zander58 Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 nie tylko wędkarze tak ryzykują . Widziałem tak zwanych "flejarzy" , którzy pływają na byle czym po Wiśle , odławiając ochotke i inne robactwa. Nie dawno z fotografowałem gościa , który 5 m od śluzy po głębokiej stronie Wisły w Oświęcimiu, tak właśnie ryzykował. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Panowie odświeżę temat:Od 11 do 16 lipca będę w Porąbce z rodzinką i oczywiście z wędkami. Co zabrać, na co się nastawić , gdzie uderzać?Coś w promieniu 50 km a interesuje mnie przede wszystkim rzeka (Soła?) - spinning lub/i mucha.Najchętniej połowił bym brzan i kleni ale i innymi rybkami też mogę się zająć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregx1 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 ...Najchętniej połowił bym brzan i kleni... Ja też... , problem w tym, że ostatnią ładną brzanę w Sole widziałem z 3-4 lata temu, a nad rzeką (co prawda niżej) jestem bardzo często. Chwilowo z kleniami i okoniami też jest kicha, ale mam nadzieję, że na dniach się to zmieni. Problemem obecnie są codzienne zrzuty wody z zapór. Nigdy nie wiadomo, kiedy im się akurat popuści i czy woda przybierze o 20cm czy prawie metr. Dla brodzącego może oznaczać to poważne kłopoty. Co do łowienia poniżej zapory w Czańcu, to radziłbym UL (może być wklejka), cienka żyłeczka, małe woblerki płytko chodzące ew. małe gumki. Łowienie raczej z wody. Wodery niekonieczne, w lipcu można brodzić boso. Realne szanse na spotkanie (w kolejności): okoń, kleń, jelec, ukleja, świnka oraz sporadycznie: mały pstrąg, sandacz, boleń (te czasami przyzwoite).Co do muchowania, trzeba by spytać kogoś bardziej kompetentnego. Generalnie muszkarze mają większy wybór łowisk. Praktycznie wszystkie odcinki pstrągowe w tym okręgu to tylko dla muszkarzy. Jak rzeka zawiedzie, w odwodzie masz jeszcze pod nosem zaporówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Dzięki Grzesiek za te optymistyczne wieści.Dobrze, że jadę później tydzień nad San to może sobie odbiję. A z marszu z brzegu to na co na zbiornikach można liczyć?Jest szansa ładnego ukonia trafić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Byłem parę dni w lipcu no i łowiłem na rzece Sole.Powiem szczerze że straszną kiszkę tam macie w porównaniu do innych rejonów. Na ryby raczej się tam już nie wybiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 W porownaniu do innych rejonow czego? I co probowales lowic na ktorym odcinku Soly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3523 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Byłem parę dni w lipcu no i łowiłem na rzece Sole.Powiem szczerze że straszną kiszkę tam macie w porównaniu do innych rejonów. Na ryby raczej się tam już nie wybiorę. ... no bo trzeba było pójść na Zalew (J. Międzybrodzkie). Byłem tam w drugiej połowie lipca i połowiłem sporo ryb, głównie boleni, szczupaków i okoni. Na pewno pojadę tam na jesieni ale zabiorę ponton będzie jeszcze lepszy ubaw z rybami. A poza tym okolica urokliwa. ludzie mili (nie wszyscy ) ... polecam z czystym sumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 W porównaniu np do Podkarpacia lub Lubelszczyzny bo w tych rejonach łowię w 95%. Łowiłem na Sole pomiędzy zbiornikami i poniżej zbiorników.Wiem że w zbiornikach można połowić ale ja lato poświęcam prawie i wyłącznie rzekom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoT Opublikowano 24 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Witam i pytam bo problem jak u każdego z nas będąc w nowym miejscu a korzystając że jest się w zacnym gronie to lepiej spytać niz nie połowić :-) gdzie w Bielsku Białej , bliskiej okolicy ze spinem na lekko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregx1 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Można nawet w samym Bielsku Biała może wygląda niepozornie i nie zachęca, ale można coś od czasu do czasu wydłubać. W niedalekiej okolicy jest też Soła i Koszarawa (odcinki dopuszczone do spinningowania). Jeśli masz trochę pojęcia o lekkim spinie (a raczej UL i ULX ), to kontakty z rybami zaliczysz. Inna kwestia to gabaryty, cokolwiek "miarowego" staje się wydarzeniem . Konkretnych miejscówek raczej nikt Ci tu nie zdradzi. "Rybność" większości wód naszego okręgu to katastrofa i wystawianie publicznie namiarów na ostatnie rybie ogony zakrawa na samobójstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 1 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Witam oko 10.7 wybieram sie na urlop do Ustronia mozecie pomoc gdzie pochodze kilka dni za pstragiem przy okazji kleń na ultra light spining jakies miejsca moze ktos doradzic? Mieszkam w Rybniku I szukam dobrego miejsca na pstragi w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 1 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 (edytowane) Witam oko 10.7 wybieram sie na urlop do Ustronia mozecie pomoc gdzie pochodze kilka dni za pstragiem przy okazji kleń na ultra light spining jakies miejsca moze ktos doradzic? Mieszkam w Rybniku I szukam dobrego miejsca na pstragi w okolicy.http://jerkbait.pl/user/58114-pulsar/ zobacz sobie ostatnie posty Edytowane 1 Lipca 2018 przez SPIDERLING84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert-10 Opublikowano 1 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 W samym Ustroniu tylko mucha na spina to będziesz musiał jechać poniżej Skoczowa tak zwana Szlajsa Kiczycka i poniżej już można na spina .Kleni połowisz z pstrągiem dużo gorzej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 A możesz okreslic jakieś dobre miejsca na pw oczywiscie mniej więcej pozdrawiam chciałbym coś złowić I się cieszyc urlopem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 spiderling84 Co Mam zobaczyc? Coś konkretniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rlodz Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Cześć, odświeżę wątek po latach. W przyszłym tygodniu będę na urlopie w Międzybrodziu Żywieckim nad zalewem Międzybrodzkim (Porąbka). Wyjazd ze znajomymi z nastawieniem na łażenie po górach ale spinning oczywiście zabieram. Stąd pytanie do Was, jest szansa tak z marszu trafić na świecie czy na zmierzchu jakąś aktywność boleni w zasięgu rzutu (łowienie z brzegu i ewentualnie brodzenie jak się da). Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Nie wiem jak Porąbka ale na Treśnie aktywność bolków zobaczysz bez problemu I niekoniecznie o świcie czy zmierzchuWidać je nawet wśród kąpiących się ludziOczywiście są momenty lepsze i gorsze ale generalnie widać je cały dzień 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasazer Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Dokładnie jak kolega pisze, ja również na Żywieckim łowię bolenie przez cały dzień tak z brzegu jak i z pontonu. Jak na Miedzybrodzkim będzie słabo to na Żywieckie nie masz daleko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rlodz Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Dzięki za informacje, zwłaszcza że brzmią zachęcająco ???? Będę musiał trochę czasu sobie wygospodarować i wyrwać się nad wodę. Patrzyłem jak to wygląda na google maps, tak w ciemno sobie coś tam obstawiłem, najbliżej kwatery, czyli okolice mostu, widać tam jakieś wypłycenia, główne koryto, nieco niżej cypel według googla cypel północny. Pewnie w te rejony zajrzę na początek, przejdę się i poobserwuję wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi