Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam, jeden dzień używałem na wodzie. Nadal nie doszedłem do tego jak go włączać. Tzn jak sparować silnik z pilotem po podłączeniu do prądu. Robiłem zgodnie z instrukcją i nie zawsze się udawało.

Co do pływania, fajnie bo nie trzeba trzymać rumpla a i tak trzyma kurs, bezwładność na niego nie działa jak to ma miejsce przy silniku z rumplem

• 0

Mam, jeden dzień używałem na wodzie. Nadal nie doszedłem do tego jak go włączać. Tzn jak sparować silnik z pilotem po podłączeniu do prądu. Robiłem zgodnie z instrukcją i nie zawsze się udawało.

Co do pływania, fajnie bo nie trzeba trzymać rumpla a i tak trzyma kurs, bezwładność na niego nie działa jak to ma miejsce przy silniku z rumplem

Silnik po podłączeniu do akumulatora nie wymaga parowania. Pilot jest już zaprogramowany do pracy z silnikiem (jest taka informacja w instrukcji). 

Przypominamy, że cały czas trwa akcja serwisowa, jeżeli ktoś chce zaktualizować silnik, proszę o kontakt. 

• 0

Co chcesz wiedzieć dokładnie o tym silniku?

Interesuje mnie czy na jaką odległość działa pilot? Czy duży jest pobór prądu z uwagi na elektryczne sterowanie. Co zrobić jak na wodzie wysiądzie pilot na wodzie? Czy poza pilotem jest możliwość przejęcia sterowania?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Interesuje mnie czy na jaką odległość działa pilot? Czy duży jest pobór prądu z uwagi na elektryczne sterowanie. Co zrobić jak na wodzie wysiądzie pilot na wodzie? Czy poza pilotem jest możliwość przejęcia sterowania?

Czy da się precyzyjnie sterować (np. płynnie wykonywać manewr skrętu, przyspieszać).

• 0

Przepraszam że tak długo odpisuję ale sezon przed majówką wystartował...Pilot działa w budynku na około 10m, na otwartej przestrzeni 15-20m. Spokojnie starcza to na sterowanie z jednostki. Pobór prądu pilota? Najlepiej zaopatrzyć się w jakiś powerbank, ewentualnie tablet, adapter z microusb/typC na usb do tel. Bateria w pilocie starcza na kilkanaście/kilkadziesiąt godzin pracy. 

Jedno naciśnięcie przycisku skrętu powoduje skręt o dany stopień, jeżeli trzymamy cały czas ten przycisk silnik skręca płynnie. Obroty również na tej samej zasadzie. 

• 0

mi wczoraj pilot "umarł" na kilku minut podczas skręcania. Tak jakby stracił zasilanie lub połączenie, ale dioda nie świeciła się podczas wciskania przycisków, po chwili wrócił do życia. Poza tym już ogarnąłem ten silnik. Szkoda, że oprócz pilota nie ma sterowania na samym silniku, nawet podstawowego. W windzie kotwicznej mam pilota bezprzewodowego i sterowanie na obudowie windy. Nawet wystarczyłby kabel do podłączenia pilota do silnika aby się naładował i nim sterował. zabieranie specjalnego kabla do ładowania pilota, który ma dedykowaną wtyczkę nie jest wygodne na łodzi. Mam wersję silnika bez gps i montowany na rufie. Poza tym działa jak należy

Edytowane przez wedkarski365

• 0

Przepraszam że tak długo odpisuję ale sezon przed majówką wystartował...Pilot działa w budynku na około 10m, na otwartej przestrzeni 15-20m. Spokojnie starcza to na sterowanie z jednostki. Pobór prądu pilota? Najlepiej zaopatrzyć się w jakiś powerbank, ewentualnie tablet, adapter z microusb/typC na usb do tel. Bateria w pilocie starcza na kilkanaście/kilkadziesiąt godzin pracy.

Jedno naciśnięcie przycisku skrętu powoduje skręt o dany stopień, jeżeli trzymamy cały czas ten przycisk silnik skręca płynnie. Obroty również na tej samej zasadzie.

Największą wadą tego silnika jest brak biegu wstecznego, obracanie go i ponowne włączenie jest mało precyzyjne i czasochłonne zwłaszcza kiedy podchodzi się do kei. Ponad to jak się trzyma rumpel w ręku to się ten silnik czuje a tu przez pilota wszystko na czuja. Jak się na silnik nie patrzy to niewiadomo w jakiej jest pozycji czy ustawiony wprzód, w bok, czy w tył.

• 0

Największą wadą tego silnika jest brak biegu wstecznego, obracanie go i ponowne włączenie jest mało precyzyjne i czasochłonne zwłaszcza kiedy podchodzi się do kei. Ponad to jak się trzyma rumpel w ręku to się ten silnik czuje a tu przez pilota wszystko na czuja. Jak się na silnik nie patrzy to niewiadomo w jakiej jest pozycji czy ustawiony wprzód, w bok, czy w tył.

Jak to brak biegu wstecznego ? Masakra. Dobrze że napisałeś bo już byłem zdecydowany na zakup. Jak to w MG wyglada, ix3 ma wsteczny ?