Skocz do zawartości

Gumy shogun, w końcu dostępne..

szczupak12345

Rekomendowane odpowiedzi

Chwal się co i jak połowiłeś? :D

Jak zbroiłes gumy?

Dla mnie inspiracją były dwa filmiki: jeden z mo?źliwościami javallona, a drugi Soft4Play Savagear.

Opr?łcz klasycznego zbrojenia hakami offset'owymi to javallon'a zamontowano na dropshocie i pokazywali zdjęcia z basenu jak zachowuje się przynęta, a S4P uzbrojonego w klasyczną gł?łwkę do łowienia wertykalnego :D... wiem, wiem u nas nie wolno...poza tym łowi się nie tylko w Polsce :D... a tam juz mo?źna.

Jack... polecam szklaneczkę na rozluźnienie, u nas te?ź mo?źna! Bez krępacji i krygowania się. Jawnie, czy wręcz ostentacyjnie, jak kto lubi.. Rozmowa i na Forum o tym była.

Poza tym u nich znajdziesz zakazy C&R i jakoś wszystkich metr?łwek nie mielą na klopsy B) Bierzmy więc przykład, raz kiedyś dobry - od nich ...

Pozdrawiam

Grzesiek

Guzu :D co jak co, ale po Tobie bym się takich pytań nie spodziewał :D.

Znasz przynęty, kt?łre same łowią :D?

Czy Rapala albo Dorado jest lepsze od Mansa czy Kopyta?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Na czym polega specjalność?

Na mo?źliwości zbrojenia bezzaczepowego, kt?łre ostatnio bardzo mocno doceniam bo większość moich tegorocznych szczupak?łw wyławiam z zielska w kt?łre dziady nawet ?źywc?łw nie wrzucają. Szczupaki nie powalają wielkością, ale cieszą moje oko.

Na takiej mozliwosci poprowadzenia przynęty jakiej nie dają inne (a przynajmniej ja takich nie znam). Proponuję obejrzeć film Savagear o Soft4Play - pięknie pokazany spos?łb zachowania przynęty.

Na widowiskowości brania, zwłaszcza na czystej wodzie. Frajda prawie jak z łowienia ba Brombę czy innego poppera.

Javallon, Soft4Play i Szogun to jak dla mnie to samo :D i pewnie r?ł?źnią się detalami (pewnie jak Relaxowskie kopyto i Pradator od Mans'a). Zasada działania jest taka sama.

Guzu :D co jak co, ale po Tobie bym się takich pytań nie spodziewał :D.

Znasz przynęty, kt?łre same łowią :D?

Czy Rapala albo Dorado jest lepsze od Mansa czy Kopyta?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Na czym polega specjalność?

Na mo?źliwości zbrojenia bezzaczepowego, kt?łre ostatnio bardzo mocno doceniam bo większość moich tegorocznych szczupak?łw wyławiam z zielska w kt?łre dziady nawet ?źywc?łw nie wrzucają. Szczupaki nie powalają wielkością, ale cieszą moje oko.

Na takiej mozliwosci poprowadzenia przynęty jakiej nie dają inne (a przynajmniej ja takich nie znam). Proponuję obejrzeć film Savagear o Soft4Play - pięknie pokazany spos?łb zachowania przynęty.

Na widowiskowości brania, zwłaszcza na czystej wodzie. Frajda prawie jak z łowienia na Brombę czy innego poppera.

Javallon, Soft4Play i Szogun to jak dla mnie to samo :D i pewnie r?ł?źnią się detalami (pewnie jak Relaxowskie kopyto i Pradator od Mans'a). Zasada działania jest taka sama.

Hej, Dzieki za wyjasnienie. Widzialem te gumy - glownie Javallon, i jakos dotad nie mialem okazji (potrzeby) po nie siegnac.

Moze faktycznie tak jak piszesz to specjalistyczna bron na zarosniete miejscowki.

Ja slabo ostatnio szczupakuje Embarassed Wrecz symoblicznie na przestrzeni ostatnich 3 sezonow.

Gdyby jednak mi przyszlo siegnac po szczupaki z zielska - bede wiedzial co zastosowac B)

Jak chodzi o roznice miedzy poszczegolnymi gumami, to zasada dzialania jest ta sama. Roznica tkwi w tym jak widza je ryby

Pozdrawiam

Nie znam przynet...wiec zapytam.

na czym polega ich specjalnosc ?

lepsze sa od kopyta czy rippera mannsa ?

Moim zdaniem jest to nowatorska przynęta i jest w nich pewna specjalność kt?łrej inne gumaki w typie relax czy manns nie posiadają a mianowicie; podczas powolnego prowadzenia z podszarpywaniem z pauzami szczeg?łlnie soft4play bez obcią?źenia faktycznie imituje chorą rybę: zachowuje się nieprzewidywalnie, odje?źdza na boki, zakręca a nawet zawraca, nurkuje, wykłada się ect. Zachowanie przypomina mi trochę slidera ale z og?łlnej zasady jego pracy, slider w tym temacie jest raczej przewidywalny. Pan prezentujący soft4play na filmikach prowadzi ją raczej jednostajnie przez co cały show wygląda niespecjalnie ale po chili zabawy nad wodą mo?źna uzyskać na prawdę ciekawy efekt i bardzo wiarygodny, (przynajmniej dla oka wędkarza:) szczeg?łlnie rozmiar 9,5cm i 13cm. Shogun i Javallon pracują zupełnie inaczej, wę?źowy ruch i mniej widowiskowo przy podszarpywaniu, wizualnie mniej atrakcyjnie ale co ciekawe, być mo?źe to przypadek ale więcej rybek złowiłem na javallona ni?ź na soft4play

Pozdrawiam

Bezzaczepowość to cecha nie do przecenienia: ostatnio łowiłem na szczupakowe muchy na antyzaczepie. Dopiero się uczę, ale byłem w szoku, gdzie to-to mo?źna wrzucić i kt?łrędy poprowadzić! Są w Polsce łowiska, na kt?łrych przez większą część sezonu u?źycie typowych przynęt jest wykluczone, w związku z tym są jakby wyłączone z u?źycia. Teraz ju?ź wiem, ?źe przynajmniej powalczę, z jakim skutkiem – zobaczymy.

title=Guzu napisał(a) dnia śro, 17 sierpień 2011 08:47Jak chodzi o roznice miedzy poszczegolnymi gumami, to zasada dzialania jest ta sama. Roznica tkwi w tym jak widza je ryby

Pozdrawiam

Właśnie, oto jest pytanie jak widza je ryby? Choć do tego dodałbym jeszcze jak przynęta jest prowadzona przez wedkarza.

Przyznam, ?źe na kopytopodobne przynęty łowiłem od wielu lat. Jak się tylko pojawiły to od razu pojawiły się w moim pudełku. Mo?źe to zabrzmieć niewiarygodnie, ale dopiero w tym roku złowiłem na taką przynętę pierwszą rybę :D... Cały czas zastanawiam się co robię źle. Je?źeli do tej samej wody wrzucę Mansa to coś moge wydłubać, a kopytem mi się nie udaje.

Podobnie mo?źe być z Javallonem, Shogunem, czy S4P. Ktoś mo?źe rzucać do wody i kiszka... Mi akurat to wychodzi :D. Shoguna jak się uda to dziaj pomacam, a Javallona niestety w ręku nie miałem, cena mnie odstrasza.

Bezzaczepowość to cecha nie do przecenienia: ostatnio łowiłem na szczupakowe muchy na antyzaczepie. Dopiero się uczę, ale byłem w szoku, gdzie to-to mo?źna wrzucić i kt?łrędy poprowadzić! Są w Polsce łowiska, na kt?łrych przez większą część sezonu u?źycie typowych przynęt jest wykluczone, w związku z tym są jakby wyłączone z u?źycia. Teraz ju?ź wiem, ?źe przynajmniej powalczę, z jakim skutkiem – zobaczymy.

rynek w USa jest pełen przynęt kt?łre słu?źą do łowienia tam gdzie nikt nie łowi, znaczy się u nas nikt nie łowi bo tam łowi kto chce- bo ma czy, :mellow: Tak?źe masz r?łwnie?ź alternatywę do zestaw?łw spinn i cast :D

• 3 tygodnie później...

Podniecony bliźniaczą konstrukcją Jawallona zakupiłem kilkanaście gum dragon shogun w r?ł?źnej wielkości. Po wstępnych oględzinach ju?ź wyszło szydło z worka:) ogonek gumy jest ustawiony pionowo a nie jak w przypadku jawalona poziomo co jest kluczowe dla pracy tej przynęty. Shogun m?łwiąc najog?łlniej prowadzony wolno na haku offset bez docią?źenia i z docią?źęniem.. nie pracuje. Nic, null, zero, kołek w wodzie, kłoda, klepka..

Tunning: Postanowiłem odciąć ogonek i przykleić go tak jak w jawallonie poziomo, starałem się zrobić to r?łwno ale .. nie na wiele się to zdało, guma zaczyna wchodzić w ruch obrotowy.

Czy ktoś z was testował te gumy?

Zastanawiam się czy sam producent testował te gumy? :wacko:

Podniecony bliźniaczą konstrukcją Jawallona zakupiłem kilkanaście gum dragon shogun w r?ł?źnej wielkości. Po wstępnych oględzinach ju?ź wyszło szydło z worka:) ogonek gumy jest ustawiony pionowo a nie jak w przypadku jawalona poziomo co jest kluczowe dla pracy tej przynęty. Shogun m?łwiąc najog?łlniej prowadzony wolno na haku offset bez docią?źenia i z docią?źęniem.. nie pracuje. Nic, null, zero, kołek w wodzie, kłoda, klepka..

Tunning: Postanowiłem odciąć ogonek i przykleić go tak jak w jawallonie poziomo, starałem się zrobić to r?łwno ale .. nie na wiele się to zdało, guma zaczyna wchodzić w ruch obrotowy.

Dziekuje to mi skutecznie wybilo z glowy zakupy w FM na 50pln+wysylke do irl...

Ps co do s4p (uzywam glownie 19cm) zaczalem robic swoje zestawy z dentalu i sprawuja sie niebo lepiej jak oryginal (sporo pustych bran i guma przezywa gora kilka ryb) w lini prostej (koniecznie inaczej drut tnie przynete na zaczepie/rybie) 1 oczko przy samym oczku do wiazania przynety (i na koleczku lacznikowym kotwica) plus drugie oczko (przesuniete jeszcze lekko w tyl w stosunku do oryginalu) +2 koleczka lacznikowe (jedno moze by styklo, ale mialem same male) i wbicie kotwicy w srodkowy segment ogona a reszta drutu przebija gume jak w oryginale i gora zasuwa do oczka do wiazania. Tak uzbrojona rybka wykazuje wieksza wytrzymalos i lownosc.

Ps nie zlapalem 1 szczupaka (bran byla masa) na hak typu weedless

wiec przestalem je uzywac. juz do mnie leca te glowki woblerowe

ciekawe jak sie sprawdza.

Ps od kiedy ja i kilku kumpli zobaczylo u mnie te gumy w szczupaku juz chyba kilkadziesiat ich kupilem

Na filmie S4Play kilkakrotnie podkreślone jest, aby zbrojąc gł?łwką jigową uzyskać lekki łuk czyli przebić niesymetrycznie co ma dać efekt samoczynnych odjazd?łw na boki. Na dniach mam zamiar sam to sprawdzić tylko mnie kusi wersja uzbrojona z kotwicą (zielsko ju?ź opada na moim ulubionym łowisku)

DOBRE. Nie mam pytan. A tylko kolejne potwierdzenie co omijac z daleka B)

Interesujące doświadczenia z tym brakiem skutecznego zacięcia.

U mnie wręcz na odwr?łt, ale ja łowiłem na najmniejsze i zastanawiam sie czy to nie jest kluczowa kwestia. W większej przynęcie jest więcej silikonu do ściśnięcia, ?źeby haczyk offsetowy wylazł na wierzch.

Tak mi przyszło do głowy jeszcze jedno: jak tchnąć ?źycie w dragonowskiego kondonka. Mo?źna mu na płasko sparzyć ryjek. Bierzemy no?źyk, skalpel, kawałek blaszki i rozgrzewamy do czerwoności. Przykładamy do gumy w taki spos?łb, ?źeby ju?ź nie miała opływowego kształtu, a pyszczek ma przyjąć kształt pyszczka w popperze... nie wiem czy jasno sie wyraziłem, ale kiedyś tak robiłem z mansami, ?źeby uzyskiwały woblerową akcję. Wa?źne, ?źeby oczko haczyka wychodziło miej więcej w środku pyszczka. Dlaczego przypalić, a nie uciąć na r?łwno? Dlatego, ?źe przypalony plastik rozejdzie się na boki i delikatnie zwiększy powierzchnię ryjka.

Muszę przyznać, ?źe powy?źszy opis a?ź tak mocno mnie nie zniechęcił i gumki kupię jak trafię.. wtedy będę się bardziej sensownie wypowiadał :D.

pzdr.

@jamesty: Myślę, ?źe upraszczasz. Czasem antyzaczep to jedyna opcja, ?źeby skutecznie poprowadzić przynętę. Co z tego, ?źe łowisz przynętą, kt?łra zatnie rybę przy ka?źdym kontakcie, je?źeli po rzucie masz od razu zielsko na haku/kotwicy. To taka uwaga na marginesie, w całkowitym oderwaniu od kwestii, czy siogum kręci się w k?łłko, czy kreśli zygzaki, czy te?ź pływa prosto jak oł?łwek.

Krzysiek u?źywam Soft4Play(podobna konstrukcja) + zwykłe gł?łwki i jest super. Są łowne itp. Na pierwszym wypadzie wsadziłem offset. Szczupak mi atakował 3 razy i go nie zaciąłem nawet się nie ukuł. Zmieniłem na gł?łwkę i za pierwszym razem siedział. Pytanie dlaczego????

Mo?źe coś źle zało?źyłem zły hak dobrany itp. sam nie wiem Zraziłem się do offset?łw i wywaliłem wszystkie haki. Ju?ź wole antysnag czy jakoś tak zało?źyć i w miarę się łowi a z zacięciami nie jest tak źle. Wiadomo ka?źde łowisko jest inne zda?źenie miało miejsce w małej rzecze, mo?źe w wodzie stojącej inaczej się offsety sprawdzają.