Skocz do zawartości
  • 0

Obrotomierz i motogodziny do silnika Yamaha

jac72

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Twoje Polonezy miały jeden cylider ?

Januszu, ogarnij się. To samochód, tam masz aparat zapłonowy..... poza tym w samochodach również iskra "wali" częściej niż powinna

Wskaż mi, gdzie napisałem, że miał jeden cylinder. Dałem przykład, że miał jedną cewkę, a każdy wie, że cylindrów było tam 4.

Właśnie, jest jedna cewka, aparat zapłonowy....., czyli są różne w różnych silnikach rozwiązania konstrukcyjne zapłonu. W jednych jest jedna cewka na cylinder,  w innych jedna na kilka cylindrów. W jednych są aparaty zapłonowe z palcami rozdzielacza, w innych tego nie ma. Itd.........

Nie zrozumiałeś intencji mojej wypowiedzi.

Zresztą, to już nieistotne.

Edytowane przez Janusszr

• 0

Janusz, jak masz paluch w mechanicznym rozdzielaczu i skacze po stykach, to oczywiście jest to jak najbardziej możliwe i naturalne. Na szczęście już się skończyło. W układach elektronicznych prościej jest wysterować całą sekcję, a że iskra poleci w pustkę to widocznie nie przeszkadza.

• 0

Toż napisałem wyżej (przyznałem się) , że moja wiedza w tym temacie sięga wieków wstecz. Czasów kiedy musiałem często sam "narządzać" swoje auta.

Obecnie łap w  nie nie pcham. Od 20+ lat nie miałem takiej potrzeby :), a po drugie, kosztowna byłaby poprawka po mnie :)

• 0

Sprawdź, czy nie masz NMEA 2000 w silniku. Podłączyłem sobie do Hondy w sobotę. Mam obroty, spalanie, ciśnienie oleju, temperaturę, kąt trymu, godziny + alarmy. Koszt kabli - zestaw startowy sieci NMEA - 325 PLN, kabel do silnika - 200. Sieć zostaje na łodzi i masz na stałe, ewentualnie zmieniasz kabel od silnika jak robisz upgrade. No i fajnie wyglądają zegary na echu.

• 0

Sprawdź, czy nie masz NMEA 2000 w silniku. Podłączyłem sobie do Hondy w sobotę. Mam obroty, spalanie, ciśnienie oleju, temperaturę, kąt trymu, godziny + alarmy. Koszt kabli - zestaw startowy sieci NMEA - 325 PLN, kabel do silnika - 200. Sieć zostaje na łodzi i masz na stałe, ewentualnie zmieniasz kabel od silnika jak robisz upgrade. No i fajnie wyglądają zegary na echu.

Myślisz ze Yamka autolube z 97 może mieć ?

Bo samo NMEA wyglada fajnie :-)

Ale coś czuję, ze ten rocznik i model silnika to bidny jest ;-)

Tapatalknięte z komórki

Edytowane przez Dano^

• 0

Autolube na pewno nie obsłuży nmea. Yamaha chyba od 2007 w górę.

Kup sobie flowtrecs mini lub oryginał tach do yamy.

Mam taki za 50 dyszek z Allegro i jeszcze nie wiem co robić.

Z jednej strony mam fajny silnik, ale z drugiej nie lubię dwusuwa, choć te silniki są wyjątkowe.

Wszystko zmierza w złym kierunku ;-)

Myślałem, żeby podłączyć na razie to co mam zanim inwestycje zacznę.

Tapatalknięte z komórki

• 0

Taki flowtrecs zagada z każdym silnikiem, a ma sporo przydatnych funkcji, które oferują dopiero rozbudowane multizegary lub NMEA. Moim zdaniem warto za te $$$. 

Nie wiesz, jeśli zmienisz, na co zmienisz :)
Fakt Yama jaką masz to zacny silnik, pięknie się wkręca i nie stwarza problemów. Wiem natomiast, że po zmianie na 4T tej samej mocy będzie niesmak ;) . Przerobiłem temat :) .
Jak coś to dzwoń ;)

• Like 1

• 0

Panowie przeczytałem ten wątek i niestety nie rozwiał moich wątpliwości pomimo wielu mądrych wpisów. Chciałbym zamontować sobie taki licznik mth z obrotomierzem. Mam jamaszkę 8hp z 2014 roku. Ten kabel od licznika mam owinąć na jednej z dwóch fajek? Czy gdzie indziej? I jak ustawić ten licznik? Tam trzeba podać ilość impulsów na obrót.

• 0

Czy taki licznik bezprzewodowy, wykrywający wstrząsy silnika również się sprawdzi przy silniku zaburtowym?

https://allegro.pl/oferta/licznik-motogodzin-wibracyjny-bezprzewodowy-cross-8758430275

Czy może jednak lepiej liczyć impulsy wysokiego napięcia?

Zależy mi na motogodzinach, nie na obrotach.

• 0

Chciałbym zamontować taki obrotomierz w Tośce, z tym że nie pod czapką. Może jakieś fotki kolegów, którzy już zamontowali, jak to zrobić?

https://allegro.pl/oferta/licznik-motogodzin-obrotomierz-reset-motocykl-6623322721?reco_id=1ffeca55-9f21-11ea-82f2-b02628d00a30&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

Edytowane przez zander79

• 0

Chciałbym zamontować taki obrotomierz w Tośce, z tym że nie pod czapką. Może jakieś fotki kolegów, którzy już zamontowali, jak to zrobić?

https://allegro.pl/oferta/licznik-motogodzin-obrotomierz-reset-motocykl-6623322721?reco_id=1ffeca55-9f21-11ea-82f2-b02628d00a30&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

Proszę, ja miałem tak

post-69772-0-42743300-1590482691_thumb.jpg

• Like 1