jac72 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Jak w temacie szukam urzadzenia które obliczenia robi poprzez impulsy zbierane z rumpla. Potrzebuje tego urzadzenia do dotarcia silnika. Czy ktoś cos mi poleci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Twoje Polonezy miały jeden cylider ?Januszu, ogarnij się. To samochód, tam masz aparat zapłonowy..... poza tym w samochodach również iskra "wali" częściej niż powinnaWskaż mi, gdzie napisałem, że miał jeden cylinder. Dałem przykład, że miał jedną cewkę, a każdy wie, że cylindrów było tam 4.Właśnie, jest jedna cewka, aparat zapłonowy....., czyli są różne w różnych silnikach rozwiązania konstrukcyjne zapłonu. W jednych jest jedna cewka na cylinder, w innych jedna na kilka cylindrów. W jednych są aparaty zapłonowe z palcami rozdzielacza, w innych tego nie ma. Itd.........Nie zrozumiałeś intencji mojej wypowiedzi.Zresztą, to już nieistotne. Edytowane 12 Czerwca 2017 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Janusz, jak masz paluch w mechanicznym rozdzielaczu i skacze po stykach, to oczywiście jest to jak najbardziej możliwe i naturalne. Na szczęście już się skończyło. W układach elektronicznych prościej jest wysterować całą sekcję, a że iskra poleci w pustkę to widocznie nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Toż napisałem wyżej (przyznałem się) , że moja wiedza w tym temacie sięga wieków wstecz. Czasów kiedy musiałem często sam "narządzać" swoje auta.Obecnie łap w nie nie pcham. Od 20+ lat nie miałem takiej potrzeby , a po drugie, kosztowna byłaby poprawka po mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pavvell Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 20 lat temu maluchy (126p) były już pozbawione rozdzielacza zapłonu, w zamian dostały podwójną cewkę. Wtedy też w Polonezach pojawił się wtrysk paliwa i 2 podwójne cewki zapłonowe, a aparat i rozdzielacz zapłonu zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 14 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Jakieś konkretne liczniki możecie polecić? Bo nie wiem czy warto inwestować w coś droższego czy taki za 50 zł może wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Ten za 5 dych motogodziny wskazuje dobrze. Obroty trochę falują, ale w miarę przyzwoicie są pokazywane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) Dobrze kabel okrec na kablu wys napięcia, do tego izolacja i nic nie faluje po za obrotami silnika o +-50 a jak chcesz żeby nie falowalo to trzeba kupić V12 i będzie ok:) Edytowane 1 Lipca 2017 przez womaly23 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Dobrze, tzn. ile zwojów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Jak najwięcej, jeśli starczy to cały wys napięcia owinąć i izolacja poprawić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Tego kabla jest tle, że starczy pewnie od "fajki" do cewki, aby zrobić sprężynkę. Ja owinąłem 4-5 razy, bo tak widziałem na jakimś filmiku z youtuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 (edytowane) Czy ten przewód można przedłużyć? To jest jakiś specjalny kabel? Obrotomierz na czapie czy wręcz pod czapą to mi mało powie A umieszczony na konsoli przyda się bardziej Edytowane 3 Lipca 2017 przez Dano^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Sprawdź, czy nie masz NMEA 2000 w silniku. Podłączyłem sobie do Hondy w sobotę. Mam obroty, spalanie, ciśnienie oleju, temperaturę, kąt trymu, godziny + alarmy. Koszt kabli - zestaw startowy sieci NMEA - 325 PLN, kabel do silnika - 200. Sieć zostaje na łodzi i masz na stałe, ewentualnie zmieniasz kabel od silnika jak robisz upgrade. No i fajnie wyglądają zegary na echu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 (edytowane) Sprawdź, czy nie masz NMEA 2000 w silniku. Podłączyłem sobie do Hondy w sobotę. Mam obroty, spalanie, ciśnienie oleju, temperaturę, kąt trymu, godziny + alarmy. Koszt kabli - zestaw startowy sieci NMEA - 325 PLN, kabel do silnika - 200. Sieć zostaje na łodzi i masz na stałe, ewentualnie zmieniasz kabel od silnika jak robisz upgrade. No i fajnie wyglądają zegary na echu.Myślisz ze Yamka autolube z 97 może mieć ?Bo samo NMEA wyglada fajnie :-)Ale coś czuję, ze ten rocznik i model silnika to bidny jest ;-) Tapatalknięte z komórki Edytowane 3 Lipca 2017 przez Dano^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Autolube na pewno nie obsłuży nmea. Yamaha chyba od 2007 w górę. Kup sobie flowtrecs mini lub oryginał tach do yamy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Autolube na pewno nie obsłuży nmea. Yamaha chyba od 2007 w górę. Kup sobie flowtrecs mini lub oryginał tach do yamy.Mam taki za 50 dyszek z Allegro i jeszcze nie wiem co robić.Z jednej strony mam fajny silnik, ale z drugiej nie lubię dwusuwa, choć te silniki są wyjątkowe.Wszystko zmierza w złym kierunku ;-) Myślałem, żeby podłączyć na razie to co mam zanim inwestycje zacznę. Tapatalknięte z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Taki flowtrecs zagada z każdym silnikiem, a ma sporo przydatnych funkcji, które oferują dopiero rozbudowane multizegary lub NMEA. Moim zdaniem warto za te $$$. Nie wiesz, jeśli zmienisz, na co zmienisz . Fakt Yama jaką masz to zacny silnik, pięknie się wkręca i nie stwarza problemów. Wiem natomiast, że po zmianie na 4T tej samej mocy będzie niesmak . Przerobiłem temat .Jak coś to dzwoń 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Pamiętam Twój wpis dokładnie o tym samym ;-)Na razie dumam... Tapatalknięte z komórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hermano Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Panowie przeczytałem ten wątek i niestety nie rozwiał moich wątpliwości pomimo wielu mądrych wpisów. Chciałbym zamontować sobie taki licznik mth z obrotomierzem. Mam jamaszkę 8hp z 2014 roku. Ten kabel od licznika mam owinąć na jednej z dwóch fajek? Czy gdzie indziej? I jak ustawić ten licznik? Tam trzeba podać ilość impulsów na obrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wasielewskis Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Czy taki licznik bezprzewodowy, wykrywający wstrząsy silnika również się sprawdzi przy silniku zaburtowym?https://allegro.pl/oferta/licznik-motogodzin-wibracyjny-bezprzewodowy-cross-8758430275Czy może jednak lepiej liczyć impulsy wysokiego napięcia?Zależy mi na motogodzinach, nie na obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zander79 Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 (edytowane) Chciałbym zamontować taki obrotomierz w Tośce, z tym że nie pod czapką. Może jakieś fotki kolegów, którzy już zamontowali, jak to zrobić? https://allegro.pl/oferta/licznik-motogodzin-obrotomierz-reset-motocykl-6623322721?reco_id=1ffeca55-9f21-11ea-82f2-b02628d00a30&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 Edytowane 26 Maja 2020 przez zander79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Chciałbym zamontować taki obrotomierz w Tośce, z tym że nie pod czapką. Może jakieś fotki kolegów, którzy już zamontowali, jak to zrobić? https://allegro.pl/oferta/licznik-motogodzin-obrotomierz-reset-motocykl-6623322721?reco_id=1ffeca55-9f21-11ea-82f2-b02628d00a30&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017Proszę, ja miałem tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
jac72
Jak w temacie szukam urzadzenia które obliczenia robi poprzez impulsy zbierane z rumpla. Potrzebuje tego urzadzenia do dotarcia silnika.
Czy ktoś cos mi poleci ?
46 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi