Skocz do zawartości

Bielsko Biała i okolice

anowi

Rekomendowane odpowiedzi

nie tylko wędkarze tak ryzykują . Widziałem tak zwanych "flejarzy" , którzy pływają na byle czym po Wiśle , odławiając ochotke i inne robactwa. Nie dawno z fotografowałem gościa , który 5 m od śluzy po głębokiej stronie Wisły w Oświęcimiu, tak właśnie ryzykował.

• Like 1

• 10 miesięcy temu...

Panowie odświeżę temat:

Od 11 do 16 lipca będę w Porąbce z rodzinką i oczywiście z wędkami. Co zabrać, na co się nastawić , gdzie uderzać?

Coś w promieniu 50 km a interesuje mnie przede wszystkim rzeka (Soła?) - spinning lub/i mucha.

Najchętniej połowił bym brzan i kleni ale i innymi rybkami też mogę się zająć. 

...Najchętniej połowił bym brzan i kleni...

Ja też... :) , problem w tym, że ostatnią ładną brzanę w Sole widziałem z 3-4 lata temu, a nad rzeką (co prawda niżej) jestem bardzo często. Chwilowo z kleniami i okoniami też jest kicha, ale mam nadzieję, że na dniach się to zmieni. Problemem obecnie są codzienne zrzuty wody z zapór. Nigdy nie wiadomo, kiedy im się akurat popuści i czy woda przybierze o 20cm czy prawie metr. Dla brodzącego może oznaczać to poważne kłopoty. Co do łowienia poniżej zapory w Czańcu, to radziłbym UL (może być wklejka), cienka żyłeczka, małe woblerki płytko chodzące ew. małe gumki. Łowienie raczej z wody. Wodery niekonieczne, w lipcu można brodzić boso. Realne szanse na spotkanie (w kolejności): okoń, kleń, jelec, ukleja, świnka oraz sporadycznie: mały pstrąg, sandacz, boleń (te czasami przyzwoite).

Co do muchowania, trzeba by spytać kogoś bardziej kompetentnego. Generalnie muszkarze mają większy wybór łowisk. Praktycznie wszystkie odcinki pstrągowe w tym okręgu to tylko dla muszkarzy. Jak rzeka zawiedzie, w odwodzie masz jeszcze pod nosem zaporówki.

• 2 miesiące temu...

Byłem parę dni w lipcu no i łowiłem na rzece Sole.

Powiem szczerze że straszną kiszkę tam macie w porównaniu do innych rejonów. 

Na ryby raczej się tam już nie wybiorę. 

... no bo trzeba było pójść na Zalew (J. Międzybrodzkie). Byłem tam w drugiej połowie lipca i połowiłem sporo ryb, głównie boleni, szczupaków i okoni. Na pewno pojadę tam na jesieni ale zabiorę ponton będzie jeszcze lepszy ubaw z rybami. A poza tym okolica urokliwa. ludzie mili (nie wszyscy  :P ) ... polecam z czystym sumieniem  :D

• 1 rok później...

Można nawet w samym Bielsku :) Biała może wygląda niepozornie i nie zachęca, ale można coś od czasu do czasu wydłubać. W niedalekiej okolicy jest też Soła i Koszarawa (odcinki dopuszczone do spinningowania). Jeśli masz trochę pojęcia o lekkim spinie (a raczej UL i ULX :) ), to kontakty z rybami zaliczysz. Inna kwestia to gabaryty, cokolwiek "miarowego" staje się wydarzeniem :). Konkretnych miejscówek raczej nikt Ci tu nie zdradzi. "Rybność" większości wód naszego okręgu to katastrofa i wystawianie publicznie namiarów na ostatnie rybie ogony zakrawa na samobójstwo.

Witam oko 10.7 wybieram sie na urlop do Ustronia mozecie pomoc gdzie pochodze kilka dni za pstragiem przy okazji kleń na ultra light spining jakies miejsca moze ktos doradzic? Mieszkam w Rybniku I szukam dobrego miejsca na pstragi w okolicy.

http://jerkbait.pl/user/58114-pulsar/

zobacz sobie ostatnie posty 

Edytowane przez SPIDERLING84

• 5 lat później...

Cześć, odświeżę wątek po latach. W przyszłym tygodniu będę na urlopie w Międzybrodziu Żywieckim nad zalewem Międzybrodzkim (Porąbka). Wyjazd ze znajomymi z nastawieniem na łażenie po górach ale spinning oczywiście zabieram. Stąd pytanie do Was, jest szansa tak z marszu trafić na świecie czy na zmierzchu jakąś aktywność boleni w zasięgu rzutu (łowienie z brzegu i ewentualnie brodzenie jak się da). Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Dzięki za informacje, zwłaszcza że brzmią zachęcająco ???? Będę musiał trochę czasu sobie wygospodarować i wyrwać się nad wodę. Patrzyłem jak to wygląda na google maps, tak w ciemno sobie coś tam obstawiłem, najbliżej kwatery, czyli okolice mostu, widać tam jakieś wypłycenia, główne koryto, nieco niżej cypel według googla cypel północny. Pewnie w te rejony zajrzę na początek, przejdę się i poobserwuję wodę.