Wojciech_B Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 CześćNie nalazłem nic podobnego na forum. Szukam silnika z kolumną S ale ich to jak na lekarstwo za to jest dużo fajnych L'ek. W głowie mej zaświtał pomysł na podniesienie pawęży.Macie jakieś doświadczenie z takim zabiegiem ? A może odradzacie z jakiegoś względu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Ja bym sobie dał spokój z takimi kombinacjami, śledź ogloszenia a trafisz w koncu jakas zadbana S-kę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 David77 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Śmiesznie wygląda taki silnik na przedłużanej pawęży. Kup krótką ,ominie cię sporo roboty związanej z wydłużeniem pawęży a i tak możesz nie osiągnąć zamierzonego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniek1972 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Ja w swojej Lambdzie mam podniesioną pawęż i nie zauważyłem żadnych niepojących oznak przy 15KM. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Ja w swojej Lambdzie mam podniesioną pawęż i nie zauważyłem żadnych niepojących oznak przy 15KM.Aż prosi się zamknąć te szpary po bokach pawęży, żeby nie wpływała woda w momencie hamowania łodzi. Ile płaciłeś za silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniek1972 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Nie wlewa się nic a nic,poważnie Silnik kupowałem chyba dwa lata temu, cena zakupu wraz z przeglądem i wymianą termostatu+kompletnej oryginalnej pompy wody+czyszczenie i regulacja gaźnika+test szczelności spodziny zamknął si ew 5,5K i jestem mega zadowolony,choć mógłby mieć z 5KM więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Davson Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 W pontonie to inna sprawa niż w laminacie. Osobiście nie polecam takiego rozwiązania. Siły skrętne o wiele większe przy tej wysokości pawęży + masa silnika też. Jaki ponton i jaki silnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 harp Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Ja mam podniesioną pawęż w pontonie ale co ciekawe do silnika z kolumną s. Zakupiłem już taki przerobiony używany. WILD LIKE 310cm silnik 10 koni. Podniesienie miało na celu poprawienie pływalnosci. Czy poprawiło? Nie mam pojęcia. Dobre jest to że śruba jest wyżej i po płytkiej wodzie pewnie można śmigać. Wszystko działa choć obawy miałem. Jednak za cholerę nie mogę sobie przypomnieć jak to dokładnie zostało zrobione. Osobiście po własnych poszukiwaniach silnika i kombinacjach polecam kupić jednak silnik ze stopą dedykowaną. Szkoda zachodu a na wodzie lepiej mieć pewniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rybak44 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Cześć i czołem. Mam problem, z którym ktoś może miał już doczynienia. Kupiłem ponton Maweric 370d i mam do niego silnik hondy 15km na długiej stopie.Słyszałem, że można "podnieść" pawęż i zamontować taki silnik żeby to grało. Czy ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenie i może mi pomocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rybak44 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Czy ktoś podnosił pawęż w pontonie i ma jakieś zdjęcia ? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gromadzki Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Cześć i czołem.Mam problem, z którym ktoś może miał już doczynienia. Kupiłem ponton Maweric 370d i mam do niego silnik hondy 15km na długiej stopie.Słyszałem, że można "podnieść" pawęż i zamontować taki silnik żeby to grało. Czy ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenie i może mi pomocy? Koledzy ze wschodu jakoś sobie radzą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rybak44 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Dzięki za filmik, mega pomysł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 peryskop Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Wychodzi na to że nawet do S trzeba wstawki do pawęży robić tu mój silnik w rozmiarze S wg producenta MH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Tak to jest. Ja do Yamahy miałem deseczkę 2,5cm. Teraz do Storma wydaje mi się że dobra by była 4cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 peryskop Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Tu chyba listewka to za mało Silnik z oznaczeniem MH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mikas Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Koledzy ze wschodu jakoś sobie radzą https://youtu.be/J9RGoBwiEOYKoledzy ze wschodu dali super pomysł a nas armur już to sprzedaje na alledrogo...jednak dostępne jest tylko w szerokości pawęży 18mm i 21mm...koszt 49 zł żaden...U mnie niestety w bushu crabie pawęż ma 26,4mm szerokości...zakupiłem jednak i przerobiłem...w środek dałem płaskownik na 4 cm wysoki bo tyle mi trzeba było żeby podnieść yamahę S-kę...Stwierdzam że bardzo stabilna konstrukcja a do tego przedłużone śruby nie dają się przechylić silnikowi a od tego zaczyna się jego zgubienie...Niby 4 cm wyżej ale bardzo mi tego brakowało bo płyta kawitacyjna była zdecydowanie za nisko...teraz jest 2cm poniżej dna...i jest git...na mojej płytkiej rozlanej Wisełce przed tamą we Włocławku każdy centymetr może ratować zestaw bo zatrzymuje się dużo powalonych drzew pozostałych po wyższej wodzie...Poniżej kilka zdjęć z przeróbki...oczywiście jeszcze wszystko będzie wyczyszczone, pomalowane i zabezpieczone... Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mikas Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 I nie płaskownik ale oczywiście profil zamknięty...Jak ktoś chce wcześniej sprawdzić i mieć podkładki do regulacji wysokości silnika to polecam gumy w prostokącie o różnej średnicy też dostępne na alledrogo w różnej szerokości i grubości...Ja zakupiłem o szerokości pawęży i wysokości 15mm i 25mm co przy podwyższaniu silnika nie zostawała pusta przestrzeń i amortyzowało też silnik wiszący na pawęży... Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mikas Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 No i za pamięci wszystkie śruby dobieramy żeby była chociaż rozpiska, że stal ocynkowana a nie jak poprzednik montował u mnie kółka i dał zwykłe śruby...a teraz już rdza i trzeba wymienić...dwa razy robota...ech Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Tylko nierdzewka. Jakość obecnego ocynku to dramat. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Sruby tylko stainless steel cala reszta jest dobra jak lubisz bawic sie w naprawy i wymiany co chwile 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mikas Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Wiem kolego, narazie wziąłem to co pod ręką było w sklepie...teraz wiem jakie wymiary więc lepsze śruby napewno będą...dodatkowy dzień na przegląd całej pawęży ...mam jeszcze specjalną gumę 1mm i chce dać z obu stron...uszczelni to wpływanie wody pomiędzy tą sklejkę a pawęż...także zamiast silikonu dam ją pod uchwyty do kółek...dogrywam wszystko ze względu na to, że szykuje się sporo pływania bo 4-latek połowił pierwsze ryby z pontonu na spinning Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Gratulacje dla wedkarza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mikas Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Stwierdzam, że zabawa jak w moim przypadku czyli wypoziomowajie S-ki o 4 cm w górę super ale już przerabianie pod L-kę to lepiej sprzedać i silnik dedykowany kupić...Na pontonie plusy to:- silnik wyszedł do góry z tego zagłębienia w pawęży Busha i lepszy dostęp i obsługa- szybsze wejście w ślizg- tzw V-ka oddalona za pontonem, silnik nie mieli zupy pod pontonem i tak nie chlapie przy pawęży przy starcie- 30km/h zamiast 28 więc tu jakiegoś szału nie ma [emoji2957]- działa psycholigia i łatwiej pływa się po płytkiej wodzie [emoji1787] i to chyba najważniejsze [emoji38] Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 Ruski pomysł na zmianę pawęży z S na L. Wygląda solidnie .https://youtu.be/u1XB8bJR784?t=143 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 Koledzy ze wschodu dali super pomysł a nas armur już to sprzedaje na alledrogo...jednak dostępne jest tylko w szerokości pawęży 18mm i 21mm...koszt 49 zł żaden...U mnie niestety w bushu crabie pawęż ma 26,4mm szerokości...zakupiłem jednak i przerobiłem...w środek dałem płaskownik na 4 cm wysoki bo tyle mi trzeba było żeby podnieść yamahę S-kę...Stwierdzam że bardzo stabilna konstrukcja a do tego przedłużone śruby nie dają się przechylić silnikowi a od tego zaczyna się jego zgubienie...Niby 4 cm wyżej ale bardzo mi tego brakowało bo płyta kawitacyjna była zdecydowanie za nisko...teraz jest 2cm poniżej dna...i jest git...na mojej płytkiej rozlanej Wisełce przed tamą we Włocławku każdy centymetr może ratować zestaw bo zatrzymuje się dużo powalonych drzew pozostałych po wyższej wodzie...Poniżej kilka zdjęć z przeróbki...oczywiście jeszcze wszystko będzie wyczyszczone, pomalowane i zabezpieczone... Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka kolego i jak ci się po roku sprawdza ta nadstawka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WojtekCIN Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Koledzy, czy jest w stanie mi ktoś odpowiedzieć - jaka jest wysokość pawęży w Mawericu 370D? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Wojciech_B
Cześć
Nie nalazłem nic podobnego na forum. Szukam silnika z kolumną S ale ich to jak na lekarstwo za to jest dużo fajnych L'ek.
W głowie mej zaświtał pomysł na podniesienie pawęży.Macie jakieś doświadczenie z takim zabiegiem ?
A może odradzacie z jakiegoś względu ?
27 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi