Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No to ja jak jestem na rufie  . . to nie slysze przekladni .. ;-) no moze troszke . .ale zupelnie mi to nie przeszkadza. 

Czasami woda ktora uderze o lodke ( fale ) zagluszaja przekladnie. 

CO do skokow to ja jeszcze nie donotowalem.

Nie bedzie sie upieral ze Haswing lepszy od MK czy MG badz taki sam . BO tochyba nie ta klasa . 

• 0

No to ja jak jestem na rufie  . . to nie slysze przekladni .. ;-) no moze troszke . .ale zupelnie mi to nie przeszkadza. 

Czasami woda ktora uderze o lodke ( fale ) zagluszaja przekladnie. 

CO do skokow to ja jeszcze nie donotowalem.

Nie bedzie sie upieral ze Haswing lepszy od MK czy MG badz taki sam . BO tochyba nie ta klasa . 

silnik działa i spełnia swoje zadanie i nie ma co nad tym dyskutować.

Dodatkowo fajna opcja przy użyciu telefonu - nawigacja do wybranego na telefonie punktu na mapie - tylko należy pamiętać, że płynie w linii prostej.

• 0

Dodatkowe kompasy Heading Sensor dla Minnkota/Humminbird lub Point-1 Antenna dla Lowrance/Motorguide pomagają utrzymać właściwy kierunek w trybie kotwicy.

Tak ,kompas pomoże i zniweluje trochę rozstrzal gps, ale lodzi i tak nie usatbilzuje. Poza tym do tego wymagana jest siec nmea przy lowrance +bramka co podnosi koszt o 2000zl .

Niestety, to tak nie działa. Silnik ma własny kompas i GPS, które są rozpoznawane w sieci echa, nie można ich zastąpić  zewnętrznymi czujnikami. Poza tym w trybie kompasu byłoby to nielogiczne ,bo jest on w czapce silnika, loguje sygnały o skręcie, a point-1 mocowany na trwałe - nie da tego samego przy korekcie pozycji, płynięciu do tyłu, bo wymagałby przemieszczenia całej łodzi. 

• 0

Przy Minn Kocie dodatkowy heading sensor łączy się z silnikiem przez bluetooth i nie potrzeba już niczego więcej z hardware'u. Sam jeszcze nie testowałem, ale z tego co czytam oprócz funkcji jog czyli płynnego przesuwania się na boki na kotwicy pomaga też utrzymać pozycję łodzi na wietrze. Silnik oczywiście też ma kompas, ale bez tego drugiego nie wie gdzie jest przód, tył, lewo i prawo z perspektywy wędkarza.

• 0

Witam

Mi często zrywa połaczenie z telefonem. Nie wiecie jaka może być przyczyna? Nie dzwoniłem nigdzie podczas pływania. Raz po prostu łapie bez problemu, a innym razem nie mogę nic zrobić pomimo tego, że telefon “widzi” silnik.

Jak już działa to trzyma łódkę na kotwicy bardzo ładnie.

U mnie dziś było podobnie. Kilka razy zerwał połączenie. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale miałem dziś na łowisku praktycznie zerowy zasięg w tel.

Irytyjace to jest kiedy trzeba ponownie wyszukiwać i wpisywać ten długi Pin

• 0

Jeżeli chodzi o kwestię pilota z funkcją kotwicy to pojawi się nie wcześniej niż w przyszłym sezonie, producent dopiero nad nim pracuje, jestem z nimi z kontakcie i przekazuję sugestie. Do końca nie jest wyjaśniona sprawa czy nowy pilot będzie działał ze "starymi" silnikami, jak będę miał informację to dam znać. Kolejna dostawa GPSów dopiero w lipcu. Jeżeli chodzi o problemy ze zrywaniem połączeniu to po poprawnej pierwszej konfiguracji kiedy już połączymy się z silnikiem i wszystko działa należy wyłączyć funkję wifi w telefonie. Najlepiej aby inne osoby które są na łodzi nie miały włączonej tej funkcji. 

• 0

Jest dokładnie tak jak piszesz.

Łączenie po WiFi, później wył WiFi i nie zrywa.

Oby te piloty były kompatybilne bo tak zapewniał sprzedawca.

Aplikacja zjada baterie w tel i dużo wygodniej byłoby gdyby w pilocie była kotwica.

Tak czy inaczej jestem zadowolony z silnika i działania kotwicy. W sobotę wiało mocno, a łódka trzymała pozycje tak jak trzeba.

• 0

Witam, mam problem z silnikiem. Skręca tylko w lewo i czasami działa tylko guzik z torpeda.

Nie reaguje na inne guziki w pilocie. Na pilocie mryga niebieska lampka. Gdy wciskam guziki czerwona. Podczas ładowania pilota nie świeci żadna lampka. Czy tak ma być czy może się nie ładuje i jest niewystarczająco naladowany ?d5aab6e778b1c51569b2d0fa7f804eac.jpg

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Luki123

• 0

Moge tylko potwiedzic  podczas ladowania na pilocie nic sie nie swieci.

Dzis rano podpinalem pilota do ladowania.  (na USB) wtyczce mam diody  Przy ladowarce zielona i czerwona . . JAk pilot sie laduje czerwona sie swieci jak naladowany zielona.  ALe to jest sygnalizacja przy wtyczce (USB) ktora wkladam do ladowarki .

Sprawdze jak jest podczas plywania i dam zna c. 

• 0

Moge tylko potwiedzic podczas ladowania na pilocie nic sie nie swieci.

Dzis rano podpinalem pilota do ladowania. (na USB) wtyczce mam diody Przy ladowarce zielona i czerwona . . JAk pilot sie laduje czerwona sie swieci jak naladowany zielona. ALe to jest sygnalizacja przy wtyczce (USB) ktora wkladam do ladowarki .

Sprawdze jak jest podczas plywania i dam zna c.

U mnie nie świeci nawet na wtyczce. Pewnie nie ładuje......

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

• 0

Dostępne już są Caymany w PL , dzisiaj po długim oczekiwaniu na dostępność otrzymałem swój , po testach na wodzie przekaże swoje spostrzeżenia

On daje radę na kotwie....czytałem o patencie na wygodniejsze kotwiczenie - bez smartfona w łapie- trzeba silnik sparować ze smartwatchem i jest kompaktowy "pilot" do kotwiczenia. W Rosji kilka osób już myśli o "zaprzyjaźnieniu" Caymana z mapami- nie wiem czy jakaś apka, czy co, w każdym razie pomysł takowy krąży. 

• 0

Przy okazji nowej dostawy są nowe wyższe ceny.

I pewnie jeszcze pójdą do góry- jak upgradną zestaw o zintegrowanego pilota. Tylko że wtedy stracą atut ceny- czyli tego, co przyciąga obecnie ludzi do Kajmana. Za ok 4,5 k można mieć najprostszą Minnkotę z kotwicą gps- ten model 45lb, pilot uproszczony ,ale to co najważniejsze - działa. 

• 0

I pewnie jeszcze pójdą do góry- jak upgradną zestaw o zintegrowanego pilota. Tylko że wtedy stracą atut ceny- czyli tego, co przyciąga obecnie ludzi do Kajmana. Za ok 4,5 k można mieć najprostszą Minnkotę z kotwicą gps- ten model 45lb, pilot uproszczony ,ale to co najważniejsze - działa. 

Możesz wstawić jakiś link do tej MinnKoty za 4,5tys z kotwicą GPS?

• Like 1

• 0

On daje radę na kotwie....czytałem o patencie na wygodniejsze kotwiczenie - bez smartfona w łapie- trzeba silnik sparować ze smartwatchem i jest kompaktowy "pilot" do kotwiczenia. W Rosji kilka osób już myśli o "zaprzyjaźnieniu" Caymana z mapami- nie wiem czy jakaś apka, czy co, w każdym razie pomysł takowy krąży.

Czy w tym silniku jest możliwosc żeby sterować silnikiem wyłacznie za pomocą aplikacji ? Bo z tego co zauważyłem sterowanie odbywa się przez pilota, tzn smartfon jest połączony z pilotem i przez niego idzie sterowanie do silnika. Wyłączenie pilota powoduje że nie możemy już sterować silnikiem.

• 0

Czy w tym silniku jest możliwosc żeby sterować silnikiem wyłacznie za pomocą aplikacji ? Bo z tego co zauważyłem sterowanie odbywa się przez pilota, tzn smartfon jest połączony z pilotem i przez niego idzie sterowanie do silnika. Wyłączenie pilota powoduje że nie możemy już sterować silnikiem.

Nie wiem. Natomiast czytałem rosyjskie doświadczenia, gdzie smartwatch robił za przycisk kotwicy. to podstawowe zastosowanie tego silnika tam i pewnie nie tylko tam