kulashaker Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 WitamDziś stałem się posiadaczem nowego kołowrotka Shimano Super X 4000 Gt z lat 90-tych, produkcja oczywiście Japan. Kołowrotek nie był nigdy używany ani też poddawany żadnemu tuningowi. Jest to 100 procentowy oryginał. Czy ktoś orientuje się z którego roku może to być dokładnie model? Zastanawiam się czy zostawić go w oryginale, czy może wymienić plastikowe tulejki na łożyska? Jeżeli tak to w , których miejscach kołowrotka jest to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Po zdjęciu szpuli na rotorze masz znak : strzałka to miesiąc,a cyfry po bokach rok produkcji.Do TP XTR szpula z metalowym rantem i jakieś łożyska zamiast tulejek. Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Po zdjęciu szpuli na rotorze masz znak : strzałka to miesiąc,a cyfry po bokach rok produkcji.Do TP XTR szpula z metalowym rantem i jakieś łożyska zamiast tulejek.Wbrew pozorom data na rotorze to nie jest data produkcji kołowrotka a rotora, rok i miesiąc produkcji całego kołowrotka jest na naklejce ( na stópce ) Czasami mniej więcej daty na rotorze się pokrywają ale większości przypadków nie.Taki przykład wczoraj przez przypadek kupiłem nówkę też Super X ale 2500GT i na rotorze jest data grudzień 2001 a produkcja marzec 2002r Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez FlyFisherman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Czyli może być 'młodszy'... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Czasem zegar jest bardziej schowany :-)Łożyska w tym modelu wsadzisz po obydwóch stronach przekładni , jak dobrze pamiętam.Fajnie trafić takiego rodzynka :-) Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Jutro albo pojutrze dojedzie do mnie jeszcze jeden też nowy Super X ale 3000 GT ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Może zostaw jak jest i tak ładnych pare lat pokręci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Jutro albo pojutrze dojedzie do mnie jeszcze jeden też nowy Super X ale 3000 GT ;-)Chyba taki sam poza szpulką?!Mam w metalu1000 i 2500. Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Fly a może chciałbyś sprzedać przez "przypadek" tego 2500 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Fly a może chciałbyś sprzedać przez "przypadek" tego 2500 ? Już go sobie upgradowałem o łożyska na przekładni i musiłby iść już jako używka ( bo przesmarowany ) i załatwiłem mu zapasową przekładnię kabłąk i inne duperele do szuflady ;-) Narazie pójdzie do szafy ;-) Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez FlyFisherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Szkoda go trzymać w szufladzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Niby tak ale tych kołowrotków jest już tyle że użytkuję tylko pare sztuk a reszta sobie leży i oczekuje na lepsze stare czasy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymof Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Witam a jak zlikwidować luz na wormshaft ? szpula ma dość duży skok i przy dużych obrotach puka czy to normalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fox mulder Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Wymienić możesz dwie tuleje po obu stronach korbki (koła napędowego) 7x13x4 i 7x11x3. Możesz też wymienić tulejkę na pinionie 6x10x3 ale musiałbyś zrobić redukcję np. z blachy 0,1mm i nawinąć ją na tą część piniona,która wchodzi w łożysko. Łożyska 5,8x10x3 raczej nie dostaniesz-stąd ta redukcja jest potrzebna.Do tego szpula z metalowym rantem jak pisał przedmówca i masz ,,czarnego XTR-a,, ;-) Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez fox mulder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 I jeszcze można założyć normalną korbkę z dwoma łożyskami (nie lubię po prostu tych podwójnych) i dopiero teraz jest "czarno-srebrny" TP XTR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fox mulder Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 I jeszcze można założyć normalną korbkę z dwoma łożyskami (nie lubię po prostu tych podwójnych) i dopiero teraz jest "czarno-srebrny" TP XTR.Taka korbka ja w XTR ale czarna to było by git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam a jak zlikwidować luz na wormshaft ? szpula ma dość duży skok i przy dużych obrotach puka czy to normalne ?Jak w szukajce wpiszesz " shimano super x" to znajdziesz rozwiązanie. Arek idealnie to opisał. Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Witam a jak zlikwidować luz na wormshaft ? szpula ma dość duży skok i przy dużych obrotach puka czy to normalne ?Zdiagnozuj gdzie źródło luzu: tulejka/łożysko wodzika,wałek ew podkładki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymof Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Panowie dziękuję za sugestie pozdrawiam Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulashaker Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Początek strzałki to cyfa 6, a po bokach strzałki cyfry 0 i 0. Więc wynika z tego, że rotor jest wyprodukowany w czerwcu 1990 r. czy 2000 r. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Początek strzałki to cyfa 6, a po bokach strzałki cyfry 0 i 0. Więc wynika z tego, że rotor jest wyprodukowany w czerwcu 1990 r. czy 2000 r. ?2000 rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fox mulder Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 W 2000 roku. W 1990 Shimano nie produkowało jeszcze ,,czarnuchów,, z tzw. dyna balansem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulashaker Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Sorki 0,0 to wskazuje na 2000 r. Nie wiem co mi do głowy przyszło z 1990 r. ???? Trochę mnie to zdezorientowało, gdyż myślałem że to kołowrotek bardziej z lat 90-tych niż 2000r. Orientuje się ktoś kiedy zakończono produkcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Początek strzałki to cyfa 6, a po bokach strzałki cyfry 0 i 0. Więc wynika z tego, że rotor jest wyprodukowany w czerwcu 1990 r. czy 2000 r. ?W czerwcu 90 to byłyby 9,0 i wektor 6.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) W 2000 roku. W 1990 Shimano nie produkowało jeszcze ,,czarnuchów,, z tzw. dyna balansem.Wibratorów chyba tez jeszcze nie było.Trudne do wyważenia wibry rotora... Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi