Skocz do zawartości
  • 0

Podwyższenie pawęży z S na L w pontonie

Wojciech_B

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie wlewa się nic a nic,poważnie :)  Silnik kupowałem chyba dwa lata temu, cena zakupu wraz z przeglądem i wymianą termostatu+kompletnej oryginalnej pompy wody+czyszczenie i regulacja gaźnika+test szczelności spodziny zamknął si ew 5,5K i jestem mega zadowolony,choć mógłby mieć z 5KM więcej ;)  :D

• 0

Ja mam podniesioną pawęż w pontonie ale co ciekawe do silnika z kolumną s. Zakupiłem już taki przerobiony używany. WILD LIKE 310cm silnik 10 koni. Podniesienie miało na celu poprawienie pływalnosci. Czy poprawiło? Nie mam pojęcia. Dobre jest to że śruba jest wyżej i po płytkiej wodzie pewnie można śmigać. Wszystko działa choć obawy miałem. Jednak za cholerę nie mogę sobie przypomnieć jak to dokładnie zostało zrobione. Osobiście po własnych poszukiwaniach silnika i kombinacjach polecam kupić jednak silnik ze stopą dedykowaną. Szkoda zachodu a na wodzie lepiej mieć pewniaka.

• 0

Cześć i czołem.

Mam problem, z którym ktoś może miał już doczynienia. Kupiłem ponton Maweric 370d i mam do niego silnik hondy 15km na długiej stopie.

Słyszałem, że można "podnieść" pawęż i zamontować taki silnik żeby to grało. Czy ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenie i może mi pomocy?

• 0

Cześć i czołem.

Mam problem, z którym ktoś może miał już doczynienia. Kupiłem ponton Maweric 370d i mam do niego silnik hondy 15km na długiej stopie.

Słyszałem, że można "podnieść" pawęż i zamontować taki silnik żeby to grało. Czy ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenie i może mi pomocy?

Koledzy ze wschodu jakoś sobie radzą  ;)

• Like 1

• 0

Koledzy ze wschodu jakoś sobie radzą ;)

https://youtu.be/J9RGoBwiEOY

Koledzy ze wschodu dali super pomysł a nas armur już to sprzedaje na alledrogo...jednak dostępne jest tylko w szerokości pawęży 18mm i 21mm...koszt 49 zł żaden...

U mnie niestety w bushu crabie pawęż ma 26,4mm szerokości...zakupiłem jednak i przerobiłem...w środek dałem płaskownik na 4 cm wysoki bo tyle mi trzeba było żeby podnieść yamahę S-kę...

Stwierdzam że bardzo stabilna konstrukcja a do tego przedłużone śruby nie dają się przechylić silnikowi a od tego zaczyna się jego zgubienie...

Niby 4 cm wyżej ale bardzo mi tego brakowało bo płyta kawitacyjna była zdecydowanie za nisko...teraz jest 2cm poniżej dna...i jest git...na mojej płytkiej rozlanej Wisełce przed tamą we Włocławku każdy centymetr może ratować zestaw bo zatrzymuje się dużo powalonych drzew pozostałych po wyższej wodzie...

Poniżej kilka zdjęć z przeróbki...oczywiście jeszcze wszystko będzie wyczyszczone, pomalowane i zabezpieczone...e6289ec4232c0f562ab7d2e0ce93d547.jpgff81483336b859896462759e5bf11638.jpg1d1c6fb0ac52d0072d4e799fe7bacee9.jpgb6a9d55933f27f9616427589e16b439b.jpg5c8a14725794d293c72dc73462277ac1.jpg36adab50f553968e48ab7cc8d5b23e70.jpg91f25884ae30d8a84aec1a2c7c27d2f6.jpg

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

I nie płaskownik ale oczywiście profil zamknięty...

Jak ktoś chce wcześniej sprawdzić i mieć podkładki do regulacji wysokości silnika to polecam gumy w prostokącie o różnej średnicy też dostępne na alledrogo w różnej szerokości i grubości...

Ja zakupiłem o szerokości pawęży i wysokości 15mm i 25mm co przy podwyższaniu silnika nie zostawała pusta przestrzeń i amortyzowało też silnik wiszący na pawęży...5796f229c9ffe59fd57e9bc112c4cb80.jpg

• 0

No i za pamięci wszystkie śruby dobieramy żeby była chociaż rozpiska, że stal ocynkowana a nie jak poprzednik montował u mnie kółka i dał zwykłe śruby...a teraz już rdza i trzeba wymienić...dwa razy robota...ech

• 0

Wiem kolego, narazie wziąłem to co pod ręką było w sklepie...teraz wiem jakie wymiary więc lepsze śruby napewno będą...dodatkowy dzień na przegląd całej pawęży ...mam jeszcze specjalną gumę 1mm i chce dać z obu stron...uszczelni to wpływanie wody pomiędzy tą sklejkę a pawęż...także zamiast silikonu dam ją pod uchwyty do kółek...dogrywam wszystko ze względu na to, że szykuje się sporo pływania bo 4-latek połowił pierwsze ryby z pontonu na spinning ;)92166213e862687317006c9e48edd57a.jpg

• 0

Stwierdzam, że zabawa jak w moim przypadku czyli wypoziomowajie S-ki o 4 cm w górę super ale już przerabianie pod L-kę to lepiej sprzedać i silnik dedykowany kupić...

Na pontonie plusy to:

- silnik wyszedł do góry z tego zagłębienia w pawęży Busha i lepszy dostęp i obsługa

- szybsze wejście w ślizg

- tzw V-ka oddalona za pontonem, silnik nie mieli zupy pod pontonem i tak nie chlapie przy pawęży przy starcie

- 30km/h zamiast 28 więc tu jakiegoś szału nie ma [emoji2957]

- działa psycholigia i łatwiej pływa się po płytkiej wodzie [emoji1787] i to chyba najważniejsze [emoji38]2cc27240c915a1143c822165965cf72a.jpg

• Like 1

• 0

Koledzy ze wschodu dali super pomysł a nas armur już to sprzedaje na alledrogo...jednak dostępne jest tylko w szerokości pawęży 18mm i 21mm...koszt 49 zł żaden...

U mnie niestety w bushu crabie pawęż ma 26,4mm szerokości...zakupiłem jednak i przerobiłem...w środek dałem płaskownik na 4 cm wysoki bo tyle mi trzeba było żeby podnieść yamahę S-kę...

Stwierdzam że bardzo stabilna konstrukcja a do tego przedłużone śruby nie dają się przechylić silnikowi a od tego zaczyna się jego zgubienie...

Niby 4 cm wyżej ale bardzo mi tego brakowało bo płyta kawitacyjna była zdecydowanie za nisko...teraz jest 2cm poniżej dna...i jest git...na mojej płytkiej rozlanej Wisełce przed tamą we Włocławku każdy centymetr może ratować zestaw bo zatrzymuje się dużo powalonych drzew pozostałych po wyższej wodzie...

Poniżej kilka zdjęć z przeróbki...oczywiście jeszcze wszystko będzie wyczyszczone, pomalowane i zabezpieczone...

kolego i jak ci się po roku sprawdza ta nadstawka ?