Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam bez GPS. Nie wziałem z GPS bo trzeba mieć wypasiony telefon lub tablet z anteną GPS na stałe zamontowane w jednym miejscu żeby nie robić oberków na wodzie. A co do filmu z kajakiem, za bardzo nim rzucało. Pewnie nie zrobił kalibracji kompasu przed odpaleniem silnika. Z tego co pływałem z kolegą to ruchy są ale nie aż tak spore. Kolegę prawie nie wywaliło za burtę jak przy holu ryby przeszedł z rufy a dziób mając telefon uwieszony na szyi.

Edytowane przez spy

• 0

Działa w miarę. Fajne jest pływanie po ustalonej trasie. Wbija się punkty na telefonie, a silnik płynie zaliczajác kolejne punkty. Po kotwicy spodziewałem się więcej, ale da się wytrzymać.

Czy to jest poprawa po najnowszym oprogramowaniu?

Jest dużo lepiej niż w pierwszych filmach z tego tematu?

• 0

Chodzi o kotwicę? Jeszcze za krótko pływałem, żeby wydać wiarygodnà opinię. Jak dłużej potestuję to dam znać. Pływa po zadanej trasie super.

Potrafi odtworzyć przebytą trasę np. po łuku wzdłuż trzcin, czy tylko pływa od punktu A do B.

Kotwica ma tutaj duże znaczenie, gdyby to poprawili to za tą cenę kupię na próbę.

• 0

Mam ten silnik od jakiegoś tygodnia. Jeśli chodzi o odpowiedź gdzie jest odbiornik GPS to znajduje się przy silniku. Włączyłem go na sucho na ogrodzie i połączyłem się aplikacją Helmsman. Podczas włączonej funkcji kotwica i odejściu ze smartem od silnika na jakieś 25 m silnik cały czas się nie załączył chcąc korygować koordynaty.

Po tym wnioskuję że jest w mechanizmie sterującym. Smartfona tylko potrzeba do sterowania tymi funkcjami. Pływałem nim raz i jednak trzymanie się na kotwicy nie jest jeszcze optymalne. Byłem na wodzie stojącej. Reszta funkcji które są do dyspozycji i ogólne wrażenie jak za te pieniądze pozytywne, ale jeszcze muszę go trochę protestować by mieć jakas konkretną opinie.

Zastanawiam się tylko czy czasem Haswing nie polepszył w tych silnikach kotwicowej funkcji na 2018 rok bo na YouTube jest film na którym widać że dużo lepiej pracuje w tym trybie w porównaniu do poprzednich filmików.

Mam go na gwarancji więc może jeśli tak będzie to istnieje możliwość wymiany układu GPS?

Ktoś coś wie na ten temat?

Edytowane przez fefko

• 0

Może wypróbuj na innym smartfonie, jakiś z kompasem elekotronicznym dodatkowym - to też może pomóc. Realnie rzecz biorąc, to masz małe szanse na model modernizowany, nie wiadomo jak długo leżał na sklepie twój egzemplarz. Upgrade softu nie powinno być problemem, gorzej jeżeli chodzi o zmiany modułu GPS - o ile to zrobiono w wersji modernizowanej

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Ja jestem jego drugim wlascicielem. Kupilem go od karpiarza, ktory zakupil go do wywozu swoich zestawow :)

Silnik zakupiony zostal w kwietniu 2017 roku takze gwarancja jeszcze jest dobre 1,5 roku. Na razie robie wywiad i przeszukuje neta ale za wiele info nie ma.

Z tym kompasem elektronicznym to na logike biorac nie powinno nic polepszyc bo to odbiornik GPS w silniku koryguje koordynaty. IMO lepszy sygnal w smartfonie pokaze ewentualnie dokladniejsza pozycje tylko na wyswietlaczu smartfona.

Skonczy sie sezon to moze po nowym roku zasiegne jezyka bezposrednio od producenta. ;)

• 0

Ja jestem jego drugim wlascicielem. Kupilem go od karpiarza, ktory zakupil go do wywozu swoich zestawow :)

Silnik zakupiony zostal w kwietniu 2017 roku takze gwarancja jeszcze jest dobre 1,5 roku. Na razie robie wywiad i przeszukuje neta ale za wiele info nie ma.

Z tym kompasem elektronicznym to na logike biorac nie powinno nic polepszyc bo to odbiornik GPS w silniku koryguje koordynaty. IMO lepszy sygnal w smartfonie pokaze ewentualnie dokladniejsza pozycje tylko na wyswietlaczu smartfona.

Skonczy sie sezon to moze po nowym roku zasiegne jezyka bezposrednio od producenta. ;)

A masz jakiś namiar na producenta?

Strony www na które ja trafiałem to jakaś kpina.

• 0

http://www.sonarsklep.pl/silnik-elektryczny-haswing-cayman-55-12v-gps-helmsman-p-1849.html

Witam czy ktoś posiada ten silnik ? Jestem tuż przed zakupem tego cuda a chciałbym zaczerpnąć jeszcze wiedzy na temat użytkowania tego silnika. 

Pierwszym pytaniem jest sposób kontroli silnika czy lepiej sterować nim za pomocą pilota czy sterowanie stopą jest wygodniejsze ? 

Czy silnik ma funkcję kotwicy ? Jeżeli tak to może ktoś mi to opisze ? 

Pozdrawiam. 

• 0

Znalazlem przed chwila cos takiego:

Chyba na 2018 zrobili postepy jesli chodzi o funkcje kotwicy jednak wciaz malo informacji co do szczegolow...

Ciekawy jestem czy bedac wlascicielem starszych wersji tych silnikow w ramach gwarancji, bedzie mozliwosc wymiany podzespolow na bardziej precyzyjne.