Skocz do zawartości

Szczupak od 30 kwietnia

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Wiem, że w Regulaminie Amatorskiego Połowu Ryb jest wyraźny zapis o tym, że jeśli pierwszy lub ostatni dzień okresu ochronnego jest dniem ustawowo wolnym od pracy, to okres ulega skróceniu o ten dzień.

Teraz pytanie: jakich wód dotyczy ten przepis? Czy chodzi tylko o PZW? W ustawie o rybactwie śródlądowym nie znalazłem takiego zapisu.
Dzwoniłem do dwóch PGRyb, w jednym powiedzieli mi, że nie są pewni jak to u nich jest (jakaś nieogarnięta Pani), zaś w drugim stwierdzili, że przepis ten dotyczy tylko i wyłącznie wód PZW.

Wie ktoś coś więcej ?

Cześć,

Wiem, że w Regulaminie Amatorskiego Połowu Ryb jest wyraźny zapis o tym, że jeśli pierwszy lub ostatni dzień okresu ochronnego jest dniem ustawowo wolnym od pracy, to okres ulega skróceniu o ten dzień.

Teraz pytanie: jakich wód dotyczy ten przepis? Czy chodzi tylko o PZW? W ustawie o rybactwie śródlądowym nie znalazłem takiego zapisu.

Dzwoniłem do dwóch PGRyb, w jednym powiedzieli mi, że nie są pewni jak to u nich jest (jakaś nieogarnięta Pani), zaś w drugim stwierdzili, że przepis ten dotyczy tylko i wyłącznie wód PZW.

Wie ktoś coś więcej ?

Na wodach na których gospodarują instytucje państwowe można od 01 maja. Na wodach prywatnych i dzierżawionych od państwa decyduje dzierżawca, w granicach obowiązującego prawa.

Na ludzki:

Jeśli gospodarstwo rybackie uzna, że dopuszcza łowienie od 30 kwietnia, to będzie można. Zależy to od dzierżawcy danego obwodu rybackiego.

Dokładnie... np Biała Podlaska ma zakaz spinningowania do 30 kwiatnia. Sporo osób się nacinało na to, bo jak można było łowić szczupaka ostatniego dnia kwietnia, to ten przepis i tak tego zabraniał☺

w tym roku 30 kwietnia wypada w niedziele, jest to dzień wolny od pracy 30 kwietnia można łowić szczupaki na spinning.

no chyba, że coś się ostatnio zmieniło w okręgu Biała Podlaska.

tak czy siak ja zaczynam sezon 30 kwietnia w BP

Na wodach na których gospodarują instytucje państwowe można od 01 maja. Na wodach prywatnych i dzierżawionych od państwa decyduje dzierżawca, w granicach obowiązującego prawa.

Na ludzki:

Jeśli gospodarstwo rybackie uzna, że dopuszcza łowienie od 30 kwietnia, to będzie można. Zależy to od dzierżawcy danego obwodu rybackiego.

Zawsze wydawało mi się że Ustawa jest aktem nadrzędnym i jesli ustawa zezwoli na skrócenie o dzień wustawowo wolny od pracy, to dzierżawca może jedynie ten przepis zaostrzyć i nie zezwolic...

W kazdym razie nowelizacja ustawy która jest w drodze zniesie ten nieszczęsny zapis i będzie jasno prosto i przejrzyście od-do...

Zawsze wydawało mi się że Ustawa jest aktem nadrzędnym i jesli ustawa zezwoli na skrócenie o dzień wustawowo wolny od pracy, to dzierżawca może jedynie ten przepis zaostrzyć i nie zezwolic...

W kazdym razie nowelizacja ustawy która jest w drodze zniesie ten nieszczęsny zapis i będzie jasno prosto i przejrzyście od-do...

generalnie to masz rację. Ale jest jedno ale. W ustawie nie znajdziesz okresów i wymiarów ochronnych ryb. To reguluje rozporządzenie właściwego ministra:

https://ompzw.pl/files/filesfile/1/file-66.pdf

Tam jak byk stoi, w §7.2(str 4), że można.

Decyzja czy na danym akwenie można łowić w dniu 30 kwietnia 2017 należy do podmiotu który aktualnie gospodaruje na konkretnym obwodzie rybackim.

Edytowane przez vako

w tym roku 30 kwietnia wypada w niedziele, jest to dzień wolny od pracy 30 kwietnia można łowić szczupaki na spinning.

Bodajże w tamtym roku tez tak bylo... Na Podedwórzu podobno posypało sie sporo mandatow. Mozesz lowic szczupaki, ale skoro jest zakaz spinningowania,o ktorym jest mowa w regulaminie danego okręgu, to ten zapis jest po to,zeby go przestrzegac,czyli mozna spinningowac od 1 maja... Ja to tak rozumiem.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Bodajże w tamtym roku tez tak bylo... Na Podedwórzu podobno posypało sie sporo mandatow. Mozesz lowic szczupaki, ale skoro jest zakaz spinningowania,o ktorym jest mowa w regulaminie danego okręgu, to ten zapis jest po to,zeby go przestrzegac,czyli mozna spinningowac od 1 maja... Ja to tak rozumiem.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Konkretny okręg PZW ma prawo zaostrzyć §7.2 rozporządzenia tj. nie zezwolić na połów(szczupaków, boleni) w dniu 30.04.2017.

Dokładnie... np Biała Podlaska ma zakaz spinningowania do 30 kwiatnia. Sporo osób się nacinało na to, bo jak można było łowić szczupaka ostatniego dnia kwietnia, to ten przepis i tak tego zabraniał☺

zezwolenie na amatorski połów ryb strona czwarta 3 punkt podpunkt "c"

TYLKO WODY DROBNE więc na Bugu spokojnie można machać spinem 30 kwietnia na odcinku należącym do PB

Panowie myślę,że mylimy pojęcia....

Okres ochronny dotyczy zabierania ryb ,a nie ich połowu.

Przecież jak złowimy w kwietniu szczupaka, jako przyłów przy okoniu to nie jesteśmy przestępcami,pod warunkiem,że niezwłocznie uwolnimy rybkę.

Wydaje mi się,że na niektórych wodach obowiązuje po prostu zakaz spinningowania,lub używania przynęt większych niż....cm

Czyżbym się mylił?

Panowie myślę,że mylimy pojęcia....

Okres ochronny dotyczy zabierania ryb ,a nie ich połowu.

Przecież jak złowimy w kwietniu szczupaka, jako przyłów przy okoniu to nie jesteśmy przestępcami,pod warunkiem,że niezwłocznie uwolnimy rybkę.

Wydaje mi się,że na niektórych wodach obowiązuje po prostu zakaz spinningowania,lub używania przynęt większych niż....cm

Czyżbym się mylił?

Niestety dla naszego kochanego PZW złowienie ryby=zabranie [emoji34][emoji20]

Pozdrawiam nick

Łowienie (w domysle celowe) a przypadkowy przyłów to dwie zupełnie rózne rzeczy i ujęte w zapisach że (cytuję z pamięci) : "ryby złowione z naruszeniem pkt (nie pamiętam numeru) powinny być niezwłocznie uwolnione".

Tak więc przepisy dopuszczają możliwość złowienia, jednakowoż zabraniają tej czynności dokonywanej z premedytacją.

• Like 1

Problem jest o tyle zrozumiały,iż 30 kwiecień przypada na niedzielę. Przed niedzielą jest sobota, też dla wielu wolna. Zatem, jeżeli chodzi o majówkę, niektórzy ruszą już nawet podejrzewam, że w piątek. I co, czekać do poniedziałku? W moim przypadku zaczekam, zawsze czekałem. Jeden czy dwa dni da się radę. Nigdy nie miałem dylematu z tego powodu. 1maj i z czystym sumieniem mogę zacząć. Przecież można też robić inne rzeczy 30 kwietnia. Np. nie kłuć szczupaków i boleni. Pogrilować, przygotować sprzęt, rozeznać okolicę, odbyć spacer z rodziną itp. Powyższe uwagi nie dotyczą mięsiarzy. Bez obrazy, oczywiście.

• Like 6

Ooo.. to dopiero będziesz poważnie stratny..

Jak to możliwe - to Ty jeszcze nie w blokach, przecież kwietniówka wabi aż kwiczy. Przecież już wszyscy o umiarkowaniu zapomnieli, od dawna nie jest to zajęcie dla gentleman'ów. Dziwak jesteś.. :)   

Wędkarski świat alertem stoi, alert nigdy się nie kończy. I wespół w zespół, by żądz moc móc wzmóc..i wespół w zespół.. :) 

Jak tu nie korzystać, kiedy nam dają, kiedy inni korzystają? Tylko skończony frajer przepuściłby taką okazję. A c&r prostuje wszystkie ścieżki - jakby co.. :D

• Like 4