Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wiesz nie chodzi tutaj o cene - lecz pozniejsze doswiadczenia z ewentualna gwarancja . 

Czasami lepiej zaplacic wiecej jak wiesz ze serwis jest OK . 

Sklep i tak odsyła do dystrybutora, a ten to robi. Mam osapiana od dystrybutora- przesyłkę i tak opłacasz jako klient. Moim zdaniem nie ma sensu płacić za name sklepu x czy y, jeżeli jest korzystna cena, kwestia dopytania co z serwisowaniem. 

• 0

Gdzie kupiles..? Ktora wersja softu . .??  

JA tez kupilem dzis przyjechal . .  montaz w weekend. 

ja brałem w Wodomanii

wersja 103

próby zapewne w niedzielę, więc dam znać co i jak

przy montażu wyglądało to solidnie

szkoda jedynie, że nie ma jeszcze kotwicy w pilocie, tylko trzeba apke odpalać

Edytowane przez pulos1

• 0

hi, 

A jak sprawdzic wersje  .. ? ?

Przekladnia dziala roznie 

. .

raz cicho raz glosno . . .  

Nie moge sparowac foot control :/ 

Telefon sparowalem bez problemu  .

Edytowane przez fxd

• 0

Ja jeszcze nie zmontowałem... Testy na sucho.. Nie działa mi sterowanie nozne wysłałem na reklamację. Więc zamontuje jak przyjdzie żeby nie okazało się że to silnik na problem z połączeniem a nie "pedal".

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

A co tuutaj język potrzeby.? Wszystko wiadomo co i jak.. Hhe a na poważ ie ja mam ustawienia po EN i mi to nie przeszkadza. Dziś zamontowany silnik.. Jutro testy.. Ciekawy jestem 2x45ah ile pociągną. ae6e9386797fe0343f05827da440f0e2.jpg

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

@fxd...no tak w sumie obsługa z apki spoko bo ściągnąłem sobie żeby zobaczyć na sucho...

Myślę że 90 Aph to dasz radę na 2 wypady...oczywiście jeżeli dziobówka tylko po łowisku i jako kotwica a reszta spalina

No i napisz co i jak...

Edytowane przez pio76

• 0

No ok ok .. jutro rano  bede na wodzie Odra okolice Wroclawia nurt hmm... sredni . ..  lodka 4.5m + 40 km  dosc ciezka .  na sucho slyszeliscie przekladnie . ..  co dziwne raz chodzi cicho ze jej nie slychac a raz lekko rzezi.... ale mysle ze to do przyjecia jest i nie powinno przeszkadzac w wedkowaniu . 

Moze ktos sie wypiwie w lodzi w sumie mam 3 x 45 AH ... ladowanie z jednogo silnika zaburtowego .. 40KM ..? Jest sen . Na chwile obecna mam spiete 2 x 45 ah pod dziobowy . 1 x 45 AH pod spaline wiec laduje tylko i wylacznie 1x45 AH lecz przygotowalem instalacje  na ladowanie 3 x 45 AH wtedy dziobowka tez ciagnie z 3 x45 AH  lecz lipa bedzie jak rozladuje na maxa 3 x 45 AH nie odpale spaliny heheh . ... (PS pierwszy elektryk w zyciu);.)

PS. Montaz silnika  i otwory przewidziane prze naszych kolegow z Azji .. zenada ...  srodkowe otwory zaraz przy srubie i sprezynie,.. zrobie foto jutro ale jak nie mozna zaprojektowac tego 5 mm dalej .. n.c . 

Edytowane przez fxd

• 0

Spalina da ci może 10A, aby naładować 135Ah, potrzebujesz 13 godzin pływania na rozkręconym silniku. A teraz w drugą strone, silnik el. weźmie co najmniej 10-20A na godzinę maksymalnie 40-50A, jesli te Twoje aku to lifepo4 to powinno wytrzymać przy tym mniejszym poborze. Testu na zywo nic nie zastąpi. Łódź jest duza więc nurt wody zrobi swoje. Normalnie używając aku 100ah zwykle da sie oagrnac dzień uzywania silnika jako kotwicy, ale wystarczy silny wiatr lub nurt i po 3 godzinach juz nie ma prądu w akumulatorze. Przydałby Ci sie miernik aby wiedzieć ile prądu zużywa silnik lub ile pojemności zostało w aku. Mi cayman T (bez gps) pobierał 35A przy maksymalnym rozkręceniu ale bylo to na plywadle o długości 2,7 m i bez wiatru i nurtu, czyli niewielki opór.