Skocz do zawartości

Plecionka Daiwa J-Braid 8X

Drabek

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem 0.1 i rwała się gdzie chciała. Z ciekawości dowiązałem do strofta 0.14 i.... j-braid przegrał. Dwie próby i dwa razy to samo.

Może stara może w złych warunkach trzymana. Nie wiem. W każdym bądź razie nigdy więcej j-braida

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka

• 1 rok później...

po roku używania w/w plecionki moge stwierdzić, że w tym przedziale cenowym jest jedną z lepszych plecionek, ja płaciłem za 300m 92zł, uzywałem średnicy 0.18;

to prawda że traci kolor ale nie ma wielkiej różnicy jak przy nowej, nie szumi też na przelotkach;

łowiłem nią na bugu cały sezon do teraz i nie zauważyłem żeby sie strzępiła, a jak wyrywałem z zaczepu to zawsze pękała na wiązaniu przy przyponie, ostatnio nawet po holu suma który mi się wypioł nie zauważyłem żeby sie osłabiła, zostało juz mi jej niewiele na kołowrotku i jak bedę kupował to też kupię taką samą

ze swojej strony polecam

• 2 tygodnie później...

Kupiłem tą plecionke 0,13mm do połowu bolków,fajna bo miękka cicha i daleko można rzucić ale niestety zaczęła się plątać i rwała się w różnych miejscach po pół roku użytkowania,kupiłem drugi raz tą samą dając jej drugą szansę może tamta była wadliwa,po 3 tygodniach działo się to samo,więc jej już niekupie,kolega używa cieńszej pod okonie i jest bardzo zadowolony

• Like 1

Kupiłem tą plecionke 0,13mm do połowu bolków,fajna bo miękka cicha i daleko można rzucić ale niestety zaczęła się plątać i rwała się w różnych miejscach po pół roku użytkowania

Kupiłem też 0,13mm, po 3 miesiącach użytkowania mam tak samo... ze 150m zostało jakieś 50m. Na drugi sezon trzeba szukać innej.

• Like 1

nie do konca w temacie, ale kupilem niedawno (na f-m jest promocja) taka daiwe j4 zolta opisana jako 0.10mm i 3.8kg. Wyjatkowo nie testowalem wytrzymalosci. W porownaniu do strena 8(czy 10?) lbs (niby 0.13mm).

wyraznie ciensza i cichsza. Za to kolor stracila po 2 dniach lowienia na calym odcinku co mial styk z woda - stren po kilku latach nie stracil tyle koloru. Mialem tez (ale tylko gruube - na suma) multikolorowe turnamenty i samurai- tracenia kolor nawet w zblizonym stopniu do j4 nie stwierdzilem.

• 2 tygodnie później...

Nie moglem edytowac poprzedniego wpisu. Niestety plecionka o podobnych wlasciwosciach do ygk g-soul i varivasa (mialem chyba super PE). Wzialem odwinalem kilka metrow z tego odcinka co juz stracil kolor (uzywana byla z funkiel nowka wedka z przelotkami bodaj minima - st croix panfish wiec pekniecie porcelanki mozemy wykluczyc). W kilku terstach  0.1mm/9lbs (z lacznikami bezwezlowymi etc) nie przekroczylem 5lbs. Nowa ze szpulki wersja 0.15mm 15lbs najlepszy wynik okolo 10 lbs.

• 4 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Cześć miał ktoś możliwość porównania tej plecionki z Europy i USA?.

Pytam bo według Daiwa.com

Daiwa J braid 20lb ma 0.23mm

A w Polskiej dystrybucji

0.22mm ma 37.5lb

0.24mm ma 40lb

I teraz pytanie gdzie grubość będzie najbliżej prawdy.

Amerykańce żrą hamburgery to mają zaropiałe oczy i źle widzą, dopiero polscy dystrybutorzy "objawiają prawdę"... :doh:

Na poważnie, byłbym skłonny bardziej wierzyć w tę 0,23mm/20lb. :good:

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Używałem 2-3 sezony i chwaliłem. Ostatni egzemplarz kupiony w tym roku to absolutna porażka i koniec mojej znajomości z j_braid. Przy pierwszym nawinięciu przelotka szczytowa zapchała się farbą co się wcześniej nie zdarzało. W trakcie łowienia rolka prowadząca zafarbowała od linki na lime green i dosyć trwale. Do tgo sama linka rwała mi się np. 10 m od węzła przy obciążeniu może 0,5 kg. Kupowałem głónie tą linkę ale więcej jej nie wezmę. Jeszcze ciekawostka, na chińskiej agwx9, mimo że wygląda na nieco grubszą i bardziej szorstką, przynęty latały nieco dalej choć to absolutnie subiektywne wrażenie.

• 2 miesiące temu...

Jaka grubosc bedzie odpowiadala pp 15lb ? Czy nie bedzie sie platac na penn slammerze

Slammer to nie jest dobra opcja pod plecionkę. Ma przede wszystkim zły nawój, którego nie da się regulować.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 11 miesięcy temu...

Kupiłem tą plecionke 0,13mm do połowu bolków,fajna bo miękka cicha i daleko można rzucić ale niestety zaczęła się plątać i rwała się w różnych miejscach po pół roku użytkowania,kupiłem drugi raz tą samą dając jej drugą szansę może tamta była wadliwa,po 3 tygodniach działo się to samo,więc jej już niekupie,kolega używa cieńszej pod okonie i jest bardzo zadowolony

Czy używałeś jej tylko do jednostajnego zwijania? Dziś pierwszy raz testowałem. Cicha, cienka, daleko leci. Do opadu się nadaje, ale jak próbowałem trochę poszarpać woblerkiem to strasznie zaczęła się plątać. To już kolejna ośmiosplotowa obok Siglona, która nie lubi takich zabiegów. Mały błąd przy wybieraniu luzu i broda gotowa. Przy PP 4X takich sytuacji nie miałem, ale wabików już tak daleko nie posyłała.