wildriver Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Witam,odświeżam temat z pytaniem do was:Mam nowy kołowrotek Penn AF 4000 klon zaubera.Czy warto dołożyć mu faktycznie smaru do środka ?Ma prawie suchą przekładnie,ledwo maźnięta. Smar taki: http://www.cabelas.com/product/Fishing/Fishing-Reels/Reel-Lu bricants-Maintenance%7C/pc/104793480/c/104760180/sc/10551888 0/Abu-Garcia-Reel-Oil-and-Lube/703371.uts?destination=%2Fcat alog%2Fbrowse%2Ffishing-fishing-reels-reel-lubricants-mainte nance%2F_%2FN-1102353%2FNs-CATEGORY_SEQ_105518880%3FWTz_l%3D SBC%253Bcat104793480%253Bcat104760180&WTz_l=SBC%3Bcat104 793480%3Bcat104760180%3Bcat105518880 Najlepiej by było wyczyścić do spodu i napikować nowego,ale tylko chyba dodam tego troszkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik 69 Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Jak najbardziej możesz posmarować przekładnie tym smarem Abu, bardzo dobry smar, oliwka zresztą też.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Siemka , pozwolę podpiąć się pod temat NIedawno kupiłem na forum zaubera 4000 i przy niebyt szybkim kręceniu na sucho wyczuwam na korbce tak jakby pracę przekładni , coś jak by się koła zębate kręciły ... Rozkręciłem go dzisiaj no i.... ma mało smaru , czy dodanie smaru pomoże i zniweluje tą dolegliwość ? Dodam że kołowrotek kupiłem używany i był smarowany na wiosnę tego roku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Jak z luzem korbki? Pokręć dociskając korbkę do obudowy i zobacz czy jest lepiej. A później pokręć odciągając korbkę od obudowy. Zakładam, że kręcisz lewą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) Korbka ma luz około 0,5 mm może nawet mniej ale dociskając nie ma zmiany ... ale , chwile temu rozkręciłem go jeszcze raz i zmieniłem hmm..jak by to powiedzieć oo , zmieniłem położenie przekładni i przełożyłem o kilka ząbków oraz zmieniłem położenie korby o 3 schodki i o dziwo mechanizm jest o wiele mniej wyczuwalny i praca tak jakby bardziej maślanaMożliwe że poprzedni właściciel po prostu po smarowaniu źle go spasował ? Edytowane 30 Listopada 2012 przez Manniek66 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Z położeniem napędu możesz się bawić do bólu, aż będzie dobrze. Przy następnej rozbiórce oznacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Wczoraj niestety zamoczyłem swojego Zaubera i po chwili kręcił tak cięzko że przestałem łowić .Rozebrałem go dzisiaj wysuszyłem dałem smar Jaxon , ale już nie chodzi tak jak przed zamoczeniem w czym może tkwic problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Wczoraj niestety zamoczyłem swojego Zaubera i po chwili kręcił tak cięzko że przestałem łowić .Rozebrałem go dzisiaj wysuszyłem dałem smar Jaxon , ale już nie chodzi tak jak przed zamoczeniem w czym może tkwic problem.No jak dałeś smaru Jaxon to gratuluję pomysłu.Praktycznie jakbyś dał zwykłego tawotu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Jozi,a może poprostu dał go za dużo i chodzi teraz ciężkoMoże wysmarował wszystko smarem bez rozcięczania z oliwką,chodzi mi o worm shaftaPrzedtem chodził pewnie lekko bo miał mało smaruNajlepiej jak kolega by bardziej sprecyzował co się z nim dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Towot czyli ŁT-43 lepszy od tego Jaxona. mam jeden i drugi. Ten Jaxon dziwna niejednorodną konsystencje ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 A ja się nie doczytałem, że wyczyściłem ze starego smaru, a tylko "wysuszyłem i dałem". A co ze starym smarkiem zamielonym razem z lodowatą (o tej porze roku) wodą..? A nie porobiły się Panu czasem "czarne kluchy" na zębatkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) A poza tym, jak wyczyscisz to zobaczysz ile opiłków pływało wewnątrz. I mieliło, mieliło. Edytowane 3 Grudnia 2012 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Rozkręciłem go znowu i smar nie trzyma sie przekładni i zrobiła sie z niego czrna maz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Rozkręciłem go znowu i smar nie trzyma sie przekładni i zrobiła sie z niego czrna mazWyrzuć ten jaxonowy badziew do kosza,wymyj kołowrotek posmaruj dobrym smarem i zobaczysz, że będzie chodził. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Jaki smar bedzie najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 http://jerkbait.pl/topic/18982-smar-do-kolowrotka-na-niskie-temperatury-ktory-wybrac/ http://jerkbait.pl/topic/16039-smar-do-przekladni/ http://jerkbait.pl/topic/5609-serwisujemy-kolowrotek-krok-po-kroku/ I wiele innych watków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bayrt Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Witam Wszystkich! I ja pozwolę sobie na kilka uwag odnośnie zaubeka.Kupiłem Zaubera w zeszłym roku, używałem go od wiosny do późnej jesieni. Przyszła zima, człowiek zaczął się nudzić, postanowiłem przesmarować Ryobiego.Otworzyłem, wpuściłem smaru Quantum i OK, chodził sobie dalej.Przyszła wiosna i lato, a Zauberkowi coraz ciężej, może nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy, póki nie kupiłem Zauberka nr 2 rozmiar 2000 do okoniówki.Jak zacząłem kręcić nr 2 to mnie szlag trafił na pkt. nr 1.Nr 1 znowu rozkręciłem dowaliłem smaru i co - nic, nie szło tym kręcić. Cały zes....ry rozkręciłem dziada, rozłożyłem na części pierwsze, zalałem 1 L benzyny ekstrakcyjnej, moczyło się to z 24 godziny i jeszcze bardzej zes ...ry zacząłem go skręcać. Udało się ....nawet żadnej śrubki nie zostało Nie kręcąc nim po chwili wkrętu ostatniej śrubki - uruchomiłem. I poczułem miód w gaciach - masełko, miodzio i sex na łonie natury w jednym.Chodzi lepiej niż nowy.Przyszedł czas na wnioski - nie zawsze się sprawdza powiedzenie, kto smaruje ten jedzie - nie w tym wypadku.Przestroga dla innych - nie kombinujcie, mimo opinii skośnookie to inteligentne bestie - nawet chinole - udowodnione naukowo i organoleptycznie Pozdrawiam wszystkich - łówcie ryby, nie kombinujcie. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 (edytowane) Wniosek taki, że wpierw trzeba było go rozebrać na części pierwsze i zalać benzynką, a nie dokładać smaru raz na jakiś czas.. tylko od razu dać świeży. Pozdro. Edytowane 30 Lipca 2015 przez MATIG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afro555 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Witam mam pytanko: posiadam ryobi zauber 4000 szumi mi rolka kabłąka już od nowości ...w jaki sposób ją przesmarować (jakim smarem) i czy stosować klej na śrubę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Po co pytasz o to samo w kilku tematach. Rozbiera się czyści i kropka oliwki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 A ja wczoraj sobie umyśliłem że skoro po sezonie to czas na serwis młnyka. Mam jak wyżej pisałem Ryobi Zaubera 3000 FD. Smar i oliwkę kupiłem znacznie wcześniej. Podkładki jakieś tam się znalazły z różnych rozebranych wcześniej młynków. Myślę do dzieła, i jak pomyślałem tak wykonałem, rozebrałem całego zaubera na części pierwsze, zaznaczając sobie zazębienie przekładni, wszystkie elementy poza łożyskami wymyłem w rozpuszczalniku, łożyska żeby było checniej wrzuciłem w oliwkę by sobie poleżały. Po umyciu i osuszeniu wszystkich elementów zacząłem składać.Po rozebraniu go stwierdziłem że smaru wcale tak oszczędnie w nim nie było ale i nie nakładli go moim zdaniem wystarczająco, z pewnością na zębach przekładni i pinionu było mało. O dziwo Ryobi Zauber jest banalnie prosty do poskładania. Nawet nie było potrzeby posiłkować się schematem. Znając z pracy nad wodą swój młynek podczas składania na łożysko znajdujące się na napędzie przekładni dałem podkładeczkę 0,05 i znikły delikatnie już wyczuwalne luzy na korbce. Kolejna taka podkładeczka wylądowała na pinion co wyeliminowało minimalny luz pionowy rotora. Młynek dostał zarówno smar jak i oliwkę Cormorana. Na sucho pracuje moim zdaniem idealnie, lepiej niż po zakupie jako nowy, jak zakręcę korbą to kręci się sama i kręci z 10 pełnych obrotów czy to dobrze czy nie nie mnie oceniać bo żaden zew mnie znawca młynków, pod obciążeniami przetestuję nad wodą to dam znać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Nie taki diabeł straszny jak go malują Znajomość budowy i zasady działania mechanizmów kołowrotka przyda się na pewno. Choćby przy kupnie następnego. Patrzysz na schemat i widzisz co i jak. Z czasem możliwe, że tak jak ja zainwestujesz w lepsze smary i narzędzia do serwisowania młynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Nie taki diabeł straszny jak go malują Znajomość budowy i zasady działania mechanizmów kołowrotka przyda się na pewno. Choćby przy kupnie następnego. Patrzysz na schemat i widzisz co i jak. Z czasem możliwe, że tak jak ja zainwestujesz w lepsze smary i narzędzia do serwisowania młynków. No nic trudnego nie było tym bardziej że nie pierwszy rozbierałem, choć tych pierwszych nie złożyłem poprawnie i musiałem poprawiać by pracowały. Co do smarów to co polecasz bo jestem teraz na etapie rozglądania się zarówno za smarem jak i oliwką? O jakich narzędziach mowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Ja używam najczęściej DG01, DG06, DG10 z Shimano i Oliwki Alchemy Oil Medium Light. Jeśli chodzi o narzędzia to najlepiej kupić dobre wkrętaki.Praktycznie wszystkie mam z firmy Wiha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Ja używam najczęściej DG01, DG06, DG10 z Shimano i Oliwki Alchemy Oil Medium Light. Jeśli chodzi o narzędzia to najlepiej kupić dobre wkrętaki.Praktycznie wszystkie mam z firmy Wiha. Wkrętaki mam dobre, co do smarów to każdy jest rozumiem innej gęstości, przyczepności o innych nieznacznie właściwościach, który do czego ? Oliwkę jaką podałeś i smar DG04 znalazłem u Mefisto może taki zestaw kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi