Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

https://youtu.be/rzcV7UzYYlo

Ja już po testach..

U mnie przy małym wietrze średnio trzymał... Dziwne.

Na Odrze nie było nurtu... Tylko wiatr.

Filmik przy dużym wietrze. Bujało łódka lewo prawo max 1m.

Więc ja jestem zadowolony..

Zakup na chwilę obecną udany.

Od 7 do 12 na wodzie trochę kotwicy trochę pływania. Bateria na wyświetlaczu 100%

Nie mam porównania z Kotta czy guide.. Czy te marki trzymają w punkt.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez fxd
  • Like 1

• 0

Witam

Mi często zrywa połaczenie z telefonem. Nie wiecie jaka może być przyczyna? Nie dzwoniłem nigdzie podczas pływania. Raz po prostu łapie bez problemu, a innym razem nie mogę nic zrobić pomimo tego, że telefon “widzi” silnik.

Jak już działa to trzyma łódkę na kotwicy bardzo ładnie.

• 0

Ale dziwne bo jak zminimalizowałem aplikacje jak silnik byl na kotwicy..to kotwica działała. Połączenie łapie mi bez problemu. Na chwilę obecną kilka razy się łączyłem.

• 0

Pobor będzie uzależniony od warunków i jednostki. Zasadnicza kwestia czy ten haswing trzyma kotwice i jaka jest kultura pracy. Mnie na Lodce 3.9m o łącznej wadze około 500kg mg trzyma w promieniu 1-2m. Poboru prądu nie sprawdzałem , bo mam łącznie 530ah więc Na dzień starczy :)

• 0

A więc tak w nurcie silnik łódkę trzyma idealnie lecz jak Płynęliśmy na spokojną wodę gdzie był tylko wiatr raz z lewej raz z prawej to przy rzuconej kotwicy kręciło trochę łódką fakt faktem stała w jednym punkcie ale potrafiło ją dość mocno obrócić dookoła tego punktu Chodzi mi o rufę

Edytowane przez fxd

• 0

A więc tak w nurcie silnik łódkę trzyma idealnie lecz jak Płynęliśmy na spokojną wodę gdzie był tylko wiatr raz z lewej raz z prawej to przy rzuconej kotwicy kręciło trochę łódką fakt faktem stała w jednym punkcie ale potrafiło ją dość mocno obrócić dookoła tego punktu Chodzi mi o rufę

Jak zauważyłem efekt ten jest dużo mniejszy jak opuścisz silnik spalinowy.

Stopa daje opór i tak nie kręci rufą

• 0

MAm opuszczony .. ale ale na chlopski rozum ... dziob stoi w miejscu .... tylko rufa sie kreci ...  bo wieje z roznych stron . a w nurcie  ... nawet jak wlaczysz  kotwice w poprzek rzeki to i tak ustawi ciebie  dziobem pod prad. 

Pytanie do uzytkownikow innych firm jak to dziala. 

...??

Edytowane przez fxd

• 0

Nie wiem jaka jest roznica cenowa miedzy MK czy MG .. ale juz przezyje ta komorke ... i stawianie z komorki kotwicy ... bo chyba roznica jest cos kolo 100% . 

ZObaczymy jak jakosciwo bedzie to wygladalo. Zywotnosc  ... jak wytrzyma  5 lat to juz calkiem bede zadowolony  . .

• 0

Rufa zawsze będzie kręcić w zależności od wiatru. W końcu silnik "trzyma" tylko w 1 punkcie. Jeśli chce się stać bez kręcenia to pozostają 2 kotwice . 1 na dziobie , druga na rufie. Inne opcji niema. Lodke zawsze ustawi dziobem pod wiatr /nurt .

Dodatkowe kompasy Heading Sensor dla Minnkota/Humminbird lub Point-1 Antenna dla Lowrance/Motorguide pomagają utrzymać właściwy kierunek w trybie kotwicy.

• 0

MAm opuszczony .. ale ale na chlopski rozum ... dziob stoi w miejscu .... tylko rufa sie kreci ...  bo wieje z roznych stron . a w nurcie  ... nawet jak wlaczysz  kotwice w poprzek rzeki to i tak ustawi ciebie  dziobem pod prad. 

Pytanie do uzytkownikow innych firm jak to dziala. 

...??

dziś pływaliśmy po jeziorze kumpla pontonem 330 z dziobówka z filmiku, który tutaj wrzucałem. Bardzo mocno wiało z różnych kierunków i jakoś sobie radził, choć nie było to zbyt przyjemne - przypomniałem sobie czemu nie kupiłem haswinga - ciągły dźwięk przekładni (główka kręci w prawo lewo non stop - co jest bardzo irytujące) i gwałtowne skoki silnika, co czasem mogło się skończyć wypadnięciem za burtę, ale to było po części spowodowane powiewami wiatru.

Mam porównanie, bo używam mg xi5

Pilot z funkcją kotwicy ma być dostępny od czerwca za około 200zł i ma działać z kumpla silnikiem, który kupił w tamtym roku.