Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wszystkie funkcjonalności są pokazane na YT - wystarczy wpisać Haswing Cayman (pilot jest taki sam w wersji z i bez GPS). W przyszłym sezonie ma podobno dojść kotwiczenie z pilota (obecnie jest możliwe tylko z poziomu aplikacji na smartfona lub tableta). Aplikacja umożliwia również funkcję autopilota z zadaną prędkością do celu lub po trasie zaznaczonej na mapie, a także po prostu w danym kierunku z zadaną prędkością. Najnowsza wersja ma poprawiony soft 1.03 i cichszą przekładnię. Wszystko jest na YT, a w razie pytań można zadzwonić do wodomania.pl - właściciel używa model z GPS.

• 0

Na yt jest wszystko A nawet więcej, z gościem z wodomani niemam zamiaru rozmawiać. Wystarczy że użytkownik się wypowie rzetelnie jak to działa. Filmy yt sprzedawcow można dzieciom na dobranoc puszczać jako bajki... ja się już naoglądałem i naukupowalem. Teraz chcem pogadać z kimś kto.to użytkuje i nie handluje tym

Edytowane przez siarq

• 0

Ja nie mówię o filmach na YT od sprzedawców tylko od użytkowników. Sam nie raz pytałem na YT, gdy miałem wątpliwości odnośnie jakiegoś sprzętu. Zazwyczaj chętnie odpowiadają, bo to wędkarze jak my. A jeśli ktoś nie zna angielskiego lub rosyjskiego to można skorzystać z tłumacza, np. deepl.com.

• 0

Gdyby kiedyś powstał portal z testami elektroniki- w formule open, wg przyjętego scenariusza testów- wiele spraw zostałoby definitywnie rozstrzygniętych. Niechby nawet "sprzęt do testów dostarczył xxxxki z xxxskim, ale test ma być obiektywny. 

• 0

Gdyby , gdyby... ryby glos tez.mialy...Tu wystarczy dobra wola 1 użytkownika. Sam ,że tak powiem "recenzowalem" kilka wynalazków min. 3d, spirit1, navy 6 itd. Trochę dobrej woli, brak ojców i dachów nad wydanymi $ i wszystko wiadomo. Tylko u nas jak ktoś kupi, to już jest najlepsze.i lepszego niema...

• 0

Wszytsko pieknie do momentu zlozenia zamowienia, nagle cena urosla, 2 tygodnie czekania po zaplacie ,trafil sie bubel reklamacyjny i zero checi wspolpracy i pomocy przy reklamacji + wierutne bzdury opowiadane ludziom ze ja uszkodzilem

... never ever, choc bym.mial 500 dopłacić

Edytowane przez siarq

• 0

I dalej nic nie wiadomo o nowosciach .. ? 
TO moze ktos podsumuje HAswing vs inne firmy .. chodzi mi o roznice w cenie . 

JEsli chodzi o jakos to HAswing jest ok chwalony wszedzie  , lecz roznica ceny miedzy MK  o tych samych parametrach to przepasc  . .

W czym tkwi  roznica. . . makreting .. ?  prestiż   . ?

• 0

jedni chwala DACIA inni BMW, mk to tega swiatowa fiema , ktora ma patenty i jakosc od lat. Oczywiscie placi sie tez za firme jak wszedzie ... w mk czy mg mozeszto jeszcze sparowac z echosonda poprze dodatkowe gadzety , masz kotwice z pilota a nie z tel. Sam jestem ciekaw jak to w realu sie sprawuje

• 0

Piszę to nie pierwszy raz- Cayman to najbardziej tajemniczy dziobowiec na forum. Niby pochwały, superlatywy, a konkrety trudno uzyskać. 

Patrząc na to, że nowe MG nie sieciują się w zasadzie- a jeżeli to przypadkowo, to Cayman- o ile spełnia dobrze funkcję kotwicy- zaczyna być ciekawą alternatywą. 

• 0

Nie znam nikogo kto to używa i by powiedział krótkimi zwięźle jak jest naprawdę... yt i filmiki marketingowe to kicz , które mają ma celu nakręcić sprzedaż. Jeśli będzie funkcjonować wszytsko z pilota + kotwica jaką mg to sam kupię bez dwóch zdań. Ale dam się wykazać innym pionierom:)

• Like 1

• 0

Nigdy nie pływałem z takim silnikiem ale do łowienia na spławik to na pewno się nie nadaje . Patrząc jak ta łódka się kręci zobaczyć branie ryby jest nie możliwe . Fajny filmik pokazuje jak taki silnik utrzymuje łódki w miejscu