :D

pozdrówka

To ja jeszcze tej wedki na oczy nie widzialem, a juz sie buja po internecie! Ladna jest, troche szkoda jej :D Ale dziekuje pieknie :D

Biorac pod uwage moje zdolnosci, to marne szanse zeby sie ten korek zdazyl zetrzec...

Czyli tak jak pisałem nie ma co się martwić, że korek szlag trafi. Pewnie Bigos polanie kij na łbie jakiegoś forfitera pakujacego mu się do czółna w ramach pogłębiania stosunków gadzio ludzkich, lub na ogromnej rybie, bo zgodzimy sie chyba że ten kaliber to trochę mały na miejscowe stwory.

Chyba że na jakaś młodzież. Pozdrowka

Ps.

Prusak, niestety nie pamiętam numeracji dokładnie. Nie zrobiłem notatek.

Kij nie był dla mnie. Pozdrowka

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

witam!

kiedy zacząłem składać kijki samemu pomyślałem że warto ażeby wszystkie wędki którymi łowię były moim właśnym dziełem.

plan ten pomału wcielam w życie. ostatnmi czasy łowiłem szczupaki kijem zrobionym na blanku st. coix scIV big jig wykonanym przez @Buriego. to doskonała wędka. pierwotnie chciałem uzbrojić taki sam blank, ale w międzyczasie naszła mnie reflekcja że w końcu dużych zebatych trochę już złowiłem, ostatnio do jerku sięgam rzadziej, a jak już to nie walczę już mega wabiami. slider 12 czy tonący jack to w zasadzie max. pomyślałem zatem że może warto uderzyć w bardziej finezyjny kij? tak czy inaczej sprzedałem big jiga oraz ryogę a kupiłem revo stx i balank st. croix SCV 7' 12-20lb. poniżej gotowy kijek. uzbrojony spiralnie w fuji sic ( od matagiego razem z wysyłką i rabatem wyszło taniej niż alconite z mudhole) o wymiarach 7-6-6-6-5-5-5, uchwyt fuji ACS 16 plus nakręcany symboliczny raczej forgrip dostosowany do niskiego profilu i mojego sposobu trzymania kija. blank za forgripem został mocno potraktowany lakierem ze względu na to że mam dosyć kiepski zwyczaj zaczepiania wabia o multik i wtedy dyndająca przednia kotwica dosyć mocno rysuje blank. teraz porysuje sobie lakier :D . poza tym czarna omotka ze wstawkami z kolorze miedzi i metalicznego niebieskiego. nici pro wrap i gudeboard. tak jak wspomiałem już wcześniej podczas prezentacji kija dla Bigosa na tym samym blanku, kij bez problemu daję sobie radę z wabiami o wadze 70-80g. myślę że łowienie taką wędką będzie fajowe :D

pozdrówka

20120224dsc0114.jpg

20120224dsc0133.jpg

20120224dsc0140.jpg

20120224dsc0141.jpg

20120224dsc0142.jpg

20120224dsc0128.jpg

20120224dsc0139.jpg

Piękna wędeczka, jak zwykle idealnie położony lakierek :huh:

Przy okazji mam pytanko, czy może schodziłeś przy jakimś kijku w spirali do 4.5,bo swoją elitkę 12lb pod sandałka zamierzałem kończyć na 5, ale patrząc jak bez oporów dajesz 5 na kijek 20lb więc zaczynam kąbinować. No i uchwyt ACS z nakręcanym fore wygląda gitowo :mellow: