Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czy w tym silniku jest możliwosc żeby sterować silnikiem wyłacznie za pomocą aplikacji ? Bo z tego co zauważyłem sterowanie odbywa się przez pilota, tzn smartfon jest połączony z pilotem i przez niego idzie sterowanie do silnika. Wyłączenie pilota powoduje że nie możemy już sterować silnikiem.

można sterować samym telefonem z poziomu aplikacji, ale dla mnie kręcenie silnika prawo-lewo non stop i odgłos plastikowych zębatek dla mnie to trochę za głośno.

• 0

No właśnie przetestowalem i nie można sterować z aplikacji bez włączonego pilota bo on tu jest "mostkiem" między telefonem a silnikiem. Co do głośności pracy przekładni to przynajmniej w moim jest to bardzo ciche , nie mam zastrzeżeń

• 0

Jeżeli chodzi o cenę, jest dokładnie tak jak mówicie, cena $$ była wyższa podczas zakupu i producent podniósł cenę na ten i inne modele. Obecne silniki mają cały czas wersję oprogramowania 103 bo sprawdzałem i jest to najnowsza dostepna wersja. Dostajemy dużo telefonów że jest wersja 104,105 itd nawet jezeli takie się pojawią nic nie wnoszą do oprogramowania, jest to wyłączenie oznaczenie własne producenta.

Jest delikatna modyfikacja pilota, została oznaczona dioda pomarańczowym okręgiem że tak powiem.

Silnik dostał inny kabel sygnałowy "sprężynka" ma większą średnicę i zapewnie nie będzie tak "przeszkadzał" przy obracaniu silnikiem. 

post-69067-0-76634100-1598358777_thumb.jpg

post-69067-0-14663600-1598358789_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Hej, czy macie jakieś podpowiedzi odnośnie montażu silnika na dziobie? jest coś co warto mieć na uwadze? pytam bo czeka mnie montaż i jeśli coś można zrobić lepiej, niż napisano w instrukcji, chętnie wysłucham rad

Na pewno uchwyt do "szybkiego montażu" bardzo ułatwia poźniejszy montaż/demontaż silnika. Obecnie czekamy na dostawę tej części. 

• 0

Jak dasz sruby no to zestaw przestaje byc mobilny ale... Ciezki do odkrecenia bo trzeba od dolu sie dostal albo rozwalic obudowe silnika badz rozwiercac glowki srub.. Ja dalem nierdzewke wiec ciezko rozwiercic.. Ale wsyzstko zalezy od czasu i umiejętności - wszystko da sie ukrasc.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

No tak ale na uchwycie masz silnik dziobowy i mozesz go jako zaburtowy powiesic.. Wiec fajny mobilny zestaw. Ja niestety dziobowke na stale zamontowałem. No i musze kupic jeszcze elektryka... Zeby zabierać na wypady pod wypozyczona lodke.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

Hej, dzięki za info. Raczej skłaniam się ku podstawie montażowej (zabezpieczana kłódką), wiem że zawsze jest ryzyko ale zależy mi na szybkim demontażu. W sumie spalinę też mogą wyciąć z całą rufą, więc dla chcącego, nic trudnego... Podpowiedzcie jeszcze proszę, czy uchwyt ram mount tough claw, do przypięcia silnika (w pozycji złożonej) to zbędny rarytas, czy raczej coś na maksa przydatnego (na fali podczas szybkich przelotów?)

• 0

Hej, dzięki za info. Raczej skłaniam się ku podstawie montażowej (zabezpieczana kłódką), wiem że zawsze jest ryzyko ale zależy mi na szybkim demontażu. W sumie spalinę też mogą wyciąć z całą rufą, więc dla chcącego, nic trudnego... Podpowiedzcie jeszcze proszę, czy uchwyt ram mount tough claw, do przypięcia silnika (w pozycji złożonej) to zbędny rarytas, czy raczej coś na maksa przydatnego (na fali podczas szybkich przelotów?)

Z  alu trochę trudniej wyciąć silnik, a uchwyt ram to koniecznie do przewozu na przyczepie i jeszcze lineczka dodatkowo.

• 0

Ja już po testach caymana,jestem bardzo zaskoczony jak to cicho pracuje,praktycznie nie słychać!(aż tak poprawili przekładnie?) Bardzo fajnie trzymał wczoraj Katowice mimo że wiało i to momentami mocno,niestety nie mogę mieć podłączone pod jedno ako bo sieje na HDS live..pytanko do was,jak długo trzyma bateria w pilocie? Co wyjazd lepiej podładować?

post-67348-0-92426500-1599322534_thumb.jpg

Edytowane przez IntruZ9
  • Like 1