Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Od długiego czasu śledzę ten watek i dalej to samo. Już dwa lata temu miał być wypuszczony działający model, ale chyba do tej pory nie udało się. Dobrze,że zdecydowałem się na MG, już trzeci sezon bezawaryjnego pływania. Kiedyś myślałem,że to głupota wydać tyle kasy na kotwicę,ale przekonałem się,że to był jeden z lepszych zakupów wędkarskich. Szkoda czasu na tego haswinga, lepiej kupić sprawwdzony i cieszyć się pływaniem

Edytowane przez golenia
  • Like 5

• 0

Co do działania to wiadomo że są kłopoty ale nie wszyscy łączą z echem.

Pewnie nielicznym takim jak ja wystarcza pilot.

Mam pierwszą serie silnika wypuszczoną na PL i co roku mam dylemat kupować kable czy nie. Ale po jakimś czasie przychodzi myśl żeby coś innego kupić

• 0

Czyli jakby nie bylo towar jest niepełnowartościowy , jezeli producent deklaruje jakies funkcje to ma to działać. Cena uwzglednia ta funkcjonalnosc a w efekcie mamy silnik ze specyfikacja jak haswing pomijajac to ze cicho pracuje itd, a dzialanie po sieci tak jak bedzie mial na dany dzien ochote. Moim zdaniem niedopuszczalne

• 0

ale i dziobowy :) ogolnie nalezalo by przyjac, ze haswing-owi jeszcze troche marketingowo i pewnie jakosciowo do mk/mg.garmina brakuje, nadrabia to cena i tyle. praca w siecie z echem to sa kolejne $ w dodoatku nie male - getway,nmea,point1 ze   2000 sie zbierze.. wywody wodomani odnosza sie do jednego - sprzedac i zapomniec . powszechnie cieszacy sie zla opinia MC jest chociaz konkretny w gadce i niemowi tego co chce klient uslyszec...bynajmniej moje doswiadczenia kilkukrotne takie sa. Nieiwierze w to ze niema tu nastu uzytkonikow haswinga , ktorzy mogli by rzetelnie powiedziec jak jest... to wsumie nic niekosztuje , a obrazuje sytuacje. Osobiscie opisywalem kilka testow nowosci  swego czasu - 3d lowrance, spirita1.0 czy navy 6.0 , bez ogrodek , ochow i achow  i wywyzszania ponad inne modele. A tu zazwyczaj panuje kult funboy-ow danej marki , ich jest najlepsze a reszta jest be...Jesli sami uzytkownicy nie napisza prawdy , to zadne filmy yt z wodomani, mc ani broszury reklamowe prawdy nie oddadza.

• 0

NO to ja mam pytanie do uzytkownikow  HASWINGA i nie tylko  -  jakich funkcji najczesciej uzywacie i czego Wam brakuje . 

Chodzi mi o to ze jesli nie mam to nie wiem do konca na co  zwrocic uwage. 

Pedal vs pilot reczny  .

APlikacja Tylko do kotwicy  .. ? 

Byc moze MK czy MG maja jakaies dodatkowe funkcje o ktorych nie wiem  ( nie mowimy tutaj o polaczeniu z echo - bo sie nie da) .

• 0

Podstawowa funkcja -1. kotwica GPS. W Motorguide działa super z pilota, z ekranu też. 2. Dojazd do miejscówki po wskazaniu z echa- no nie działa super, praktycznie w ogóle nie działa w najnowszych rocznikach silników. 3. Utrzymanie kursu= heading lock z regulacją prędkości- super temat do kontrolowanego dryfu i obławiania większych obszarów zbiornika.

Sterowanie pilotem nie jest specjalnie wygodne- w czasie łowienia, jedną ręką nie połowisz w spinie przy częstym używaniu pilota. 

Do trolla wolę pływać na rumplowym, szybsza reakcja i zatrzymanie nie powoduje szamotaniny, bo rozpędzona łajba przechodzi przez punkt kotwiczenia gps i silnik manewruje, by do niej wrócić. 

Minn Kota reklamuje, że ma zaawansowanego autopilota, z korekcją względem wiatru i pływów- może Paweł coś skrobnie o tym, w motorguidzie nie ma korekcji na to, jest utrzymanie kursu korygowane przez gps.

Zapamiętywanie tras do pływania- może mieć sens, bo wrzucasz np. nr 1 i płyniesz do przystani,  a w tym samym czasie pakujesz klamoty=oszczędność czasu. 

• 0

No ok ja planuje dziobowke jako doplyniecie do miejscowki po cichu / utrzymanie w miejscu na kotwicy / ewentualnie zniejszenie dryfu jesli podniesie sie cos z dna . 

Jesli chodzi o  doplywanie do przystani czy tam miejsca wodowonia to spalina i heja... lecimy . 

Co ze sterowaniem noznym - uzywal ktos ,,   ?  

TO V1.03 mozna juz kupic czy to dopiero wejdzie na rynek ?