Friko Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2006 @Drodzy Jerkbaitowicze, trochę już wody upłynęło od czasu kiedy podstawową przynętą w moim arsenale była obrotówka... popatrzyłem ostatnio na sklepowe półki, i widzę że przestałem być na bieżąco. Dużo wymyślnych blaszek, zwłaszcza takich z przeciążanymi korpusami np. w kształcie odwróconej kropli/łezki (grubsza część korpusu bliżej skrzydełka a nie bliżej kotwiczki). Zastanawiam się jaki taka konstrukcja daje efekt w porównaniu np. do tradycyjnego prostego walca? Żeby było bardziej praktycznie, powiem że szukam obrtówki którą będę mógł połowić na głębokim jeziorze (głębokość do 12 metrów) prawdopodobnie z brzegu , bo opada bardzo gwałtownie. Nie chcę jechać z samymi gumami, a ponieważ celem zasadniczo będzie duży okoń, pomyślałem właśnie o obrotówce, którą mógłbym na głębokiej wodzie poprowadzić - najlepiej bez dodatkowego obciązenia, bo lubię proste zestawy. Polecicie coś? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2006 @Friko, oprócz obrotóweczki weź jeszcze małe ripperki, o których pisał Jacek Stępień w wywiadzie dla jerkbait.pl. Osobiście nie łowię zawodowo okoni. Ponadto nie często również na obrotówki. Jedyne, z których korzytsam to duże obrotówki na szczupaki. Ich cechą charakterystyczną jest to, że podczas prowadzenia robią garb na lustrze wody. A ... jakie są brania!! PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2006 No właśnie ten garb nie bardzo mnie interesuje biorac pod uwage głebokośc łowiska. Mam szczupakowe bucktaile ale ciężko będzie nimi pracować na większej głebokości. W małe ripperki oczywiscie się zaopatrzę bo woda jest podobno tak ukształtowana że głębia jest bliżej brzegu więc miejsce wymarzone na opad. Ale obrotóweczką głębinową również chciałem popróbować stąd pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Polecam Meppsa Giant Killer 5 Aglia Long. To wirówka tylko na głebokie łowiska. Pozdr. Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Witam, moją podstawową przynętą jest obrotówka, może to nie na czasie ale na łowisku na, którym najczęściej łowię sprawdza mi się idealnie szczególnie na szczupakach i okoniach a ostatnio także na boleniach. Jeżeli chodzi o mniejsze obrotówki na okonia z przeciążonym korpusem to takie w swojej ofercie ma Wirek, właśnie takie jak pisałeś z korpusem w kształcie dzwonu lub oliwki (niestety w tej chwili nie pamiętam nazwy). Przeciążone longi ma też Dragon (HRT)modele Cobra i Tiger. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuta Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Ja bym ci polecil Balzer Colonel(na fot nr1) ( od nr 2 w góre) i Aszychminki oraz ABU Droppen( na fot nr 2). O ile w blaszkach od nr 2 srzydełko ma siłe uciągnąć ciężki korpus to w mniejszych niestety nie zawsze. Te małe przynęty możesz sobie odpuścić bo w głębokim jeziorze min. to nr 2.Możesz też poszukać obrotówek z korpusem z ołowiu( na fot nr 3)niestety producenta nie znam.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2006 He he, dzieki wszystkim za rady, Droppena to akurat jeszcze ze starych czasow pamietam Czekam jeszcze czy ktos sie wypowie nt. znaczenia kształtu korpusu dla pracy blaszki.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 No i wlasnie dostałem przed chwila dwie obrotowki-zamkerówki. Wygladaja pieknie i obiecuje ze dlugo nie beda lezaly w pudelku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamki Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 No i wlasnie dostałem przed chwila dwie obrotowki-zamkerówki. Wygladaja pieknie i obiecuje ze dlugo nie beda lezaly w pudelku Hmmmm mam nadzieję, że w najbliższej przyszłości przejdą pomyślnie testy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamki Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2006 dostałem obrotowki-zamkerówki. obiecuje ze dlugo nie beda lezaly w pudelku No i ???? Już pływały ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi