Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nigdy nie pływałem z takim silnikiem ale do łowienia na spławik to na pewno się nie nadaje . Patrząc jak ta łódka się kręci zobaczyć branie ryby jest nie możliwe . Fajny filmik pokazuje jak taki silnik utrzymuje łódki w miejscu

O dziwo cuda na dziobowcu dzieją się, gdy nie wieje. W warunkach normalnych-tj. lekkiego wiatru wszystko działa jak trzeba i jak najbardziej do wędkowania spławikowego można użyć taki typ silnika, co będę uskuteczniał latem ścigając toniowe leszcze na bata, na środku jeziora. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Słychać przekładnie, a raczej luzy. Wieczorem postaram się wrzucić filmik

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

A mógłbyś napisać jak ten silnik się sprawuje ? Funkcja kotwicy działa poprawnie? Kupił byś po raz drugi ten silnik , czy dołożył byś mk/mg?

• 0

Silnik nie jest mój - kolegi z którym łowię ryby.

W tamtym roku często użytkowany i jak najbardziej mogę polecić - utrzymuję pozycję przy kotwiczeniu - do tego jest wykorzystywany.

Użytkujemy go głownie na Warcie i na Wiśle. Jak się ustawiamy w nurcie lub na styku nurtu, to nie ma problemu z utrzymaniem dziobu w kierunku do nurtu (każdy dziobowiec tak ma - tak jak wyżej było info, muszą być dwie kotwice, by nie obracało łódki).

Tak jak wcześniej, jak najbardziej polecam, jeśli komuś nie przeszkadza:

- hałas przekładni (luzy), co dokładnie słychać w filmach,

- dźwięk potwierdzenia naciskania przycisków na pilocie (prawdopodobnie można to wyłączyć, ale to silnik kumpla i on ma instrukcje. Niestety do tej pory nie wyciszył tego) - kwestia sprawdzenia jak jest w instrukcji (nie mam możliwości sprawdzenia tego - to tak jakby ktoś się dopytywał jak to wyłączyć - patrz wcześniejsze zdanie),

- kwestia użytkowania dodatkowo telefonu by korzystać z funkcji kotwicy - oczywiście ma to swoją zaletę, bo jak padnie bateria w pilocie, można używać telefonu do sterowania, ale jak padnie telefon, to nie mamy kotwicy. Dodatkowo sama kotwiczenie trzeba zaplanować trochę "wcześniej" ze względy na sposób w jaki się włącza kotwicę poprzez przeciągnięcie symbolu kotwicy i przytrzymaniu, co trwa około 2-3s. Oczywiście silnik wróci do wybranej pozycji.

Pierwszy test robiliśmy prawie już po ciemku (początek) i nie do końca wiedzieliśmy co i jak.

Funkcja prowadzenia do celu zadziałała i łódka płynęła po zadanej tracie, ale nie zatrzymała się w wybranym miejscu (nie wiem czy dobrze to było ustawione), ale nigdy potem nie korzystaliśmy z tej funkcji.

Silnik nie pobiera bardzo dużo prądu, na jednym aku 100Ah AGM wytrzymał na dwa dni łowienia sumów od rana do wieczora w Krakowie (oczywiście samo kotwiczenie i drobne przemieszczanie, bo główne to na spalinie).

Ogólnie jak najbardziej polecam, jeśli komuś nie przeszkadzają powyższe trzy rzeczy, które wymieniłem.

Sam nie zdecydowałem się na zakup haswing-a, kupiłem mg xi5.

• Like 2

• 0

MAteos_74 - kupiłem mg xi5 - wiec porownac mozesz. .. no i trzeba pamietac ze porownoujemy wtedy proporcje ceny 2:1  (pi razy drzwi)

JA jeszcze bede czytal nad rozwiazaniem  polaczenie silnika MK czy MG z Lowrance 7ti czy tam nie ma opcji kotwicy .. ? 

Edytowane przez fxd

• 0

MAteos_74 - kupiłem mg xi5 - wiec porownac mozesz. .. 

JA jeszcze bede czytal nad rozwiazaniem  polaczenie silnika MK czy MG z Lowrance 7ti czy tam nie ma opcji kotwicy . . ? 

Jeśli kupowałeś xi5 niedawno- mogą być problemy z sieciowaniem z echem. Sprawę opisałem ja i nie tylko ja w wątku o tych silnikach. 

MK nie można podłączyć do sprzętów Lowrance, tutaj potrzebna jest odpowiednia wersja Humminbird - N oraz silnik z możliwością

I-pilot link.+ kabel

Kotwica w MG z poziomu pilota działa bardzo dobrze, przekładni praktycznie nie słychać. Warunkiem jest kalibracja kompasu silnika zgodnie z instrukcją, wbrew temu, co w niej napisano- że jest już skalibrowany fabrycznie. 

• 0

Faktycznie jest głośno. Ciekawe czy da radę to trochę wyciszyć/zagluszyc. Bo Bo chyba jednak irytowalo by mnie to bardzo.

Próbowaliście może kotwicy na wodzie stojącej? Jezioro? Trzyma się wyznaczonego pkt ?

Nie da się tego wyciszyć. Na jeziorze nie ma problemu z trzymaniem punktu - działa bardzo dobrze

• 0

@Mateos_74 napisz jeszcze jaka to wersja silnika, bo w najnowszej, która jest obecnie sprzedawana czyli 1.03 przekładnia jest znacznie cichsza.

Nie wiem jaka to wersja. Silnik kupiony we wrześniu 2019

• 0

silnik jest jak najbardziej ok, spełnia swoje zadanie i jak ktoś będzie używał tylko do kotwiczenia, to naprawdę polecam. Kumpel kupił go razem z mocowaniem do pawęży za 3000zł

http://wodomania.pl/mocowanie-silnika-dziobowego-haswing-cayman-do-pawezy-p-257.html

Silnika używamy przy pontonach lub łódkach dzięki temu mocowaniu i również nie ma problemu.

• 0

Tutaj wątek z rosyjskiego forum o aligatorze- jak tam mawiają. 

przez pierwsze 25 stron jest trochę informacji, potem przygody z zakupami  i na koniec ostatnich kilka coś wnoszą ewentualnie- testy

Generalnie- 1.02 jest ok, zdarzają mu się głupawki gps, trzeba uruchomić ponownie. Kalibracja wymagana- z poziomu apki.  

https://www.rusfishing.ru/forum/threads/ehlektromotor-haswing-cayman-b-55-lbs-gps.276469/page-58